JAV kariai: „Lietuvos sausumos pajėgos geriausios“

Penktadienį Seime lankėsi Lietuvoje dislokuoti Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) kariai. Neformaliame susitikime su Seimo nariais jie tarėsi aktualiais saugumo ir gynybos klausimais. Visi dėkojo kariams, kad yra Lietuvoje ir užtikrina mūsų saugumą. Šiuo metu Rukloje yra 150 JAV narių – viena kuopa.

JAV karys B.Adams'as teigė, kad Lietuva jų kariams suteikia labai daug galimybių mokytis.<br>T.Bauro nuotr.
JAV karys B.Adams'as teigė, kad Lietuva jų kariams suteikia labai daug galimybių mokytis.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lina Bartkutė

May 8, 2015, 11:47 AM, atnaujinta Jan 4, 2018, 1:49 PM

JAV kapitonas Bryanas Adams'as (Brajanas Adamsas) sakė, kad šiuo metu Lietuvoje vyksta pratybos. Lietuva suteikia labai daug galimybių jiems mokytis. Pasak karininko, bendros pratybos su Lietuvos kariais yra skirtos atgrasyti bet kokią agresiją ir parodyti, kad NATO bus tvirta, nepaisant jokių grėsmių aljansui.

„Reikia paminėti, kad mes taip pat gauname labai daug žinių iš savo sąjungininkų. Aš pats jau du kartus esu tarnavęs Afganistane. Turiu pasakyti, kad Lietuvos sausumos pajėgos yra pačios geriausios, kurias tik man teko sutikti“, – teigė JAV atstovas B.Adams'as.

JAV kapitonas žadėjo, kad toliau tęs mokymus bendruose pratybose. Jų kariai toliau stiprins bendrą Lietuvos ir JAV sąjungumą.

„Mūsų tikslas yra toliau demonstruoti, kad NATO yra stipriausias politinis ir karinis aljansas, kurį pasaulis kada nors matė“, – žurnalistams parlamente dėstė B.Adams'as.

Ar daugės JAV karių?

Pasak Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto vadovo Artūro Paulausko, kol kas JAV karių skaičius Lietuvoje turėtų nesikeisti, bet rotacija vyksta. Jie bus Lietuvoje tiek, kiek reikės. 

„Mes norėjome juos pakviesti čia gegužės 8 dieną, kada švenčiamas ir Antrojo pasaulinio karo pabaigimas ir aukų pagerbimas. Žinoma, mes norėjome paminėti ir apie mūsų istoriją bei politinę situaciją“, – sakė A.Paulauskas.

Pasak jo, JAV kariai yra labai svarbūs Lietuvai. Pirmiausia, svarbus atgrasymo momentas. Turintys kitų planų mato, kad turėtų realių nuostolių. Kautis reikėtų su stipriausia pasaulyje karine jėga.

„Iš kitos pusės, lietuviams suteikiamas saugumo jausmas. Matoma, kad mūsų sąjungininkai NATO ne žodžiais, bet realiais veiksmais bus čia ir padės, jei tik reikės. Sąjungininkai mums visada padės, tačiau ir patys turime būti pasiruošę“, – teigė politikas.

Lietuvos užnugaris paaiškinamas vaikams

Seimo narys Andrius Mazuronis turi du sūnus su kuriais diskutuoja apie krašto apsaugą. Jis pateikė savo šeimos pavyzdį.

„Vyresnysis sūnus manęs paklausė, ar yra realu, kad Rusija gali atsidurti Lietuvoje su visa savo karine jėga. Jam atsakiau, kad teoriškai tai yra realu. Tuomet jis manęs klausė, ar Amerika tokiu atveju mums padėtų. Jam paaiškinau, kad Amerikos kariai jau yra čia ir mums padeda“, – pasakojo politikas.

Jis teigė, kad mes turėtume būti be galo dėkingi JAV kariams. Tai svarbu ne tik politikams, bet ir visai visuomenei. JAV kariai – nepamainoma atgrasymo priemonė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.