Plikai nusiskutusi Rūta Janutienė prisipažino – jai vėžys

„Lietuvos ryto" televizijos laidos „Nuoga tiesa“ vedėja Rūta Janutienė pirmadienio vakarą ekrane pasirodžiusi plika galva, šokiravo žiūrovus. Žurnalistė lakoniškai pasiaiškino, kad ją taip nustekeno medikai.

„Į chemoterapiją sureagavau netikėtai – man ne tik labai nusilpo imunitetas, bet ir pradėjo kuokštais slinkti plaukai“, – prisipažino R.Janutienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Į chemoterapiją sureagavau netikėtai – man ne tik labai nusilpo imunitetas, bet ir pradėjo kuokštais slinkti plaukai“, – prisipažino R.Janutienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Erika Zabulėnienė

2015-05-05 19:31, atnaujinta 2018-01-04 21:23

Toks moters paaiškinimas tik užminė dar didesnę mįslę. Kas tai – intriga, kaltinimas medikams, noras nustebinti, atkreipti į save dėmesį ar pralaimėtos lažybos?

„Nei viena, nei kita, – šypsojosi R.Janutienė, apsirišusi galvą languota skarele. – Man vėžys. Pirmos stadijos krūties vėžys“.

Po kovo mėnesio pradžioje atliktos krūties operacijos 49 m. moteriai nepavyko taip lengvai ištrūkti iš medikų rankų. Prireikė chemoterapijos procedūros, po kurios R.Janutienei ne tik nusilpo organizmo imuninė sistema, bet ir pradėjo slinkti plaukai.

- Šokiravote žiūrovus laidoje pasirodžiusi plikai nuskusta galva. Tačiau televizija – ne ligoninė, galėjote būti suprasta ir kaip norinti atkreipti į save dėmesį. Kodėl taip nusprendėte? – paklausiau R.Janutienės.

– Į chemoterapiją sureagavau netikėtai – man ne tik labai nusilpo imunitetas, bet ir pradėjo kuokštais slinkti plaukai. Pasitarę su vyru (žurnalistės sutuoktinis yra operos solistas Algirdas Janutas. – Red.) nusprendėme pasielgti ryžtingai – nuskusti galvą plikai. Algirdas ir buvo mano kirpėjas.

Pamatęs tokį rezultatą „Lietuvos ryto" televizijos direktorius Linas Ryškus patarė nesimaskuoti ir nesislėpti po perukais, bet atvirai papasakoti, kas nutiko ir kartu perspėti kitas moteris, kad laiku kreiptųsi į medikus. Tad mano plika galva yra perspėjimo skambutis visoms moterims: „Nedelskit!“

Manau, kad šioje situacijoje man dar labai pasisekė.

- Ar galima vadinti sėkme diagnozę vėžys ir krūties operaciją?

– Man pasisekė dėl to, kad visiškai netyčia čiuopdama savo kūną atradau mažyčių pokyčių ir, galima sakyti, pati diagnozavau sau vėžį. O tai, kad išsyk kreipiausi į medikus, o ne laukiau ar atidėliojau dar metus, taip pat yra didžiulis pliusas.

Man nustatyta tik pirmoji, pati ankstyviausia, vėžio stadija, kuri, po operacijos ir gydymo gali ir visai išnykti.

- Ar diagnozė, kurią patvirtino medikai, jus pribloškė?

– Aš niekada nesirgau ir nesu buvusi ligoninėje. Tad pribloškė ne tiek žinia, kiek bejėgiškumas vėliau, kai visai neturėjau fizinių jėgų. Ašarojimo nepraktikuoju, verkiu tik iš visiškos nevilties arba iš didelio džiaugsmo.

- Ar dabar jaučiatės gerai?

– Praėjusią savaitę turėjau kelias dienas praleisti sterilioje ligoninės palatoje, nes nusilpus imuninei sistemai kibo visokios ligos. Tačiau esu gaji, greitai atsigavau, be to negaliu nedirbti. Bet, kaip pasakė vienas gydytojas, dėl to nereikia atidėti gyvenimo pusei metų. Jei gerai jautiesi, dirbk, jei prasčiau – ilsėkis.

Tiesą sakant, visuomet buvau sportiška, tad kirba minčių pabėgioti krosą, tik vyras mane stabdo, neleidžia.

- Moteriai likti be plaukų – skausmingas išgyvenimas, tačiau jūs netgi nesistengiate slėptis po perukais. Kodėl?

– Kai laidoje „Nuoga tiesa“ pasirodžiau plika galva, vienintelė moteris – Rūta Vanagaitė sureagavo šmaikščiai: „O, koks įvaizdžiukas!“ O studijoje buvę vyrai mane pasitiko tyla ir net nedrįso nieko paklausti. Tik kažkuris sumurmėjo, kad gal reikėjo peruko.

Lietuva tokia jau šalis, jog pasirodyti viešai plikai skusta galva, yra kažkaip nepadoru. Tai tarsi apsinuoginimas. Juk dar visai neseniai net ir nėščios moterys turėdavo sėdėti namie, nes viešai rodytis su pilvu atrodė per daug intymu.

Nors neslėpsiu – pirmasis mano viešas pasirodymas man kėlė jaudulį. O ką pasakys kolegos, pamatę mane tokią „Lietuvos ryto“ kavinėje, o kaip aš atrodysiu televizijoje be plaukų?

Žinojau, kad reikės atlaikyti daugybę žvilgsnių ir klaustukų akyse. Kita vertus, pagalvojau, kad galbūt pamačiusios mane tokią, kitos moterys suklus ir nueis pasitikrinti. Tikiu, kad toks mano apsinuoginimas turi prasmę.

Išsamus pokalbis su R.Janutiene – šio šeštadienio „Lietuvos ryto“ priede „Gyvenimo būdas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar I. Šimonytė gali pasipriešinti G. Nausėdai?