Psichoterapeutas: kodėl vaikai atsiduria šuliniuose?

Pusės metų mažylį, motinos įmestą į šulinį, išgelbėjo kaimynai, o medikai kovoja dėl mergaitės gyvybės – tokia žinia apskriejo Lietuvą. Kas paskatino kūdikio motiną taip pasielgti?

Po Saviečių tragedijos dar vienas vaikas buvo įmestas į šulinį.<br>P.Mantauto nuotr.
Po Saviečių tragedijos dar vienas vaikas buvo įmestas į šulinį.<br>P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-02-10 15:13, atnaujinta 2017-06-08 14:04

Psichoterapuetas Raimundas Alekna įsitikinęs, kad tragedijai neabejotinai turėjo įtakos tai, jog visuomenėje buvo daug kalbama apie tragediją Saviečių kaime, kur tėvas įtariamas įmetęs du savo mažamečius vaikus į šulinį.

„Esama ryšio tarp šių tragedijų, nes paskleista informacija neabejotinai dalį žmonių paveikia ar net gali paskatinti tam tikrą elgesį. Į tai ypač jautriai reaguoja žmonės, kenčiantys nuo psichikos sutrikimų. Juk jei žmogus kelia ranką prieš savo artimuosius, tai jis turi psichologinių problemų“, – kalbėjo psichoterapeutas.

Desperacijos signalas

R.Aleknos teigimu, tokie motinos veiksmai neabejotinai reiškia desperaciją: „Akivaizdu, kad žmogus nesulaukė pagalbos ir  ėmėsi veiksmų, kurie, jo manymu, išsprendžia problemą.

Psichologai jau seniai yra suformulavę pabėgimo iš nepatogios situacijos  modelį, kai žmogus ne sprendžia problemą, o imasi veiksmų, kurie situaciją pakeičia iš esmės. Radikaliomis priemonėmis siekiama  gauti tenkinantį rezultatą.

Tam tikrais atvejais žmonės renkasi vieną iš keturių dramatinių išeičių – savižudybės, nužudymo, išprotėjimo ar mirtinos somatinės ligos. Viskas susiję su tuo, kad žmogus negavo adekvačios pagalbos, ir tragedija įvyko.“

Anot psichoterapeuto, panašiai ir apsisprendimas pakelti prieš save ranką, bet mūsų visuomenėje šita problema nuvertinama.

„Tam, kad ši problema būtų išspręsta, turime užauginti naują kartą, kuri nebūtų autodestruktyvi, o dabar tik gesiname gaisrą ar net nespėjame gesinti“, – kalbėjo specialistas.

Ne vienadieniai rūpesčiai

Viena iš prielaidų, kas galėjo paskatinti moterį ryžtis tokiam veiksmui, – pogimdyvinė depresija. „Ši depresija dažniausiai kamuoja  moteris, turinčias psichologinių problemų, o išskirtinės situacijos gali išprovokuoti ir rimtų psichikos sutrikimų. Toks poelgis signalizuoja apie sutrikusią psichiką.

Svarbu suprasti, kad paprastai tokiems  pagrindas tokiems sutrikimams paprastai atsiranda dar bręstant asmenybei“, – kalbėjo specialistas.

Šiandien 17:30 speciali “Lietuva tiesiogiai“ laida per “Lietuvos ryto“ televiziją. Laidos dalyviai: Aušra Kurienė, Paramos vaikams centro steigėja ir vadovė, psichologė, psichoterapeutė Viktorija Grežėnienė, Vilniaus sutrikusio vystymosi kūdikių namų vadovė, Vilniaus arkivyskupijos „Carito“ direktorius Linas Kukuraitis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar jau aiškūs „Eurovizijos“ favoritai?