Internete plinta 12-mečio pamoka mokytojams – parodė, kaip naudoti „Discord“

Visoje Lietuvoje dėl koronaviruso dviem savaitėms uždarytos švietimo įstaigos. Tuo tarpu viešojoje erdvėje pasirodė ne vieno pedagogo nuogąstavimas apie nepasiruošimą ugdymo procesą tęsti nuotoliniu būdu.

Kaunietis moksleivis savo paskelbtame vaizdo įraše detaliai aiškina, kaip „Discord“ platforma naudotis, kokias funkcijas ji turi.<br>Youtube stop kadras/Lrytas.lt koliažas
Kaunietis moksleivis savo paskelbtame vaizdo įraše detaliai aiškina, kaip „Discord“ platforma naudotis, kokias funkcijas ji turi.<br>Youtube stop kadras/Lrytas.lt koliažas
Simonas Vakaris Savickas.<br>Youtube stop kadras
Simonas Vakaris Savickas.<br>Youtube stop kadras
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2020-03-14 16:06, atnaujinta 2020-03-14 19:36

Primename, kad kovo 13 d. Vyriausybė priėmę sprendimą nuo kovo 16 d. iki kovo 27 d., kad privalomai stabdomas ugdymo, mokymo ir studijų procesas visose švietimo įstaigose, t.y. universitetuose, kolegijose ir mokyklose, taip pat dienos ir užimtumo centruose, neveiks darželiai, neformaliojo švietimo įstaigos.

Nuotolinio mokymo gali prireikti tokiu atveju, jeigu per 2 savaites grėsmė dėl koronaviruso išplitimo nesumažės. Švietimo, mokslo ir sporto ministerija skelbia, kad mokymui nuotoliniu būdu yra rengiamasi.

Uždarius švietimo įstaigas Lietuvoje, socialiniuose tinkluose pastarąją savaitę pasklido ir tėvelių, likusių su vaikais namuose idėjos, kaip prasmingai leisti laiką, kūrybiškomis idėjomis dalijosi ir pedagogai.

Tačiau bene daugiausiai dėmesio sulaukė dar tik šeštadienio rytą platformoje „Youtube“ paskelbta dvylikamečio Simono Vakario Savicko pamoka, kaip mokytojams naudoti „Discord“ platformą nuotolinėms pamokoms ir užsiėmimams. Jis nusprendė parodyti kur kas patogesnę ir išmanesnę plaformą ir taip sudominti mokinius bei praplėsti galimybes.

Kaunietis moksleivis savo paskelbtame vaizdo įraše detaliai aiškina, kaip platforma naudotis, kokias funkcijas ji turi.

Vaizdo įrašas greitai išplito internete, susižavėjimo neslėpė tiek juo besidaliję žinomi žmonės, tiek mokytojai, tiek kiti juo susidomėję asmenys.

Kaip portalui lrytas.lt pasakojo pats moksleivis Simonas, idėja mokytojus išmokyti naudotis „Discord“ platforma kilo sužinojus, kad moksleivius mokyti jie nori naudodami socialinio tinklo „Facebook“ susirašinėjimo programą „Messenger“.

Vos per naktį sukurtame vaizdo įraše moksleivis pasakoja, kad „Facebook“ turi kur mažiau funkcijų ir galimybių nei minėta platforma. „Pasikalbėjau su kitais vaikais tiesioginės transliacijos metu ir jie irgi pritarė, kad „Messenger“ nėra geriausias variantas, todėl pradėjau ieškoti tinkamesnio. 

Kadangi mokytojai gali teisintis, kad nemokės naudotis, sugalvojau parodyti, kaip tai padaryti. Juk ir „Messenger“ išmoko naudotis. O jeigu reikės, galėsiu sukurti ir dar vieną įrašą su papildomais paaiškinimais“, – tikino šeštoje klasėje besimokantis Simonas.

Paklaustas, kokių reakcijų jau sulaukė bei ar vaizdo įrašu jau dalijosi su savo mokytojas, Simonas patikino dar pats nesidalijęs, bet komentarų iš kitų žmonių bei moksleivių sulaukęs tik gerų.

„Inovacijų štabas“

Portalui lrytas.lt moksleivio mama Simona Simulytė plačiau papasakojo apie sūnaus pomėgius kurti projektus, pasitelkiant socialinies inovacijas. Paaiškėjo, kad tai tikrai nėra pirmasis Simono socialinis projektas. Vienas jo projektas pelnė pergalę ir „Lietuvos Junior Achievement“.

Šeštojo klasėje besimokantį sūnų auginanti moteris neslėpė, kad tam įtakos nemažai turi ir artimos aplinkos įtaka, kadangi ji pati dirba su socialinėmis inovacijomis, startuoliais ir verslumo ugdymu. 

Moteris pabrėžė, kad nuo mažens pamatė sūnaus polinkį bei gebėjimus kurti, nors jo du didžiausi pomėgiai – pakankamai skirtingi. 

„Nuo mažens Simuką traukia technologijos ir muzika. Būdamas šešerių, jis metu suprogramavo pirmąją savo skaičiavimo mašinėlę, o atradęs įvairias sistemas, pradėjo pats mokytis ir mokyti kitus“, – portalui lrytas.lt pasakojo Simona.

Moteris pasakojo, kad jų namuose nuolat vyksta naujų idėjų generavimas, sprendimų paieškos, brainstorming bei apsikeitimas naujausiomis žiniomis.

„Nuolat kalbame apie naujoves, jų pasitelkimą, sprendimų paiešką. Esame tari inovacijų štabas, pasikeičiantis naujausiomis žiniomis. Jo mokytojas – irgi „Youtube“, ten išmokęs jau pritaiko pats. Moko ir mane, ir man darbe praverčia jo projektai. (..) Vis dar stebiuosi jo žingeidumu, žinių pasitelkimu ir didžiuojuosi, mes geriausia komanda“, – kalbėjo S.Simulytė.

Paklausta, ar sūnus pasakojo ir apie ketinimą kurti pamoką mokytojams, moteris iškart patvirtino.

„Be abejo, kalbėjomės, jis man iškart pasakė nusivylęs, kad mokytojai ketina naudoti „Facebook“. Sakė, kad reikia naudoti „Discord“ platformą ir kad jis pats galėtų parodyti savo mokyklai ir kitoms.

Aš iškart pritariau, nes ir pati nežinojau kai kurių funkcijų, tai ne tik man darbe galėtų praversti naujas įrankis, bet juk ir kitiems. Paskatinau imtis naujos idėjos“, – dėstė Simono mama.

Mokiniams atostogos

Ministerija taip pat pabrėžė, kad šis laikotarpis yra atostogos, kadangi buvo kilusių neaiškumų, ar vykdomas įprastinis ugdymo procesas. Per atostogas mokiniai atostogauja, o mokyklos dirba mokinių atostogų režimu: rekomenduojama, kad mokytojai atliktų įstaigos nustatytus darbus nuotoliniu būdu.

Sprendžiama dėl formų, kuriomis mokiniai galėtų tęsti mokymąsi, jei per 2 savaites grėsmė dėl koronaviruso išplitimo nesumažės. Išplatinta ir informacija ir darbdaviams, kaip elgtis su darbuotojais, turinčiais vaikų.

Lietuvoje jau 8 užsikrėtę žmonės

Šeštadienį Sveikatos apsaugos ministerija pranešė apie aštuntą Lietuvoje nustatytą koronaviruso atvejį. Šiuo metu Lietuvoje iš viso atlikta per 440 tyrimų dėl COVID-19. Pasaulyje registruota daugiau nei 147 tūkst. susirgimų COVID-19, 5,5 tūkst. žmonių mirė, beveik 72 tūkst. pasveiko.

Dėl koronaviruso plitimo grėsmės švietimo, mokslo ir sporto ministro įsakymu mokinių pavasario atostogos yra 1 savaite pailgintos ir perkeltos iš balandžio vidurio į kovo 16-27 dieną, nurodoma ministerijos pranešime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.