Aiškėja LEU ateitis: studijas siūlo stabdyti nuo liepos

Valstiečio Eugenijaus Jovaišos vadovaujamas Seimo Švietimo ir mokslo komitetas trečiadienį rinkosi svarstyti dalies Lietuvos aukštųjų mokyklų ateities. Komitetui teikti du Seimo nutarimų projektai, kurių vienu numatoma Vytauto Didžiojo (VDU), Lietuvos edukologijos (LEU) ir Aleksandro Stulginskio (ASU) universitetus sujungti į vieną Vytauto Didžiojo universitetą (VDU), o kitu norima sujungti Lietuvos sveikatos mokslų (LSMU) ir Lietuvos sporto (LSU) universitetus.

Ministerija siūlo studijas LEU stabdyti nuo liepos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ministerija siūlo studijas LEU stabdyti nuo liepos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas Eugenijus Jovaiša.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas Eugenijus Jovaiša.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Apie pasitraukimą paskelbęs LEU rektorius Algirdas Gaižutis, VDU rektorius Juozas Augutis ir Eugenijus Jovaiša.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Apie pasitraukimą paskelbęs LEU rektorius Algirdas Gaižutis, VDU rektorius Juozas Augutis ir Eugenijus Jovaiša.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Jurgita Petrauskienė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Jurgita Petrauskienė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Andrius Kubilius pateikė pasiūlymus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Andrius Kubilius pateikė pasiūlymus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jan 10, 2018, 10:30 AM, atnaujinta Jan 10, 2018, 11:37 AM

Pateiktuose dokumentuose nurodoma, kad sujungus tris universitetus VDU taps plačios aprėpties universitetu, vykdančiu mokslinius tyrimus ir studijas humanitarinių, socialinių, fizinių, menų, biomedicinos, technologijos ir žemės ūkio mokslų srityse. Apie LSMU ir LSU pasakyta tik tiek, kad nutariama šias aukštąsias mokyklas sujungti.

LEU ateitis kol kas neaiški

Švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė komitete prakalbo apie tai, kad LEU veikla įvertinta neigiamai. Gruodžio mėnesį LEU antrą kartą įvertinta neigiamai, tai sudaro pagrindą panaikinti leidimą vykdyti studijas ir su studijomis susijusią veiklą.

Anot jos, iki gruodžio 29-os dieno LEU turėjo teisę pateikti skundą ŠMM sudarytai komisijai. Tokio skundo pedagogų kalvė kol kas nepateikė, bet jei suteikta galimybė skundą teikti iki sausio 15-os dienos.

Jei skundas nebus pateiktas, nuo sausio 16-osios įsigalios Studijų kokybės vertinimo centro direktoriaus sprendimas, vertinti LEU vykdomą veiklą neigiamai. Tam įvykus, ministrės įsakymu būtų stabdoma LEU studijų veikla.

Tiesa, anot J.Petrauskienės, studijos būtų stabdomos nuo liepos 1-osios dienos, kad būtų įgyvendinti studentų lūkesčiai ir jie galėtų baigti sesiją. Sustabdžius veiklą, studentai galėtų pereiti į atitinkamą studijų programą VDU. Jei tokios programos nebūtų, tada jie galėtų tęsti studijas bet kurioje kitoje aukštojoje mokykloje, vykdančioje tokias pat studijas.

Tuo tarpu VDU rektorius Juozas Augutis tikino, kad šiuo metu LEU studijuojantys jaunuoliai galės baigti studijas Vilniuje, net jei pedagogų kalvė ir bus likviduota.

„Negąsdinkime studentų, kad jiems reikės susirinkti savo knygas, krepšelius ir pervažiuoti iš Vilniaus į Kauną. Tas neigiamas įvertinimas nereiškia, kad dėstytojai yra atleidžiami, kad iš karto užkalamas turtas ir t.t. Tai yra tiesiog licencijos nutraukimas naujai priimti studentus ir ta teisė bus perduota naujam VDU.

O Vyriausybė privalo įsipareigoti suteikti sąlygas, kad studentai galėtų pratęsti ir užbaigti studijas. VDU ir LEU dėstytojai tą procesą užbaigs Vilniuje. Tampyti žmones mes neturime nei priežasties, nei reikalo“, – naujienų portalui lrytas.lt sakė VDU rektorius J.Augutis.

Siūlė papildyti nutarimą

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos atstovas Andrius Kubilius teigė, kad LEU, ASU ir VDU sujungimas yra vertas didelių apmąstymų, ar tikrai toks sprendimas yra racionalus, juolab atsižvelgiant į LEU padėtį.

„Mane stebina, kad nėra jokių analitinių pažymų apie tai, kokios pasekmės, kokie bus rezultatai ir kodėl renkamasi būtent tokį kelią. Vietoje to, kad Kaune būtų kuriamas stiprus universitetas, žiūrima, kaip gelbėti universitetus, kurie yra silpnoje būklėje“, – komiteto posėdyje kalbėjo A.Kubilius.

Jis pasiūlė, kad prieš teikiant įstatymą Seimui, į jį būtų įrašyti konkretūs skaičiai, kiek studentų skaičius krito kiekvienoje aukštojoje mokykloje. Anot jo, priimant sprendimą dėl universitetų reorganizacijos, svarbu matyti, kiek sujungiamose aukštosiose mokyklose sumažėjo studijuojančiųjų. Tiesa, tokiam siūlymui nebuvo pritarta.

LEU studijų prorektorė, laikinai einanti rektorės pareigas, Vilija Salienė komiteto posėdyje mažėjantį studentų skaičių aiškino tuo, kad nuo 2010-ųjų metų buvo sumažintas valstybės finansavimas pedagogų ruošimui lygiagrečiuoju būdu, o 2017-aisiais visiškai neskirta lėšų pedagogų dalykininkų valstybės finansuojamoms studijoms.

Konservatorius pabrėžė, kad į nutarimą reikėtų įrašyti ir tai, kad LEU veikla įvertinta neigiamai, nes tai taip pat svarbu. Visgi ir tokiam siūlymui nebuvo pritarta.

Susikibo dėl balsavimo

Komitetas pritarė A.Kubiliaus siūlymui užsakyti nepriklausomą ekspertinį universitetų pertvarkos vertinimą. Tai labai papiktino komiteto pirmininką E.Jovaišą: „Ar jūs suprantate atsakomybę, kad šis sprendimas stabdo pertvarką?“ Jam pritarė ir kiti Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos atstovai komitete.

Tiesa, balsavusieji už tikino, kad nieko toks balsavimas nestabdo, o priešingai – suteikia galimybę įvertinti pertvarkos planą. Dėl užsakomo vertinimo dar turės nubalsuoti Seimas plenarinio posėdžio metu.

„Suprantu, kad dabar viskas yra daroma be jokio ekspertinio vertinimo“, – piktinosi A.Kubilius.

Perkėlimas neramina

Prieš pat komiteto posėdį opozicijos nariai Gintaras Steponavičius, Arūnas Gelūnas, Dovilė Šakalienė, Mantas Adomėnas bei Edmundas Pupinis pateikė pasiūlymus dėl aukštųjų mokyklų reorganizacijos plano.

G.Steponavičius pristatė dokumentą, kuriame siūloma, kad nutarime minimi trys universitetai per pusantro mėnesio – iki kovo 1-osios – parlamentui pateiktų reorganizacijos planą ir sąlygas. Švietimo ir mokslo ministrė J.Petrauskienė teigė, kad jei Seimas nepritars tokioms sąlygoms, universitetų jungimas nebus vykdomas.

Opozicijos atstovai taip pat siūlė, kad po jungimosi LEU studijas vykdytų tik Kaune, o universiteto nekilnojamasis turtas būtų perduotas Vyriausybės žinion.

Tačiau toks pasiūlymas sukėlė nemažas diskusijas. Posėdyje dalyvavęs Lietuvos studentų sąjungos (LSS) prezidentas Eigirdas Sarkanas pastebėjo, kad tokiu atveju nebaigę studijų studentai turėtų persikelti į Kauną.

„Tokiu atveju tiems, kurie keliasi į Kauną, turėtų būti kompensuojamos persikėlimo išlaidos. Tiems, kurie nesikelia, turėtų kompensuojamos išlaidos už studijų kainą, pragyvenimo išlaidas“, – kalbėjo E.Sarkanas.

Turi likti devyni

Anksčiau siūlyta, kad visi šie trys universitetai būtų reorganizuojami sujungimo būdu, tačiau teisininkai pažymėjo, kad pasirinkus tokį kelią kiltų problemų – turėtų būti steigiamas naujas juridinis asmuo, jis negalėtų perimti pirmtako pavadinimo.

Vyriausybėje lapkritį patvirtintas visų universitetų pertvarkos planas. Įgyvendinus Vyriausybės siūlomas valstybinių universitetų tinklo optimizavimo plano įgyvendinimo priemones, 14 valstybinių universitetų būtų pertvarkomi į devynis.

Seimas dėl universitetų pertvarkos balsuos dar šį penktadienį. Jei parlamentas balsų dauguma nepritars trijų universitetų - LEU, ASU ir VDU - sujungimui, LEU bus likviduojamas. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.