Druskininkų savivaldybės Tarybos narių dauguma: „Druskininkai kviečia kurti, o ne griauti“

Palangos meras Šarūnas Vaitkus socialiniuose tinkluose dievagojasi, kad Palangos griauti nereikės, tačiau už tokių drąsių pažadų slypi arba konservatorių partijos viršūnėlių interesai, arba visiškas nenoras gilintis į tikrąją situaciją ir jo vadovaujamą Palangos savivaldybę liečiančius teismo išaiškinimus.

Druskininkai.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Druskininkai.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Druskininkai.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Druskininkai.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 28, 2017, 9:29 AM, atnaujinta Apr 7, 2017, 1:37 AM

Brangūs palangiškiai, neleiskit būti suklaidinti. Druskininkai niekada nebuvo prieš jus, priešingai – mes be galo džiaugiamės, kad Lietuvos kurortai keičiasi, vystosi, plečiasi ir jūsų visų dėka mūsų nedidelė valstybė įgauna vis didesnę reikšmę tarptautinio turizmo rinkoje bei sulaukia vis daugiau turistų.

Tad nuoširdžiai atsiprašome visų, kuriems galėjo būti sudarytas klaidingas įspūdis, jog Druskininkų savivaldybės Tarybos nariai yra nusiteikę prieš Palangos kurorto žmones. Ne, tai visiška netiesa. Priešingai, mes bandome užkirsti kelią bet kokioms įstatymų interpretacijoms, su kuriomis susidūrėme mes patys ir kurios kelia grėsmę visų Lietuvos kurortų gyventojams bei investuotojams juose.

Atkreipiame jūsų dėmesį į tai, kad didžioji dalis Palangos yra antroje kurorto apsaugos zonos juostoje, o tai, anot Vilniaus apygardos teismo, reiškia, kad gyvenamosios paskirties statybos nėra galimos. Tai svarbi žinia ne tik Palangos gyventojams, bet ir visiems potencialiems investuotojams šalies kurortuose.

Juk visiškai netikėtai paaiškėjo, kad bet kokios statybos antroje zonoje gali sulaukti ne baudos, įspėjimo, bet net Teismo sprendimų vykdytojų buldozerių, nepaisant visų legalių statybos leidimų ar visų kitų formalumų, kuriuos statytojai buvo, yra ar būtų susitvarkę, norėdami statyti jiems priklausančiuose sklypuose minėtoje zonoje.

Nepaisant to, kad nuoširdžiai norėtume pasidžiaugti Palangos mero Šarūno Vaitkaus raminimu, kad „Palangos griauti nereikės“, reiškiame didžiausią susirūpinimą, nes už tokių drąsių pažadų gali slypėti ir visiškas nenoras gilintis į tikrąją situaciją. O juk merui tūrėtų rūpėti žmonių gerovė ir investuotojų saugumas, o ne šokiai pagal politinės linijos dūdelę.

Dar kartą pabrėžiame, kad Druskininkų savivaldybės Tarybos nariai tikrai neturi jokio tikslo griauti Palangos ar jai kenkti, tačiau matydami absoliutų teisinį nihilizmą ir kurortams taikomus dvigubus standartus tenorime priminti, kad gyvename teisinėje valstybėje, kurioje tos pačios teisinės normos galioja kiekvienam piliečiui, kiekvienam miestui ir kiekvienai savivaldybei.

Lietuvos Konstitucija sako, kad įgyvendindamas savo teises ir naudodamasis savo laisvėmis, žmogus privalo laikytis Lietuvos Respublikos Konstitucijos ir įstatymų, nevaržyti kitų žmonių teisių ir laisvių. (II skirsnis, 28 straipsnis). LR Prokuratūros įstatyme pažymima, kad Prokuratūra savo veikloje vadovaujasi Lietuvos Respublikos Konstitucija, įstatymais, o pareigūnai priima sprendimus vienvaldiškai, laikydamiesi nekaltumo prezumpcijos bei piliečių lygybės įstatymui principo, nepaisydami socialinės ir turtinės padėties, pareigų, partiškumo, kilmės, rasės ir tautybės, kalbos, išsilavinimo, tikėjimo, užsiėmimo.(I skirsnis, 2 straipsnis).

Trumpai perfrazuojant šiuos svarbius teisės aktus: prieš įstatymus esame lygūs visi – ir malinauskai, ir landsbergiai, ir vaitkai, ir pašiliai, ir šalčiai, ir visi mes, Lietuvos gyventojai.

Mums labai gaila, kad niekuo nepagrįstą griovimo maniją po Neringos norima perkelti į Druskininkus, o tokiu atveju atveriami keliai ją perkelti ir į kitus kurortus. Mums ypatingai graudu, kad viskas tik dėl to, kad Generalinės prokuratūros prokurorė Deimantė Nikitinienė tapo politinių užsakymų vykdytoja, vėliau savaip interpretavo ar net galimai klastojo dokumentus, vadovavosi negaliojančiais teisės aktais bei gal net suklaidino ir teismą.

Lietuvoje kilęs chaosas dėl kurortų apsaugos zonos juostų yra ne kas kita, o tik pigūs mūsų vietos politikų viešųjų ryšių triukai, pastatyti ant įstatymų interpretacijų, kuriomis bandoma kenkti ne tik Druskininkams, bet ir visiems Lietuvos kurortams. Kartu primename jums, kad kurorto apsaugos zonos juostas iš keturių Lietuvoje esančių kurortų nusistačiusi tėra tik vienintelė Palanga, kitų kurortų bendruosiuose ar specialiuosiuose planuose šių juostų nėra.

„Palangoje nieko griauti nereikės, viskas pastatyta teisėtai pagal patvirtintą kurorto Bendrąjį planą nepažeidžiant teisės aktų“, – socialiniame tinkle aiškiai rašė Palangos meras.

Tuo tarpu Vilniaus apygardos teismas dar aiškiau išaiškino, kad antrojoje juostoje gyvenamoji statyba yra draudžiama. Palangos bendrajame plane nurodoma, kad kone visa savivaldybė yra priskiriama antrajai kurorto apsaugos zonos juostai. Tai jei Druskininkuose juostų nėra, bet pastatus reikia griauti, o Palanga juostas turi, bet griauti nieko nereikia, tai ar tai reiškia, kad Palangai galioja Aplinkos ministerijos nuomonė, o Druskininkams – Vilniaus apygardos teismo sprendimas? O kas tada galios rytoj Palangai, poryt Neringai, dar vėliau Birštonui? Kas galios pasikeitus valdžiai ar susipykus pozicijai su opozicija? Juk pastatų Druskininkuose, Palangoje ir kituose kurortuose yra šimtai.

Deja, bet realybė kur kas baisesnė, nei Aplinkos ministerijos išaiškinime, apie tai, kad antroje kurortų apsaugos zonos juostoje gyvenamosios paskirties objektų statybos galimos.

Teismo išaiškinimas yra aukštesnis teisinis reglamentavimas už Aplinkos ministerijos nuomonę. Tad teismo sprendimas galioja visiems be išimties, nežiūrint į vardus, pavardes ar miestus, politines partijas, pozicijas bei opozicijas.

Jeigu Druskininkų savivaldybė teisme nesugebės įrodyti, kad antroje kurortų apsaugos zonos juostoje gyvenamoji statyba galima, tuomet visų kurortų, o ypač Palangos gyventojai, pasistatę namus po 2008 metų gruodžio 30 dienos, gali sulaukti buldozerių ir savo kiemuose. Ir kiekvieno iš jų bet kada gali būti pareikalauta pašalinti neteisėtus statinius, nes teismo išaiškinimas galioja visiems kurortams be išimčių, jau nekalbant apie tai, kad tokiais skundais bus pradėta grasinti investuotojams ar besistatantiems šiuo metu.

Norime tikėti, kad per daugiau ne dvi dešimtis metų pavyko sukurti teisinę valstybę, kurioje jos piliečiai gali tikėti teismų teisingumu, tad neatsitiktinai dabar galiojantis Vilniaus apygardos teismo sprendimas yra apskųstas Aukščiausiajam teismui.

Dedame visas viltis, kad teisingumo sveikas protas bus viršesnis už bet kokį galimą politinį spaudimą ir priimtas sprendimas bus naudingas ne kažkam asmeniškai, o visų pirma visų šalies kurortų gyventojams, investuotojams juose ir galutinai visiems laikams užbaigs teisines dviprasmybes bei dirbtinai sukurtus išvedžiojimus dėl kurortų apsaugos zonos juostų, kuriais keliama milžiniška žala visiems Lietuvos kurortams.

Esame įsitikinę, kad kurortai tarpusavyje neturi svaidytis tuščiais kaltinimais, tapti politikų viešųjų ryšių įkaitais. Tvirtai tikime, kad, tiek Palanga, tiek Druskininkai ar Neringa bei Birštonas turi kelti vieną bendrą tikslą – apginti bendruomenės ir verslo interesus ir generalinės prokuratūros prokurorams išaiškinti, taip kaip aiškinama Aplinkos ministerijos rašte, kad kurortai be gyvenamosios paskirties objektų nėra kurortai, kad panaikinti teisės aktai negalioja, ir kad statybos kurortuose aiškiai reglamentuojamos Saugomų teritorijų bei kitais įstatymais, teritorijų planavimo dokumentais, saugomų teritorijų specialiaisiais planais.

Su visa pagarba ir nuoširdžiausiais linkėjimais, Druskininkų savivaldybės Tarybos narių dauguma

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.