Neįtikėtini jaunosios išbandymai – tik į naudą būsimai šeimai

Prieš vestuves būsimieji jaunavedžiai neria į mergvakarių ir bernvakarių siautulį. Dažnai nuotaka tampa ragana, sesele, vienuole, vyrai – jūreiviais, zuikiais, piratais. Populiarėja prabangios ir stilingos bei tautiniais motyvais nuspalvintos šventės. Savaitgaliais į Kauno senamiesčio gatves, Laisvės alėją, parkus pabyra mergvakarius švenčiančių merginų ir į bernvakarius išsiruošusių vaikinų būreliai.

Tikėtina, kad tikrą pelkę įveikusiai merginai gyvenimo pelkės nebekels baimės.<br>D.Umbraso nuotr.
Tikėtina, kad tikrą pelkę įveikusiai merginai gyvenimo pelkės nebekels baimės.<br>D.Umbraso nuotr.
I.Kepežinskaitė–Sidaravičienė mergvakarį šventė pagal senovinius papročius.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
I.Kepežinskaitė–Sidaravičienė mergvakarį šventė pagal senovinius papročius.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Pikų damomis per mergvakarį nutarusios tapti kaunietės šiai progai pasisiuvo sukneles, prie kurių priderino skrybėlaites.
Pikų damomis per mergvakarį nutarusios tapti kaunietės šiai progai pasisiuvo sukneles, prie kurių priderino skrybėlaites.
Daugiau nuotraukų (3)

Iveta Skliutaitė („Lietuvos rytas“)

Jun 20, 2015, 4:10 PM, atnaujinta Oct 30, 2017, 3:00 AM

Baltos kojinės, jaunosios apdarus primenanti suknelė, raudonas nuometas – dažniausi skiriamieji būsimosios nuotakos ženklai.

Kitos mergvakarių dalyvės gatvėmis laksto įsispraudusios į aptemptus laisvo elgesio ar kokių nors filmų herojų kostiumus.

Bernvakarių dalyviai aprangai įprastai skiria mažiau dėmesio ir pramogauja atokiau nuo miesto centro. Juos labiau traukia ekstremalūs išbandymai ore, vandenyje, purve ar lenktynių trasoje. Tačiau be striptizo šokėjų naktiniame bare ar klube praeina retas būsimojo jaunikio ir jo draugų vakaras.

Pasigamino vardinius kvepalus

Penktadienį ištekėjusi kaunietė drabužių dizainerė Olesė Les mergvakarį linksmoje merginų draugijoje atšventė prieš savaitę.

„Mergvakarį man suorganizavo iš Londono trumpam grįžusi mano sesuo ir bičiulės. Apie tai, ką jos ruošė, iš anksto nieko net nenumaniau.

Džiaugiuosi, kad merginoms pavyko padaryti man staigmeną ir surengti nuostabią šventę, kuri buvo ne ką liūdnesnė nei vestuvės“, – kalbėjo kūrėja.

Per mergvakarį kaunietę sesuo ir bičiulės pakvietė susitikti miesto centre.

Čia būsimosios nuotakos laukė pirmoji staigmena – kvapų namuose jai pasiūlyta pačiai sukurti savo vardo kvepalus. Sumaišiusi įvairius jai patikusius ir tarpusavyje derančius kvapniuosius aliejus, O.Les išėjo nešina įspūdingo kvapo vardinių kvepalų buteliuku.

Lakstė aplink gyvūnų aptvarus

„Kadangi vestuvinę suknelę sau kūriau pati, neturėjau galimybės pasivaikščioti po vestuvinių ir proginių drabužių salonus bei išsimatuoti daugybės nuotakos suknelių.

Draugės man suteikė šį malonumą, pakvietusios į vieną Kauno saloną, kur pasimatavau gal dešimt įvairių suknelių ir jas vilkėdama įsiamžinau fotosesijoje“, – pasakojo moteris.

Trečioji staigmena O.Les laukė Lietuvos zoologijos sode. Dizainerei teko merginų sugalvota užduotis – surasti gyvūnų aptvarus, prie kurių jos paliko raštelius su savybėmis, būdingomis tuomet dar būsimam kūrėjos vyrui.

„Buvo labai smagu prie tigro aptvaro rasti raštelį su užrašu „Narsus“, prie ožio aptvaro puikavosi užrašas „Užsispyręs“, o prie kupranugario – „Ištvermingas“, – prisiminė dizainerė.

Iš Zoologijos sodo merginos patraukė į Ąžuolyno parką. Susėdusios ant žolės merginos jame surengė pikniką, kuriame vaišinosi spurgomis, vieno kąsnio sumuštiniais, saldumynais, pyragais. Mergvakario šventė baigėsi vienoje iš Kauno senamiesčio kavinių.

Šventė pagal senas tradicijas

Neseniai ištekėjusi kaunietė verslininkė Ieva Kepežinskaitė–Sidaravičienė mergvakarį šventė sodyboje pagal lietuvių liaudies papročius.

„Daugeliui atrodo, jog laikai, kai per mergvakarį jaunoji su motina ir kitomis giminaitėmis namuose graudžiai dainuodavo, seniai pamiršti.

Tačiau mano mergvakaris buvo būtent toks – nukėlė į praėjusio amžiaus Lietuvos kaimą ir dalyvėms priminė lietuviškas tradicijas“, – pasakojo moteris.

Mergvakario dieną kaunietė buvo atvežta į sodybą, kur ją pasitiko tautiniais drabužiais vilkinčios giminaitės – motina, sesuo, pusseserė ir artimiausios bičiulės. Pagal senovinius papročius moterys būsimąją nuotaką ruošė vestuvėms.

Ji buvo pervilkta tautiniais drabužiais, motina, sesuo ir vyriausioji pamergė iš eilės šukavo jai plaukus, pynė kasas, motina dukteriai padovanojo rūtų vainikėlį.

Skruostais riedėjo ašaros

Ieva pasakojo, jog kiekvienas jos motinos ar kitų merginų veiksmas turėjo simbolinę prasmę, apie kurią joms pasakojo renginio vedėja.

Dalyvės ne tik daug sužinojo apie senąsias lietuviškas mergvakario tradicijas, bet ir drauge dainavo liaudies dainas, vaišinosi tradiciniais lietuvių liaudies patiekalais.

„Šventėje buvo nubraukta ne viena ašara. Ir ne todėl, kad pati tekėčiau už nemylimo žmogaus. Galbūt buvo labiau gaila tų merginų, kurios anksčiau būdavo ištekinamos ne tik už nemylimų, bet ir už visiškai nepažįstamų vyrų“, – pasakojo kaunietė.

Per mergvakarį Ieva buvo vežiojama arklio traukiamu vežimu. Moteris iš kitų dalyvių gavo linksmų dovanų – prijuostę, kad būtų gera šeimininkė, rimbą, kad turėtų kuo auklėti vyrą.

Moteriai mergvakaris įsiminė visam gyvenimui. Jos teigimu, ši šventė yra ne tik smagus pasibuvimas su draugėmis, bet ir pasirengimas moterystei, nors ir simbolinis, tačiau atsisveikinimas su šeima ir pasiruošimas naujam gyvenimo etapui.

Surengė ištaigingą vakarą

Šį mėnesį tekėsiančios medikės Rugilės Miškinytės mergvakario šventė klube priminė garsųjį filmą „Didysis Getsbis“.

„Nors mergvakarį įprastai organizuoja būsimos pamergės, savo švente pasirūpinau pati. Norėjau, kad ji būtų tokia, kokios noriu – prabangi ir blizgi su raudonu kilimu, gera muzika, prabangiu šampanu, skaniais užkandžiais bei fotosesija“, – kalbėjo R.Miškinytė.

Į klube surengtą ištaigingą vakarą susirinko 12 kaunietės draugių. Visos jos dalyvaus ir merginos vestuvėse.

Ilgomis suknelėmis atviromis nugaromis ir didelėmis iškirptėmis pasipuošusios merginos pasijuto lyg garsenybės. Joms koncertavo žinomi atlikėjai.

„Draugės man padarė staigmeną – į šventę atėjo šokėjas, kuris pagal mūsų vakaro temą vilkėjo blizgų kostiumą ir sušoko viliotinį. Erotikos prieskonis vakarėlį pavertė dar įdomesniu“, – pasakojo mergina.

Madas diktuoja nuomos salonai

Asmeninių švenčių rengėja Eglė Čiurlionytė pastebėjo, jog mergvakarių madas Kaune iš dalies diktuoja karnavalinių ar kitų švenčių drabužių bei atributikos nuomos salonų pasiūla.

Daugelis salonų siūlo nuomotis seselių, vienuolių, velniūkščių ar princesių kostiumus, todėl nereikia stebėtis, kad gatvėse ar klubuose matome ne vieną tokią aprangą vilkinčią būsimąją nuotaką ir jos palydą.

„Tos, kurios nori, kad šventė būtų išskirtinė, prašo surengti pikų damų, filmų herojų vakarėlius, siuva sukneles specialiai mergvakariui, prie jų taiko skrybėlaites. Žinoma, tuomet šventės kaina gerokai išauga, tačiau pastebiu, kad vis daugiau žmonių nori stilingo, ypatingo ir gražaus renginio, todėl nėra linkę taupyti“, – pasakojo E.Čiurlionytė.

Mergvakario šventei dalyvės skiria nuo kelių dešimčių eurų, jeigu šventę rengia pačios, ir 100–200 ar dar daugiau eurų, kai šventę organizuoja renginių organizatoriai.

Kiti renginių organizatoriai taip pat pastebėjo, jog ne tik vyresnės, bet ir labai jaunos mergvakarių dalyvės vis dažniau atsisako vien tik vaikščiojimo gatvėmis trumpais sijonais bei su zuikių ausimis ant galvų.

Mėgsta degustuoti šampaną

Merginos pageidauja teminių vakarėlių, dažnai prabangių, kitų linksmų pramogų. Šventes prašoma organizuoti restorane, laive, sodyboje, grožio centre, Lietuvos ar užsienio pajūrio viešbučiuose, vilose.

Į renginio vietą mergvakario dalyvės neretai nori atvykti limuzinais ar kitu išskirtiniu transportu.

„Per mergvakarius populiaru lepintis SPA ir grožio procedūromis, kurti kvepalus, kepti barbekiu, rengti šokių pamokas.

Mėgstami vyno, šokolado, arbatos, kavos, gurmaniško maisto degustavimo vakarai, tačiau bene populiariausia yra ragauti gerą šampaną“, – kalbėjo renginių organizatorius Paulius Šiupienius.

Dažnas mergvakaris neįsivaizduojamas be šokių. Dažnai po įvairių pramogų mieste ar restorane pašokti merginos būreliais traukia į naktinius klubus.

Kai kurios tądien linkusios išmokti ir naujų šokių žingsnelių su profesionaliais šokių mokytojais.

Nuotakos mokosi šokti burleską

Šokių akademijos įkūrėja Jurgita Česnavičiūtė-Jančorienė tvirtino, jog viena iš pamėgtų mergvakarių dalyvių pramogų – šokių pamokos.

„Šauni pramoga merginų vakarėliui – nuotaikinga Lotynų Amerikos ir kitų šokių pamoka. Puikiai praleisti laiką gali net tos, kurios nėra anksčiau šokusios: judesiai ir žingsneliai nesudėtingi, lengvai įkandami“, – sakė šokių mokytoja.

Ne viena būsimoji nuotaka susigundo galimybe išmokti šokti paslaptingąją, viliojančią ir uždegančią burleską – viliojimo šokį, kuris padeda subtiliai atskleisti moteriškumą, pasitelkiant harmoningą plastiškų judesių bei šarmingos muzikos derinį.

Švenčių ir pramogų organizatorių teigimu, bernvakariai dažnai skiriasi nuo mergvakarių.

Nebaisios net mirties kilpos

Nors gatvėse neretai galima išvysti jūreivių, kalinių, piratų kostiumais vilkinčius būsimųjų vestuvių dalyvius, vyrai paprastai mažiau dėmesio kreipia į aprangą ar renginio vietos papuošimą.

Per šias šventes populiariausia skraidyti lėktuvais, atliekant mirties kilpas, važinėti lenktyniniais automobiliais, motociklais, kartais, karstytis uolomis, nerti į purvą.

Renginių organizavimo ir komandos formavimo įmonės „Expedicija.lt“ vadovas Skirmantas Paukštys sakė, jog mergvakarių ir ypač bernvakarių dalyviai mielai renkasi jėgų ir ištvermės reikalaujančias pramogas: orientavimosi sportą, laipiojimą uolomis ar karstynėmis bei galimybę jėgas išmėginti purvo trasoje.

„Kelių šimtų metrų ilgio nuotolį įveikti klampojant purvu ir įveikiant tam tikras kliūtis – sudėtinga, bet labai smagi bei įdomi atrakcija. Būsimiesiems jaunikiams ir nuotakoms trasoje parengiama kokia nors papildoma užduotis, kuri pralinksmina ne tik juos, bet ir visus šventės dalyvius“, – pasakojo S.Paukštys.

Lenktyniauja kartodrome

„Vilko“ kartodromo atstovas Vladimiras Lugovojus tikino, jog ekstremalių pojūčių ištroškę bernvakarių ir mergvakarių dalyviai traukia į kartodromą.

Lenktyniaudami jie pasijunta lyg tikroje „Formulės 1“ trasoje, nes čia įrengta unikali laiko matavimo įranga.

Trasa valdoma šviesoforais, kaip ir automobilių sporto viršūne laikomose lenktynėse. Geltona šviesa rodo, kad trasoje avarija, yra specialios įvažos į boksus, startas – taip pat, kaip ir „Formulės 1“ lenktynėse.

„Vyrai bernvakario vis dar neįsivaizduoja be erotikos. Prieš kurį laiką į šias šventes buvo įprasta kviesti net ir intymias paslaugas teikiančias moteris. Dabar dažniausiai kviečiamos šokėjos“, – sakė E.Čiurlionytė.

Vakarėliams renkasi karinius žaidimus

Vytautas Vyzas

Klubo „KA-Ringas“ vadovas

„Bernvakariams labai populiaru rinktis karinius žaidimus, ypač šiuo metu, kai tapo aktuali šauktinių tema.

Kovos lazeriniais ginklais patrauklesnės nei dažasvydžiai ar šratasvydžiai, nes po jų galima tęsti vakarus kitur nepersirengus ir be skausmingų šūvių žymių. Net priešininkui lazeriniu ginklu „pataikius“ į galvą, nebus jokios skausmo ar mėlynės. Spindulį užfiksuos tik specialus jutiklis, o tai skausmo tikrai nesukels.

Be to, šie ginklai visiškai nepavojingi žmogaus regėjimui. Jie „šaudo“ infraraudonųjų spindulių serijomis. Mergvakariams kovos lazeriniais ginklais taip pat patrauklios, nes yra saugios. Tai subtili bei švari pramoga, puikiai tinkanti net anksčiau niekada nežaidusiems ekstremalių žaidimų žmonėms.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.