Naglio Puteikio partija – prokuratūros akiratyje, kilo abejonių dėl dokumentų klastojimo

Lietuvos centro partija atsidūrė teisėsaugos akiratyje – Vilniaus apylinkės prokuratūrai pareiškimą parašė 49 metų klaipėdietis Adomas Usenavičius, prašydamas iškelti baudžiamąją bylą dėl dokumentų klastojimo. Vyras apstulbo, išvydęs savo pavardę šios partijos narių sąraše.

 N.Puteikio partija domisi teisėsauga. Pareigūnai sulaukė pareiškimo dėl galimo dokumentų klastojimo.<br> D.Umbraso nuotr.
 N.Puteikio partija domisi teisėsauga. Pareigūnai sulaukė pareiškimo dėl galimo dokumentų klastojimo.<br> D.Umbraso nuotr.
 N.Puteikio partija domisi teisėsauga. Pareigūnai sulaukė pareiškimo dėl galimo dokumentų klastojimo.<br> D.Umbraso nuotr.
 N.Puteikio partija domisi teisėsauga. Pareigūnai sulaukė pareiškimo dėl galimo dokumentų klastojimo.<br> D.Umbraso nuotr.
 N.Puteikio partija domisi teisėsauga. Pareigūnai sulaukė pareiškimo dėl galimo dokumentų klastojimo.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
 N.Puteikio partija domisi teisėsauga. Pareigūnai sulaukė pareiškimo dėl galimo dokumentų klastojimo.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 13, 2018, 3:45 PM, atnaujinta Sep 13, 2018, 5:49 PM

„Jokio prašymo įstoti į partiją nebuvau pateikęs, todėl jos vadovų paklausiau, kas čia per „šposai?“, – bendraudamas su naujienų portalu lrytas.lt, prisiminė A.Usenavičius.

Apie žmonių įtraukimą į partiją jiems nežinant prabilo ir LCP Tauragės skyriaus pirmininkas Zigmas Grikšelis: „Netikėtai sužinojau, kad partijai priklauso ir mano vaikai, kiti artimi giminaičiai – iš viso apie 10 žmonių“.

Nustebę žmonės savo klausiančius žvilgsnius nukreipia į partijos pirmininką Naglį Puteikį ir valdybos pirmininką Alvidą Šimkų, tačiau pastarieji neigia prikišę rankas prie narių skaičiaus didinimo.

Teisėsaugos pareigūnai turėtų išsiaiškinti, kas lindo į Teisingumo ministerijos administruojamą partijų narių sąrašų informacinę sistemą.

Vilniaus apylinkės prokuratūros prokuratūros Komunikacijos grupės atstovė Gintarė Vitkauskaitė-Šatkauskienė portalui pranešė, jog dar nėra nuspręsta, ar pradėti ikiteisminį tyrimą dėl A.Usenavičiaus pareiškimo: „Vyksta aplinkybių patikslinimas“.

Pasinaudojo asmens duomenimis?

A.Usenavičius save centristų gretose išvydo Teisingumo ministerijos tinklapyje, kuriame kiekvienas žmogus gali patikrinti, ar jis priklauso kuriai nors politinei organizacijai.

Klaipėdietis tvirtino susisiekęs su partijos vadovais ir pasiteiravo, kas čia vyksta.

„Nesulaukiau atsakymo, kas slapta įtraukė mane į narių sąrašą, tačiau tikrindamas po trijų dienų pamačiau, kad jau esu išbrauktas“, – pasakojo A.Usenavičius.

Uostamiesčio gyventojas 2016 metais prieš Seimo rinkimus dalyvavo „Neapmokestinamųjų pajamų didinimo“ partijos kūrime, tačiau ji nebuvo įregistruota.

A.Usenavičiui kilo abejonių, ar Centro partijos narių skaičiaus didinimui nebuvo panaudoti NPD įsteigti mėginusių žmonių asmens duomenys.

Pasak klaipėdiečio, tokios abejonės kilo privačiuose pokalbiuose aptariant susidariusią padėtį su kitais buvusiais NPD steigėjais – pasitikrinusieji elektroniniu būdu sužinodavo, kad jie yra Centro partijos nariai, nors niekada nėra parašę prašymų į ją įstoti.

Šiuos faktus A.Usenavičius nurodė teisėsaugos pareigūnams.

„Nuo 2011 metų sausio 3 dienos politinių partijų narių sąrašai teikiami ir tikrinami tik elektroniniu būdu per Politinių partijų narių sąrašų informacinę sistemą. Elektroniniu parašu pasirašytą raštą gali pateikti partijos vadovas arba jo įgaliotas asmuo, prisijungęs prie informacinės sistemos per portalą „www.epaslaugos.lt“.

Prašau nustatyti ir patraukti baudžiamojon atsakomybėn asmenis, kurie veikdami bendrininkų grupėje neteisėtai įgijo NPD steigėjų asmens duomenis ir juos panaudojo klastojant oficialų dokumentą – Lietuvos centro partijos narių sąrašą“, – savo pareiškime prokuratūrai piktinosi klaipėdietis.

Į sąrašus įtraukta giminė

Šis skandalingas atvejis – ne vienintelis. Centro partijos Tauragės skyriaus pirmininkas Z.Grikšelis naujienų portalui lrytas.lt tvirtino netikėtai sužinojęs, kad šiai organizacijai priklauso apie dešimt žmonių, priklausančių jo artimųjų ratui.

„Šitie žmonės tikrai nerašė prašymų įstoti į partiją, juk žinau, kas vyksta mano vadovaujamame skyriuje. Kai pasakiau savo vaikams, kad staiga jie irgi tapo partijos nariais, atžalos buvo labai nustebusios.

Žmonės dalyvavo partijos Neapmokestinamųjų pajamų didinimas steigime, todėl jų duomenys Centro partijoje veikiausiai atsidūrė iš neįregistruotos NPD“, – pasakojo Z.Grikšelis, pats  aktyviai kūręs partiją "Neapmokestamųjų pajamų didinimas", o paskui įsiliejęs į centristų gretas. 

Tauragės skyriaus vadovas stebėjosi, kaip Centro partija galėjo smarkiai pagausėti: „Per palyginti trumpą laiką jos narių skaičius išaugo nuo 2 tūkst. iki maždaug 4 tūkst.“

Z.Grikšelis įtaria, kad partijos skaičių be žmonių sutikimo galėjo papildyti CPK valdybos pirmininkas A.Šimkus.

„Prieš mėnesį surengto partijos sąskrydžio Šiauliuose metu pasakiau vadovybei, kad taip negalima elgtis, įspėjau – vyrai, galite susilaukti teisinių problemų. Tačiau iš mano žodžių buvo tik pasijuokta“, – prisiminė Tauragės skyriaus pirmininkas.

Savo įsikišimą neigia

– Jūs įtraukinėjote į partiją žmones be jų žinios, ar tai darė Jūsų kolegos? Ar jūs apie tai žinojote? O gal Centro partijos vadovybė niekuo dėta? Išdėstykite savo poziciją dėl šios situacijos“, – naujienų portalas lrytas.lt pasiteiravo Centro partijos pirmininko N.Puteikio ir valdybos pirmininko A.Šimkaus.

– N.Puteikis: „Įgaliojimus tvarkyti partijos narių asmens duomenis gali turėti tik vienas asmuo partijoje – arba tik partijos pirmininkas, arba tik jo įgaliotas asmuo. Esu įgaliojęs tai daryti Lietuvos centro partijos valdybos pirmininką A.Šimkų..

Aš neturiu jokių prisijungimų prie šios duomenų bazės, todėl A.Šimkus būtinai detaliai atsakys Jums į visus klausimus.

Nei aš , nei kiti partijos valdymo organų nariai neįtraukinėjo nė vieno partijos „Neapmokestinamųjų pajamų didinimas“ steigėjo be jų žinios į Lietuvos centro partiją.

Tie NPD steigėjai, kurie norėjo tapti LCP nariais, parašydavo prašymus ir būdavo priėmimai arba skyrių susirinkimuose, arba skyrių valdymo organų sprendimu, arba valdybos sprendimu, jei nebūdavo skyriaus.

Yra visi visų norinčių tapti ir tapusių nariais prašymai ir skyrių ar kitų valdymo institucijų protokolai dėl jų priėmimo.

A.Usenavičius buvo pats pareigingiausias LCP tarybos posėdžių dalyvis – jei neklystu, nepraleido nė vieno tokio posėdžio.

– A.Šimkus: 2016 metais Teisingumo ministerijai neregistravus kuriamos partijos NPD, Lietuvos centro partija parašė viešą kvietimą N. Puteikiui ir kuriamos partijos asmenims su kvietimų stoti į Lietuvos centro partiją. N. Puteikis ir kuriamos partijos vadovybė atsiliepė į kvietimą ir NPD partijos tarybos posėdyje nusprendė ateiti į LCP.

Lietuvos centro partijos skyrius yra teritorinis Centro partijos struktūrinis vienetas. Partijos skyriai steigiami pagal administracinį -teritorinį Lietuvos suskirstymą arba rinkiminių apygardų principą.

Atėję nauji nariai kūrė naujus skyrius, priiminėjo naujus narius. Nemažai jų buvo iš neįsteigtos NPD,

Lietuvos centro partijos įstatai numato, kad partijos skyriaus steigimo dokumentai lieka skyriuje, partijos valdybai pateikiami protokolo išrašai, apie skyriaus steigimą ir naujų narių priėmimą.

LCP pirmininko įgaliotas asmuo neatlieka asmens duomenų rinkimo, tik tvarko gaunamus iš skyrių, ir atlieka saugojimo bei naikinimo asmens duomenų operacijas.

Ką pateikia skyriai, tie asmenys yra įtraukiami į LCP narių sąrašus, ir pateikiami LR Teisingumo ministerijai.

Asmuo stodamas į LCP ir pateikdamas Lietuvos centro partijai asmens duomenis, šiais veiksmais patvirtina, kad žino apie tokių duomenų teikimą LCP ir Lietuvos centro partijai vykdomo jų tvarkymo sąlygas duomenų ir subjektai yra informuoti teisės aktuose nustatyta tvarka.

Partijos vadovybė turi pasitikėti skyriaus teikiamais duomenimis, ir neprivalo tikrinti visų stojančiųjų duomenų.

Jei kokiems nors asmenims kyla abejonės dėl partiškumo, asmenys narystę politinėje partijoje elektroniniu būdu gali pasitikrinti nuo 2012 m. spalio 15 d., o elektroniniu būdu nutraukti narystę – nuo 2014 m. balandžio 1 dienos.

– Pone A.Šimkau, ar nebuvo nė vieno atvejo, kai jūs įregistravote į LCP žmonės jiems apie tai nežinant?

– Yra buvę atvejų, pavyzdžiui, paskutinis iš Elektrėnų, paskambina pasipiktinęs žmogus ir klausia: „Kaip aš atsiradau Lietuvos centro partijos narių sąrašuose, aš pareiškimo nerašiau? Buvau Teisingumo ministerijoje dabar einu į prokuratūrą rašyti skundo“

Paklausiau kokiame rajone gyvena, koks partijos skyrius galėjo pateikti. Atsakė, kad gyvena Elektrėnuose.

Aš sakau: ten skyriaus pirmininkas Ka..as paskambinsiu išsiaiškinsiu.

„Ka...as, gyd. Ka...as?, – perklausė žmogus, – taigi mano dukra pas jį dirba, tuo perskambinsiu“.

Už 10 minučių perskambino: „Atsiprašau, kad buvau šiurkštus, pasirodo, mane dukra įtraukė. Jei dukrai reikia tai šventa, tegu taip būna“.

Tokių panašių atvejų, keletą per 15 metų yra pasitaikę. Visada išaiškėdavo, kad į narius įtraukdavo artimas asmuo, kuris galėjo disponuoti asmens duomenimis.

Primenu, ankstesniame laiške rašiau, kad prašymai ir anketos lieka skyriuje, partijai pateikiami tik protokolas ir naujų narių duomenys.

Pabrėžiu, partijos įgaliotas asmuo Teisingumo ministerijai pateikia tik tu narių duomenis, kuriuos gauna iš skyrių.

Tauragės skyriaus pirmininko Z.Grikšelio žodžiai, esą aš galėjau įtraukti žmones į partiją be jų pačių žinios, yra nepagrįsti. Iš NPD į Centro partiją atėję žmonės patys teikė narių sąrašus. Skyrius turi žinoti apie savo narius. Aš įkeliu tuos narių sąrašus, kuriuos gaunu iš Tauragės skyriaus.

Jei reikės, teisėsaugai galėsiu pateikti įrodymus – Z.Grikšelio siųstas žmonių anketas.

Tauragės skyriaus vadovas bando daryti įtaką Centro partijoje, galvojo, kad bus autoritetas, bet jam nepavyko.

NPD atstovai norėjo paimti viršų Centro partijoje, bet kai jiems nepasisekė, prasidėjo pykčiai.

Teigia negavęs atsakymo

N.Puteikis ir A.Šimkus pabrėžė, jog A.Usenavičius esą buvo aktyvus Centro partijos narys, pareigingas tarybos posėdžių dalyvis.

Klaipėdietis atkirto, jog posėdžiuose dalyvaudavo tik kaip svečias, o ne kaip narys: „Tai atėjęs ir pažymėdavau. Įstojimas į partiją turi būti laisva valia, paties žmogaus prašymu.

Dalyvavau Neapmokestinamųjų pajamų didinimo partijos kūrime, tačiau labai nustebau, kai sužinojau, jog oficialiai priklausau Centro partijai.

2018 metų liepos 10 dieną išsiunčiau elektroniniu paštu partijai raštą dėl duomenų apie narystę partijoje pateikimo, bet atsakymo dar negavau“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.