Atskleidė, kas būtina norint studijuoti geriausiuose Jungtinės Karalystės universitetuose

Nenumaldomai artėjant dienai, kai abiturientai turės nuspręsti, kur studijuos ir kokiu karjeros kelius pasuks, nerimsta ir svarstymai – studijuoti Lietuvoje ar užsienyje? Praktiškai kas antras Lietuvos abiturientas svarsto studijas užsienyje, o didžioji dalis jų svajoja apie studijas Jungtinėje Karalystėje.

„Kalba.lt“ specialistai atskleidė, ko reikia norint studijuoti geriausiuose Jungtinės Karalystės universitetuose.<br>lrytas.lt montažas.
„Kalba.lt“ specialistai atskleidė, ko reikia norint studijuoti geriausiuose Jungtinės Karalystės universitetuose.<br>lrytas.lt montažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 2, 2017, 3:31 PM, atnaujinta Apr 10, 2017, 11:26 PM

Studijų mugėje „Studijos 2017“ save pristatė ne vienas užsienio universitetas, o edukacinės bendrovės „Kalba.lt“ specialistai Romanas Šarpanovas ir Vytautas Masiokas mugės dalyviams paaiškino, kaip įstoti į 15 geriausių Jungtinės Karalystės universitetų.

Svarbu – reitingas pagal specialybes

Vienas pirmųjų aspektų, į kuriuos jie paragino atkreipti dėmesį, tai, kad renkantis universitetą reikia atkreipti dėmesį ne tik į bendrą reitingą, bet ir pagal jų reitingą pagal specialybes. Nors tokie universitetai kaip Kembridžas ar Oksfordas laikomi geriausiais Jungtinės Karalystės universitetais, tačiau jei žiūrėtume į reitingą pagal specialybes, vaizdas gali kiek kisti.

„Jeigu mes kalbame apie bendrus reitingus, tai yra vieni, bet jeigu jūs pradeda lyginti informaciją pagal kitus kriterijus, tai jie gali būti labai skirtingi ir tie universitetai, kurie yra tarp 15 geriausių, gali likti už 20 ar 30 geriausiųjų ribos.

Tai yra labai svarbus dalykas, apie kurį reikia nepamiršti. Kai pasirenkate universitetą, turite įvertinti skirtingus kriterijus. Kai pažiūri į reitingus, kurie parodo specialybes, atsiranda visai kitas vaizdas“, – sakė R.Šarpanovas.

Pažiūrėjus į reitingą pagal specialybes galima matyti, kad, tarkime, pagal finansus arba apskaitą, minėtieji Kembridžas ir Oksfordas nepatenka net į 15-os geriausiųjų sąrašą.

„Renkantis universitetą labai svarbu to nepamiršti, nes svarbu yra ne tik kur, bet ir ką studijuoji. Tai yra, kad pagal finansus ar apskaitą bus vieni universitetai pirmoje vietoje, pagal kitas specialybes – kiti“, – kalbėjo specialistas.

Būtina atitikti reikalavimus

„Kalba.lt“ specialistai neslėpė – reikalavimai stojant į geriausius Jungtinės Karalystės universitetus yra ganėtinai aukšti, todėl reikia patiems stojantiesiems įvertinti savo galimybes.

„Jeigu mes kalbame apie Oksfordo ir Kembridžo universitetus ir akademinius reikalavimus, tai yra, kaip reikia baigti mokyklą, tai universitetas visų pirma žiūri į jūsų egzaminus, kurių prašo 4 ar 5, o jų įvertinimai turi būti bent 90 ar 95 proc. Čia yra tai, ko prašo ir kiti tarp 15 geriausių esantys universitetai“, – pasakojo V.Masiokas.

Taip pat svarbu turėti itin gerą bendrą pažymių vidurkį, kuris turėtų būti bent 9,5 balo. Be to, pradėti rūpintis gerais pažymiais reikia kuo anksčiau, nes kai kurie iš paklausiausių ir geriausiai vertinamų universitetų kreipia dėmesį jau į dešimtos klasės įvertinimus.

„Reikia nurodyti ir numatomus jūsų pažymius, tai yra, kaip jūs planuojate baigti mokyklą, nes tai irgi gali lemti ar jus pasirinks“, – sakė V.Masiokas.

Vieni universitetai gali prašyti, kad jūs pateiktumėte valstybinių egzaminų rezultatus, kitiems gali užtekti ir paprastų, galutinių dalykų įvertinimų, tačiau tokie pažymiai turi būti 9 ar 10, nes jei stojantysis turi 8 iš lietuvių kalbos, universitetas jau gali jo nepriimti.

Taip pat reikia išlaikyti tarptautinį anglų kalbos žinių patikrinimą IELTS, kurio įvertinimas turėtų būti bent 6,5 ar 7 balo. Tiesa, nors tokie skaičiai neatrodo dideli, juos gauti – ne taip ir paprasta.

Kai kuriems universitetams reikia išlaikyti papildomus egzaminus, tokius kaip anglų literatūros egzaminas, ankstyvosios vaikystės priėmimo vertinimas ir daugelis kitų, kurie priklauso nuo pasirinktos specialybės.

Besimokantiems 11-oje klasėje, paskutinė diena, kada galima užsiregistruoti šiems egzaminams yra spalio 15-oji, tad jeigu rimtai žiūrite topinius universitetus, domėtis ir ruoštis reikėtų jau nuo birželio. Taip reikia nepamiršti, kad didelė dalis universitetų žiūri ne tik į pažymius, tačiau prašo motyvacinio laiško arba atvykti į pokalbį.

Specialistai pabrėžė, kad universitetai, kurie kasmet sulaukia tūkstančių paraiškų iš įvairių pasaulio šalių ir mato daug gerų, vienodų pažymių ir įvertinimų, tad svarbu turėti ir kažką, kas stojantįjį išskirtų iš minios. Tai gali būti papildomi mokymai, visuomeninė veikla ar praktika įstaigoje, susijusioje su specialybe, į kurią siekiama įstoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.