Ministrė E. Dobrovolska papasakojo apie JAE kalėjusios lietuvės Emilijos grąžinimą į Lietuvą

Pirmadienį į Lietuvą grįžo Jungtiniuose Arabų Emyratuose (JAE) už narkotikų disponavimą iki gyvos galvos turėjusi kalėti Emilija Sedleckaitė, kad Lietuvoje galėtų atlikti švelnesnę bausmę. Tačiau ji paleista į laisvę anksčiau, patenkinus amnestijos prašymą. Lietuva rengiasi pasirašyti teisinės pagalbos susitarimus su JAE.

Evelina Dobrovolska<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Evelina Dobrovolska<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kalėti iki gyvos galvos nuteista E.Sedleckaitė už grotų Jungtiniuose Arabų Emyratuose laikoma nuo 2016-ųjų pavasario.
Kalėti iki gyvos galvos nuteista E.Sedleckaitė už grotų Jungtiniuose Arabų Emyratuose laikoma nuo 2016-ųjų pavasario.
Premjerės vizitas JAE.<br>lrvlk.lt
Premjerės vizitas JAE.<br>lrvlk.lt
Evelina Dobrovolska<br>T.Bauro nuotr.
Evelina Dobrovolska<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Dec 15, 2021, 2:24 PM, atnaujinta Dec 15, 2021, 3:26 PM

Teisingumo ministrė Evelina Dobrovolska „Žinių radijo“ laidoje trečiadienį kalbėjo, jog yra ir daugiau Lietuvos piliečių, kurie nuteisti užsienyje ir ten atlieka bausmę. Ministrė viliasi, kad naujieji susitarimai padės išvengti panašių situacijų ateityje.

„Lietuva deda visas pastangas, kad turėtume tvarius sprendimus – ir individualiu atveju, bet ir pasirašant sutartis, kurios leistų išvengti ateityje tokių situacijų tam, kad galėtume padėti savo piliečiams grįžti į Lietuvą, ir turėtume tam teisinių įrankių“, – kalbėjo E.Dobrovolska.

JAE ir Lietuva ketina pasirašyti tris sutartis: dėl ekstradicijos, dėl savitarpio teisinės pagalbos baudžiamosiose bylose bei sutartį dėl nuteistųjų perdavimo. Būtent pastaroji buvo aktuali E.Sedleckaitės atveju.

„Prieš mėnesį pasibaigė derybos, kurios truko kelerius metus. (...) Tos trys sutartys yra be galo svarbios. Sutartis dėl ekstradicijos leidžia mums kreiptis ir prašyti išduoti mums tuos asmenis, kuriems pareikšti kaltinimai arba įtarimai.

Sutartis dėl bendradarbiavimo baudžiamosiose bylose palengvina baudžiamųjų bylų tyrimą: šalys įsipareigoja padėti surinkti įrodymus, apklausti asmenis. Tuo atveju nebūtina gabenti asmens.

Trečioji, kuri ir buvo susieta su Emilijos atveju, yra nuteistųjų perdavimas. Šioje sutartyje numatyta, kad tais atvejais, kai mūsų piliečiai nuteisiami kitoje valstybėje, galime prašyti juos perduoti į Lietuvą, kad jie atliktų bausmę“, – paaiškino E.Dobrovolska.

„O svarbiausios dalys, dėl kurių pavyko sutarti, kai asmuo nuteistas ir perduodamas Lietuvai, valstybė galėtų, besikalbant su Emiratais, pritaikyti arba malonę, arba amnestiją, arba perrašyti pačią bausmę – šiuo atveju, kad tai nebūtų iki gyvos galvos“, – pridūrė ministrė.

Ilgą laiką vykusios derybos dėl E.Sedleckaitės, svarsto ministrė, galiausiai baigėsi sėkmingai dėl spalį įvykusio tiesioginio premjerės Ingridos Šimonytės vizito į JAE ir intensyvaus ambasadorių bei teisingumo ministerijos atstovų darbo.

„Man atrodo, tai yra labai geras pavyzdys, kai kalbame apie geranoriškumą, norą išspręsti konkrečią situaciją iš abiejų pusių“ – įsitikinusi E.Dobrovolska.

Ministrė viliasi, kad pasirašomi susitarimai lems didesnį bendradarbiavimą su JAE ir kitose srityse.

„Norėtųsi optimistiškai vertinti bendradarbiavimą. Nes, kaip puikiai suprantame, ir tos derybos užtruko todėl, kad pagal jų nacionalinę teisę, turint tokią griežtą bausmę, tai pritaikyti amnestiją ir sudaryti bendradarbiavimo sutartį, kuri numatytų tam tikras išimtis, tai yra tikrai didelio draugiškumo siekimas, tikrai vertiname tas pastangas. Esame tikri, kad jis bus įvairiose srityse“, – įvertino E.Dobrovolska.

Ministrės teigimu, Lietuva turi ne vieną teisinės pagalbos susitarimą su trečiosiomis valstybėmis, kurios nėra Europos Sąjungoje. Šiuo metu vis dar derimasi su Argentina, Maroku.

Plačiau apie E.Sedleckaitės istoriją skaitykite čia.

Prieš kelerius metus į JAE išvykusi švęsti savo 19-ojo gimtadienio Lietuvos pilietė Emilija Sedleckaitė buvo sulaikyta šalies pareigūnų ir vėliau kelių instancijų teismuose pripažinta kalta dėl narkotikų laikymo ketinant juos parduoti. Jai buvo skirta laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmė bei 12 tūkst. eurų (50 tūkst. dirhamų) bauda. Lietuvės artimieji tvirtino, kad mergina buvo pakišta vietinių, o jos prisipažinimą Abu Dabio pareigūnai išgavo prievarta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.