Kurie universitetai geriausi? Paskelbti reitingų rezultatai

Trečiadienį buvo pristatyta dešimt skirtingų švietimo bei aukštojo mokslo institucijų reitingų ir vertinimų. Spaudos konferencijos dalyviai akcentavo, kad daugiausia studentų sutraukia Lietuvos didmiesčiai, nors kitose pasaulio šalyse to tikrai nėra. Vilniaus universitetas šiemet taip pat niekam neužleidžia pirmosios vietos. Ekspertai nubrėžia gaires, į kurias reikėtų atsižvelgti prieš renkantis aukštąją mokyklą.

Kokie universitetai geriausi? Paskelbti reitingų rezultatai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kokie universitetai geriausi? Paskelbti reitingų rezultatai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lina Bartkutė

May 6, 2015, 12:01 PM, atnaujinta Jan 4, 2018, 7:42 PM

Žurnalas „Reitingai“ pristatė naują universitetų vertinimą. Šiemet dar labiau buvo pabrėžiamas universitetų moksliškumas ir studijų kokybė. Atskirai buvo vertinti valstybiniai ir privatūs universitetai.

Žurnalo „Reitingai“ vyr. redaktorius Gintaras Sarafinas teigė, kad šiuo metu daug dėmesio skiriama Švietimo ir mokslo ministerijos kaitai. Gimnazijose jau prasidėjo egzaminų sesijos, netruks prasidės ir stojamieji į aukštąsias mokyklas.

„Kiekviename mokymo etape yra savi rūpesčiai. Kai kas ieško pradinės mokyklos, kiti žiūri į kokią gimnaziją leisti. Svarbiausia, siūlome tėvams nebūti abejingiems. Tėvai linkę manyti, kad viskas vyksta savaime, tačiau  taip nebūna. Matome daug paklaikusių žvilgsnių, kai tik dvyliktoje klasėje susimąsto, kur stoti ir ką daryti“, – teigė G.Sarafinas.

Pasak jo, dalis švietimo bendruomenių tų reitingų nemėgsta ir kaltina. Reitingai parodo ne tik geriausias, bet ir blogas mokyklas. Jie atskleidžia brokdarius. Todėl kai kurios aukštosios mokyklos vertina reitingus kaip kišimąsi į jų veiklą, nes mano, kad yra pačios geriausios.

2015 metų Lietuvos universitetų reitingai

Geriausi valstybiniai universitetai

1. Vilniaus universitetas (74,3 taško)

2. Kauno technologijos universitetas (57,3 taško)

3. Vytauto Didžiojo universitetas (52,2 taško)

4. Vilniaus Gedimino technikos universitetas (48,6 taško)

5. Lietuvos sveikatos mokslų universitetas (48,2 taško)

Geriausi nevalstybiniai universitetai

1. ISM Vadybos ir ekonomikos universitetas (53,7 taško)

2. LCC Tarptautinis universitetas (34,02 taško)

3. Europos humanitarinis universitetas (33,3 taško)

Remiantis Lietuvos studentų sąjungos 2015 m. atlikta apklausa, studentai labiausiai patenkinti studijomis šiuose valstybiniuose universitetuose:

1. Vilniaus universitetas

2. Kauno technologijos universitetas

3. Šiaulių universitetas

4. Vytauto Didžiojo universitetas

5. Mykolo Romerio universitetas

Studentai labiausiai patenkinti studijomis šiuose nevalstybiniuose universitetuose:

1. ISM Vadybos ir ekonomikos universitetas

2. LCC Tarptautinis universitetas

„Vienas reitingo tikslų, padėti aukštosioms mokykloms pastebėti savo trūkumus, tačiau mes dirbame ne jiems. Esminis mūsų tikslas, pateikti debesį informacijos jaunuoliams, jų tėvams, darbdaviams ir mokslo bei švietimo bendruomenei“, – spaudos konferencijoje teigė G.Sarafinas.

Reitingavimo projektų vadovė Jonė Kučinskaitė sakė, kad vieni universitetai atlieka daug tyrimų ir iš mokslinės veiklos uždirba daug pinigų, o tuo tarpu kiti praktiškai nevykdo jokios mokslinės veiklos ir gyvena iš studentų įmokų.

„Studentams svarbu žinoti, kad studijų programos gali vadintis labai panašiai ar net analogiškai skirtingose aukštosiose mokyklose, bet jų sukuriama pridėtinė vertė ir studijų lygis gali labai skirtis. Atlikę vertinimus SKVC samdomi ekspertai įvertina didžiąją dalį studijų programų puikiai ir jas akredituoja šešeriems metams, kituose tik trejiems arba visiškai neakredituojamos tos programos“, – patarė J.Kučinskaitė ir pasakė, kad vertinime taip pat į tai buvo atsižvelgta.

Konkretus abiturientas turėtų žvelgti ne tik į reitingų lentelę, bet ir į atskirus parametrus. Svarbu pažiūrėti, koks yra moksliškumo lygis universitete. Atkreipkite į akademinį alumni suteiktą šansą: gerą įsidarbinimą ir darbdavių vertinimus. Kurie universitetai yra stiprūs tarptautinėje studijų erdvėje. Reikia atsižvelgti į studentus ir studijas. Svarbu, kur geriausia studijų ir mokslo aplinka.

Įvertino ir kolegijas

„Vertinant kolegijas pagrindinė naujovė – SKVC duomenų įtraukimas į reitingą“, – sakė tyrėjai.

Kolegijos buvo vertintos pagal 5 kriterijus, kuriuose yra 42 skirtingi pokriterijai. Vertinant kolegijas taip pat daugiausia buvo remtasi oficialiais duomenų šaltiniais.

Geriausios valstybinės kolegijos

1. Vilniaus kolegija (63,2 taško)

2. Lietuvos aukštoji jūreivystės mokykla (60,7 taško)

3. Kauno technikos kolegija (59,1 taško)

4. Kauno kolegija (56 taškai)

5. Šiaulių valstybinė kolegija (49 taškai)

Geriausios nevalstybinės kolegijos

1. Vilniaus dizaino kolegija (61,1 taško)

2. Tarptautinė teisės ir verslo aukštoji mokykla (57,1 taško)

3. Socialinių mokslų kolegija (54,6 taško)

Iš viso naujame žurnalo „Reitingai“ numeryje: 10 skirtingų švietimo ir aukštojo mokslų įstaigų reitingų, taip pat keliasdešimt straipsnių apie tai, kaip auklėti vaikus, kaip motyvuoti juos mokytis, kaip padėti jiems pasirinkti profesiją, bei daug kitų naudingų įžvalgų mokiniams, studentams, jų tėvams, darbdaviams ir visai švietimo bendruomenei.

Trečiadienį buvo paskelbti ir geriausių Lietuvoje gimnazijų, savivaldybių reitingai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.