Seime pradėti nagrinėti aukštųjų mokyklų klausimai

Kelias aukštojo mokslo reformai darosi vis atviresnis. Antradienį Seimas po pateikimo pritarė švietimo ir mokslo ministrės Jurgitos Petrauskienės pristatytam aukštojo mokslo tinklo pertvarkos planui. Iš 97 posėdyje dalyvavusių Seimo narių 89 buvo už, 8 susilaikė, balsavusių prieš nebuvo.

Seime pradėti nagrinėti aukštojo mokslo tinklo pertvarkos klausimai. <br>D.Umbraso nuotr.
Seime pradėti nagrinėti aukštojo mokslo tinklo pertvarkos klausimai. <br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 30, 2017, 4:16 PM, atnaujinta May 30, 2017, 4:20 PM

    Sistema be pokyčių veikti negali

    Dar prieš vakarinį Seimo posėdį vykusioje spaudos konferencijoje Lietuvos valstiečių ir žaliųjų frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis sakė, kad klausimų, dėl geresnės aukštojo mokslo kokybės būtinumo, nekyla.

    Tiesa, jis kaip ir anksčiau tikino, kad „rankos niekam laužomos nebus“, nors pokyčiai ir privalo įvykti.

    „Bendras tikslas, kad nuo kitų metų turėtumėme nemokamą aukštąjį mokslą, kad gerėtų studijų kokybė, kad galėtume užtikrinti deramas sąlygas dėstytojams, atlyginimų prasme ir kt. Noriu nuraminti visuomenę ir akademines bendruomenes, kad niekas per prievartą nieko nedarys. Yra Vyriausybės darbo grupės rekomendacijos, yra opozicijos pasiūlymai, kuriuos vertinčiau kaip tam tikrą matymą.
    
    Svarbiausia, kad visi suprastume, kad pokyčiai neišvengiami, tokios sistemos išlaikyti nebegalime, nes ji veikia dvigubam studentų skaičiui“, - sakė R.Karbauskis.

    „Valstiečių“ lyderis įsitikinęs, kad dabar vyksta pokyčiai, kurie padės šaliai pasiekti itin gerą aukštojo mokslo kokybę ir Lietuvoje liks du klasikiniai ir du technologiniai universitetai.
    
    Balsavo už dokumentą neturintį ateities
    
    Seimo salėje pristačius projektą kilo parlamentarų diskusija. Konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis sakė, kad pasisakyti prieš projektą yra sunku, nes problema, kurią juo bandoma spręsti, įvardinta teisingai.

    „Pagrindinė problema šio dokumento yra tai, kad nepaisant to, kad nutarimo tekstui galima galbūt ir pritarti, bet priedo reikalingumas ir tikslingumas, kuriuo ministrė taip džiaugiasi, iš tikro kelia labai daug klausimų.

     Jau šiandien aišku yra, kad jūsų planas, tas kuris yra surašytas priede, tas už kurį mes tuojau pat balsuosime, jis nebe įvyks. Jūs pripažįstate tą patį, pripažįsta Ramūnas Karbauskis, ir daugelis kitų Seimo narių. Tai reiškia, kad mes šiandien balsuojame už dokumentą, kuris nebus niekur, nei vienu žingsniu toliau“, - kalbėjo G.Landsbergis.

    Antradienį Seimo konservatoriai pateikė alternatyvų projektą dėl aukštojo mokslo tinklo pertvarkos, kuriuo siūlo stiprinti Vilniaus universitetą, prie jo prijungti Lietuvos edukologijos universitetą, o kitų universitetų reformos klausimą nukelti iki 2024 metų.

    G.Landsbergis išsakė siūlymą sujungti jų siūlomą projektą su tuo, kurį pasiūlė ministrė, tačiau palaikymo tai nesulaukė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.