Seimas svarsto dviejų universitetų jungimo klausimą

Lapkričio 8 dieną švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė Seimui pateiks Vyriausybės siūlymą pradėti Mykolo Romerio universiteto (MRU) reorganizavimą prijungimo prie Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) būdu.

Norima prie Vilniaus Gedimino technikos universiteto prijungti Mykolo Romerio universitetą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Norima prie Vilniaus Gedimino technikos universiteto prijungti Mykolo Romerio universitetą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 8, 2018, 12:20 PM, atnaujinta Nov 8, 2018, 12:21 PM

Kaip skelbia ŠMM, Vyriausybė siūlo Seimui pradėti MRU reorganizavimą prijungimo prie VGTU būdu ir pasiūlyti universitetams pateikti Vyriausybei su reorganizavimu susijusius dokumentus – reorganizavimo sąlygas, planą ir statuto projektą. Šiam siūlymui turi pritarti Seimas.

„Konsoliduoti aukštojo mokslo išteklius labai svarbu siekiant užtikrinti studijų ir mokslo kokybę: konkurencingas ir šiuolaikinio pasaulio iššūkius atliepiančias studijas – studentams, geras darbo sąlygas – dėstytojams ir mokslininkams, inovatyvius sprendimus siūlančius tyrimus – valstybei, – pranešime žiniasklaidai cituojama ministrė J. Petrauskienė. – Universitetų tinklo optimizavimas žingsnis po žingsnio nuosekliai juda šių tikslų įgyvendinimo link“.

Vilniaus Gedimino technikos universitetas yra vienas stipriausių technologinio profilio Lietuvos universitetų, kylantis tarptautiniuose reitinguose ir išsiskiriantis glaudžiu bendradarbiavimu su verslu. Mykolo Romerio universitetas – didžiausias Lietuvoje profilinis socialinių mokslų universitetas, kurio ryškiausi studijų ir mokslo komponentai yra teisė, visuomenės saugumas ir viešasis valdymas.

Prie Vilniaus Gedimino technikos universiteto prijungus Mykolo Romerio universitetą, Vilniuje veiktų technologinis universitetas su stipriu socialinių mokslų branduoliu, orientuotas į naujas darbo rinkos tendencijas atitinkančių technologinių studijų programų vystymą, lyderystę technologinių mokslų bei inovacijų srityje, glaudų ryšį su verslu, valdžia ir visuomene.

„Lietuva, kaip ir kitos Europos ir pasaulio valstybės, susiduria su kibernetinio saugumo, valstybės viešosios tvarkos ir saugumo užtikrinimo iššūkiais, jų teisiniu reglamentavimu. Dabar kaip niekad reikalinga technologinių ir socialinių mokslo sričių sąveika bei inovacijų kūrimas ir jų pritaikymas. Konsolidacija Vilniaus Gedimino technikos universitetui padės dar efektyviau vystyti prioritetinius ateities technologijų ir šiuolaikinės visuomenės raidos mokslinius tyrimus – sustiprinti ir vystyti technologines bei inžinerines studijų ir mokslo kryptis kartu su teisės, ekonomikos, vadybos, viešojo saugumo, psichologijos ir kitais mokslais, – pabrėžia Vilniaus Gedimino technikos universiteto rektorius prof. dr. Alfonsas Daniūnas.

Pasak VGTU rektoriaus, naujos universiteto kryptys bus grindžiamas technologinių ir socialinių mokslo potencialų jungtimi. Tokios jungties pavyzdžiai yra šie pasaulyje sėkmingi universitetai Nanyango technologijos universitete Singapūre, Masačusetso technologijos institutas (MIT) Amerikoje, Sidnėjaus technikos universitetas Australijoje, Aalto universitetas Suomijoje.

Mykolo Romerio universiteto rektorius doc. dr. Algirdas Monkevičius pabrėžia, kad šio nutarimo pateikimas Seimo svarstymui yra svarbus žingsnis siekiant pradėti realiai įgyvendinti unikalaus universiteto viziją, grindžiamą technologinių ir socialinių mokslų sinergija.

Rektorius įsitikinęs, kad jungdamiesi du skirtingų profilių Vilniaus universitetai gali sukurti bendrą strategiją, išsikelti ir pasiekti ambicingus uždavinius, išnaudodami tarpdicipliniškumo ir tarpkryptiškumo galimybes. „Technologinės studijų ir mokslo kryptys kartu su teisės, ekonomikos, vadybos, viešojo saugumo ir valdymo, psichologijos, edukologijos ir kitais socialiniais mokslais gali sukurti tokią studijų ir mokslo kokybę, kurios reikia šalies socialinei gerovei ir Lietuvos konkurencingumui didinti“, – sako MRU rektorius.

Pasak Algirdo Monkevičiaus, svarbu pabrėžti, kad pagal rengiamą 2018–2021 metų universitetų reorganizavimo planą numatoma sujungti besidubliuojančias abiejų universitetų studijų programas, o unikalias abiejų universitetų mokslo ir studijų kryptis ne tik išsaugoti, bet ir toliau stiprinti.

Technologinių ir socialinių mokslų sinergija bus panaudota universiteto proveržiui ir inovacijų kūrimui, plėtojant ateities visuomenės technologijų ir visuomenės saugumo mokslinių tyrimų kryptis.

MRU prisijungimas prie VGTU – tai šiuo metu vykdomo valstybinių universitetų tinklo optimizavimo plano dalis. Įvykdžius pertvarką 14 valstybinių universitetų persitvarkys į 9. Universitetų tinklo optimizavimui skiriama 123 mln. eurų, iš jų 106 mln. eurų ES investicijų –sujungti ir perkelti fakultetams, atnaujinti įrangai, rekonstruoti akademiniams miesteliams.

Seimo jau priimtu sprendimu nuo 2019 m. sausio 1 d. sujungiami Vytauto Didžiojo universitetas, Aleksandro Stulginskio universitetas ir Lietuvos edukologijos universitetas, šiemet jau vyko studentų priėmimas į pedagogines studijas naujame VDU pedagogų rengimo centre. Mykolo Romerio universitetas prisijungs prie Vilniaus Gedimino technikos universiteto 2019 m. Šiaulių universitetas kitų metų vidury prisijungs prie Vilniaus universiteto. Taip pat planuojama Lietuvos sporto universitetą prijungti prie Lietuvos sveikatos mokslų universiteto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.