Ilgus metus baseine dirbęs medikas prabilo apie septynmečio tragediją

Po to, kai praėjusią savaitę sveikatingumo klube „Impuls“ nuskendo septynmetis, ekspertai pirštais pradėjo rodyti į esmines problemas. Dešimt metų Lazdynų baseine mediku dirbęs Rimas Kančys teigia, kad tokios tragedijos net neturėjo atsitikti. O skendę lankytojai privalo būti atgaivinti dar neatvykus medicinos pagalbai.

 Dešimt metų Lazdynų baseine mediku dirbęs Rimas Kančys teigia, kad tragedijos, kai baseine nuskendo septynerių metų vaikas, net neturėjo atsitikti.<br> lrytas.lt fotomontažas
 Dešimt metų Lazdynų baseine mediku dirbęs Rimas Kančys teigia, kad tragedijos, kai baseine nuskendo septynerių metų vaikas, net neturėjo atsitikti.<br> lrytas.lt fotomontažas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 14, 2017, 9:12 PM, atnaujinta Sep 15, 2017, 9:13 AM

„Tokius atsitikimus, kai uždaruose baseinuose nuskęsta vaikai ar suaugę žmonės, laikau darbuotojų aplaidumu ir nusikaltimu“, – naujienų portalui lrytas.lt sakė R.Kančys.

Nebuvo pamokos

Ilgametis Lazdynų baseino darbuotojas R.Kančys teigia, kad tragedijos ne tik buvo galima išvengti, jos tiesiog neturėjo būti. O ateityje, jei situacija ir toliau nesikeis, jos kartosis.

„Ne tik šitos buvo galima išvengti. Visos ankstesnės tragedijos nebuvo pamokos. Bijau, kad nebus ir dabar. Ir jeigu tas procesas vyks ir toliau taip, nesikeis požiūris institucijų, kurios kontroliuoja, jos kartosis. Seniai neturėjo būti visų istorijų su aplaidžiais darbuotojais, kai nėra žiūrima, kaip tvarkingai eksploatuoti baseiną“, – sakė R.Kančys.

„Kontroliuojančios įstaigos, sveikatos skyriai, saivaldybė turi užtikrinti, kad saugumas būtų garantuotas“, – pasakojo R.Kančys.

Būtini medicinos darbuotojai

Sveikatingumo centre, kuriame įvyko tragedija, nebuvo gaivinimo aparatūros. O medicinos pagalba atvyko per vėlai – vaiko galėjo nepastebėti vandenyje ilgiau nei 5 minutes.

R.Kančio teigimu, skendusį asmenį buvo galima išgelbėti tik per pirmas 5 minutes – pačiame baseine.

Baseinas, kuris atidaro duris ir įleidžia lankytojus, turi turėti kabinetą, kuriame yra gydytojas ir medikų komanda. Jie turi būti pasiruošę atgaivinti skendusį žmogų. Nes greitoji atvažiuos maksimaliai per 15 minučių, o pagalbą būtina suteikti per 5 minutes, nes po to tiesiog ištinka biologinė mirtis. Galimybės skendusį žmogų išgelbėti yra tik vietoje. Daugiau laiko nėra“, – darbo patirtimi dalijosi R.Kančys.

Pašnekovas taip pat pasakoja, kad Lazdynų baseine dirbo daugiau nei 10 metų, ir kiekvieną mėnesį gelbėtojas iš vandens ištraukdavo bent po vieną neatsargų baseino lankytoją. Tačiau nė vienas nenuskendo.

„Mes greitajai atiduodavome jau einantį vaiką“, – savo darbą prisimena R.Kančys.

Mašinoje – saugos diržai, o baseine?

Pašnekovas stebisi ir gelbėtojais, kurie nėra susikoncentravę į darbą.

„Sėsdami į automobilį diržą turime užsisegti, kitaip pajudėti negalima. O kaip čia suprasti? Tėvų neįleidi, o pats nežiūri. Iš uždaro baseino pirmas įeina ir paskutinis išeina gelbėtojas. Jeigu nors vieno žmogaus dar kvapas yra likęs, jis dar turi vaikščioti ir stebėti viską“, – įžvalgomis dalijosi Rimas.

„Gal teisingai, bet ne teisiškai pasakysiu. Baseino vadovė turėtų būti sulaikymo kameroje. Ir būtent tam, kad visų baseinų ar uždarų vandens telkinių vadovai žinotų, kad čia reikalas rimtas. Ir nepasipinigauti reikia, o suteikti saugią paslaugą“, – tikino pašnekovas.

„Mes sukūrėme tokią sistemą, kad vaikai yra nesaugūs“, – naujienų portalui lrytas.lt sakė R.Kančys. Dar pridūrė, kad bijo ir dėl savo anūkų.

Tėvų neįleidžia

Tragedija sostinės Kareivių gatvėje esančiame sporto klube „Impuls“ įvyko rugsėjo 5-ąją po 17 valandos, jau pasibaigus treniruotei. Berniuko dėdė Darius pasakojo, kad linksmo būdo, judrus Eimantas labai laukė savo pirmosios plaukimo treniruotės.

Prie registratūros likusiai mamai Anželikai, kuri nebuvo įleista į rūbinę ir į baseiną, antrokas sūnus linksmai pamojavo: „Ate, aš lekiu!“

Prieš pirmąją plaukimo treniruotę vilnietė Anželika pasikalbėjo su treneriu – pasakė, kad jos sūnus yra judrus, ir paprašė jį atidžiau stebėti. Motina su dvimete dukrele liko laukti prie sporto klubo registratūros. Čia lūkuriavo ir kiti tėvai, kurių vaikai nuėjo į plaukimo treniruotę.

Pasibaigus treniruotei moteris ėmė nekantrauti ir paklausė registratorių, ar gali nueiti iki baseino pasižiūrėti, kur yra sūnus. Jai buvo pasakyta: „Laukite.“

Tėvai per plaukimo treniruotes prie to baseino iki tragedijos buvo nepageidaujami.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.