Seimo Darbo partija pateikė naują pasiūlymą – frakcijoms skirti papildomų lėšų įstatymų ir ekspertizių rengimui

Įstatymų rengimo ir ekspertizės išlaidoms padengti frakcijai metams siūloma skirti 1 VMDU dydžio sumą ir papildomą sumą, atsižvelgiant į frakcijos dydį taip, kad kiekvienam frakcijos nariui tektų po 0,5 VMDU dydžio suma.

 Tarp siūlymą parengusių „darbiečių“ – ir V.Gapšys, ir I.Kačinskaitė-Urbonienė.<br> V.Skaraičio nuotr.
 Tarp siūlymą parengusių „darbiečių“ – ir V.Gapšys, ir I.Kačinskaitė-Urbonienė.<br> V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 25, 2020, 5:09 PM

Tai numatančią Statuto pataisą įregistravo Seimo Darbo partijos frakcijai atstovaujantys Seimo nariai Vytautas Gapšys, Viktoras Fiodorovas, Andrius Mazuronis, Valentinas Bukauskas ir Ieva Kačinskaitė – Urbonienė.

„Siūlome tobulinti lėšų frakcijų veiklai skyrimo tvarką. Siekiant gerinti rengiamų teisės aktų kokybę, numatoma atskirti įstatymų ir ekspertizių rengimo lėšas nuo reprezentacinių, pašto bei kitų lėšų ir tam numatyti papildomus limitus“, – sako projekto autoriai.

Priėmus siūlomas pataisas, jų iniciatorių teigimu, bus užtikrinta reali galimybė Seimo frakcijoms pasinaudoti išorinių ekspertų paslaugomis rengiant teisės aktų projektus, bus sudarytos galimybės gerinti teisėkūros kokybę.

„Šiuo metu frakcijos įstatymų rengimui ir ekspertizėms gali skirti lėšas iš bendro limito, tačiau jis yra mažas ir realiai frakcijos negali efektyviai pasinaudoti ta galimybe, kad galėtų užsakyti išorinių ekspertų paslaugas“, – sako Statuto pataisas įregistravę Seimo „darbiečiai“.

Jie taip pat Seimo Statute siūlo patobulinti realiai neveikiančią, „darbiečių“ vertinimu, Seimo statuto normą dėl Seimo komitetų sudarymo.

„Pagal dabartinį reguliavimą Užsienio reikalų komiteto nariai galėtų priklausyti ir kitiems komitetams, tačiau faktiškai šia galimybe nėra naudojamasi. Todėl Seimo Statute siūlome nustatyti, kad tik Europos reikalų komiteto nariai gali būti kito komiteto nariais. Priėmus projektą tokios galimybės nebeturės Užsienio reikalų komitetui priklausantys Seimo nariai. Tai atitinka per daugelį metų susiklosčiusią faktinę situaciją“,- sako Statuto pataisų autoriai.

Siūloma numatyti, kad Seimo narys gali būti tik vieno komiteto narys, išskyrus Europos reikalų komitetą, kurį gali sudaryti ir kitų komitetų nariai.

Jeigu Seimas pritartų, Statute būtų numatyta, kad „frakcijos veiklai metams skiriama 0,8 VMDU dydžio suma ir papildoma suma, atsižvelgiant į frakcijos dydį taip, kad kiekvienam frakcijos nariui tektų po 0,32 VMDU dydžio suma. Šios lėšos naudojamos reprezentacijai, pašto, telefono ir kitoms frakcijos darbo reikmėms apmokėti. Įstatymų rengimo ir ekspertizės išlaidoms padengti frakcijai metams skiriama 1 VMDU dydžio suma ir papildoma suma, atsižvelgiant į frakcijos dydį taip, kad kiekvienam frakcijos nariui tektų po 0,5 VMDU dydžio suma“.

Seimo „darbiečių“ skaičiavimais, siūlomų Statuto pataisų įgyvendinimas per artimiausius kelis metus gali pareikalauti apie 110 000 eurų papildomų valstybės biudžeto lėšų, tačiau, anot parlamentarų, tikėtina, kad jos visa apimtimi nebus panaudotos ir dalis grįš į valstybės biudžetą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.