Premjerės pareiškimas dėl galimybių paso nustebino net koalicijos partnerius

Premjerės Ingridos Šimonytės pareiškimas apie Vyriausybės planus netrukus sustabdyti galimybių paso taikymą gerokai nustebino ne vieną, mat dar sausio viduryje sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys patikino, kad artimiausiomis savaitėmis jokie šio dokumento pokyčiai nenumatomi.

Premjerės Ingridos Šimonytės pareiškimas apie Vyriausybės planus netrukus sustabdyti galimybių paso taikymą gerokai nustebino ne vieną.<br>R.Ančerevičiaus nuotr.
Premjerės Ingridos Šimonytės pareiškimas apie Vyriausybės planus netrukus sustabdyti galimybių paso taikymą gerokai nustebino ne vieną.<br>R.Ančerevičiaus nuotr.
Premjerės Ingridos Šimonytės pareiškimas apie Vyriausybės planus netrukus sustabdyti galimybių paso taikymą gerokai nustebino ne vieną.<br>T.Bauro nuotr.
Premjerės Ingridos Šimonytės pareiškimas apie Vyriausybės planus netrukus sustabdyti galimybių paso taikymą gerokai nustebino ne vieną.<br>T.Bauro nuotr.
Premjerės Ingridos Šimonytės pareiškimas apie Vyriausybės planus netrukus sustabdyti galimybių paso taikymą gerokai nustebino ne vieną.<br>V.Skaraičio nuotr.
Premjerės Ingridos Šimonytės pareiškimas apie Vyriausybės planus netrukus sustabdyti galimybių paso taikymą gerokai nustebino ne vieną.<br>V.Skaraičio nuotr.
Andrius Mazuronis<br>T.Bauro nuotr.
Andrius Mazuronis<br>T.Bauro nuotr.
Andrius Mazuronis<br>V.Skaraičio nuotr.
Andrius Mazuronis<br>V.Skaraičio nuotr.
Vytautas Mitalas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Vytautas Mitalas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Vytautas Mitalas<br>V.Skaraičio nuotr.
Vytautas Mitalas<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Feb 2, 2022, 10:51 AM, atnaujinta Feb 2, 2022, 12:01 PM

Vienas iš nustebusiųjų – valdančiosios Seimo Laisvės frakcijos narys Vytautas Mitalas, įsitikinęs, kad tokio svorio pokyčiai visuomenei turėtų būti pristatomi kitokiu būdu. Tuo metu opozicinės Darbo frakcijos Seime narys Andrius Mazuronis aiškino, kad toks premjerės pareiškimas puikiai iliustruoja tiek valdančiojoje koalicijoje tvyrantį chaosą, tiek visą pandemijos valdymo strategiją.

Savo ruožtu Vyriausybės kanclerė Giedrė Balčytytė nurodė, kad premjerės žinia nebuvo spontaniška, o siūlymas atšaukti galimybių pasą paremtas kelias savaites rinktais duomenimis.

Vyriausybės kanclerė: niekas neplanuoja naujų, negirdėtų reikalavimų

Premjerė I.Šimonytė penktadienį, atsakydama į žurnalistų klausimus apie prezidento kritiką Vyriausybei dėl pandemijos valdymo, pranešė, kad ministrų kabinetas kitą savaitę spręs dėl galimybių paso sustabdymo.

Vyriausybės kanclerė Giedrė Balčytytė portalo lrytas.lt laidoje „Ne spaudai“ kalbėjo, kad I.Šimonytės pareiškimas dėl galimo galimybių paso stabdymo nebuvo spontaniškas, o paremtas kelių savaičių omikron stebėjimo duomenimis dėl jo plitimo, jo įtakos ligoninių užimtumui.

„Pora pastarųjų savaičių buvo diskutuojama. Rinkome duomenis apie omikron – tai yra praktiškai naujas virusas. Kadangi jis plinta 4-5 kartus greičiau, masinio saugojimo priemonė kaip galimybių pasas šiuo metu nebetenka tokios reikšmingos prasmės, kokią turėjo anksčiau“, – aiškino Vyriausybės kanclerė.

Jos teigimu, galimybių paso stabdymas – Vyriausybės plano dalis. G.Balčytytė pabrėžė, kad jau prieš porą savaičių dėl omikron buvo pakeista COVID-19 valdymo strategija, izoliacijos taisyklės, numatyti respiratoriai renginiuose.

„Natūralu, kad surinkus pakankamai įrodymų ir įsitikinus, kad galime priimti ir šį sprendimą (stabdyti galimybių pasą – aut.past.), jis ir buvo siūlomas ir priimamas“, – teigė G.Balčytytė.

Pasak Vyriausybės kanclerės, atsisakius galimybių paso, Vyriausybė neplanuoja jokių naujų ribojimų.

„Kalbame apie tai, kad galimybių pasas stabdomas visa apimtimi. Ir tie reikalavimai, kurie galiojo iki galimybių paso įsigaliojimo – ploto reikalavimai prekybos vietoms, plačiau naudojamos apsaugos priemonės, kurios jau įvestos renginiuose, ir respiratoriai turėtų tapti ta apsaugos priemone, kuri plačiai naudojama.

Bet kažkokių naujų reikalavimų, kurie nebūtų buvę ar nesami, tai tikrai naujų reikalavimų, negirdėtų niekas neplanuoja“, – patikino Vyriausybės kanclerė.

V.Mitalas: buvau nustebęs

Valdančiosios Seimo Laisvės frakcijos narys Vytautas Mitalas laidos metu teigė, jog premjerės pareiškimas apie galimybių paso stabdymą jį nustebino.

„Buvau žmogiškai šiek tiek nustebęs. (...) Tokie pareiškimai, vertinant politologiškai, galėtų būti kreipimosi į tautą pavidalu, paaiškinant, koks yra dabartinis etapas, kuriame mes gyvename, ir koks bus tas naujas etapas, kurį sveikatos apsaugos ministerija ar Vyriausybės kanceliarija modeliuoja.

Žmogiškai aš suprantu, kad tam tikrą įtampą nuimti nuo visuomenės, kuri pavargo (...) yra reikalinga, bet pilnos žinutės, kokia ji susikonstruoja, ką Vyriausybė su Sveikatos apsaugos ministerija priešaky mums sako, dar nėra“, – pastebėjo V.Mitalas.

Apskritai Vyriausybės planai stabdyti galimybių paso taikymą Seimo nariui buvo žinomi – apie tai, kad galimybių paso laikrodis pradėjo tiksėti labai garsiai, anot jo, Vyriausybėje jau buvo kalbama.

„Kalbant apie laiką, kada galimybių pasas baigtų galioti, sakyčiau, kad gal būtų geriausia įvertinti pandemijos pagreičio piko minutę, kada susirgimų skaičius pradeda mažėti, ir tada jau galime aiškiai pasakyti – žiūrėkite, einame į pavasarį, Lietuvoje susirgimų mažėja, ligoninėse tikrai nėra perkrovų. Tada ir atsisakome.

Ar dabar taip yra? Ligoninėse situacija išlieka stabili, atvejų skaičius dabar, atrodo, stabilizavosi. Gal Vyriausybė pamatė, kad dabar yra geras laikas nuraminti visuomenę ir atsisakyti galimybių paso“, – apie pasirinktą laiką svarstė V.Mitalas.

Seimo narys sutinka, kad Vyriausybės sprendimas stabdyti šio dokumento taikymą netrukus po prezidento Gitano Nausėdos raginimų tai padaryti, šalies vadovui leis susirinkti politinių populiarumo taškų rinkėjų akyse.

„Akivaizdu, kad prezidento patarėjai pradėjo šnekėti apie galimybių paso atsisakymą būtent tada, kai Vyriausybėje prasidėjo neoficialios diskusijos, kai pajuto, kad toks procesas vyksta. (...) Tos diskusijos įvyko, ir tada prezidentas „užsikalė kuoliukus“ viešojoje erdvėje, kad štai jis pirmasis paleido tą antį. Nors man atrodo, kad sausio pradžioje apie tai šnekėti nesolidu buvo“, – kalbėjo V.Mitalas.

Seimo narys nurodė, jog, jeigu Vyriausybė trečiadienį priimtų sprendimą atsisakyti galimybių paso, toks nutarimas turėtų įsigalioti nuo šeštadienio.

Iliustruojantis situaciją pareiškimas

Darbo partijos narys, Seimo vicepirmininkas Andrius Mazuronis įsitikinęs, kad netikėtas I.Šimonytės pareiškimas puikiai iliustruoja valdančiojoje daugumoje tvyrantį chaosą.

„Svarbu tai, kad galimybių pasas jau kurį laiką neveikė, ir man labai keista, kad ši Vyriausybė, kurioje tikrai yra protingų žmonių, labai ilgą laiką neigė, kas yra akivaizdu. Tas neigimas atrodė juokingai, ir tas paskutinis, staigus premjerės nuomonės pakeitimas yra simptominis.

Viena vertus, tai pavaizduoja patį pandemijos valdymą – chaotišką, padriką, be logiškų paaiškinimų ar ilgalaikės strategijos. Visas pandemijos valdymas buvo paremtas tokiais trumpalaikiais sprendimais.

Yra toks posakis – jeigu pavėjui darai gamtinius reikalus, reikia matyti toliau negu juos darai. Tai pandemijos valdymas buvo toks gamtinių reikalų darymas ir matymas tik tiek, kiek matai per ištiestą ranką. Ir tai neveikė – dėl to toks didelis nepasitikėjimas“, – kalbėjo A.Mazuronis.

Be to, jo teigimu, toks pareiškimas atspindi ir visą situaciją valdančiojoje daugumoje bei Vyriausybėje.

„Kai sprendimai priimami nepaaiškinant, nepasitarus su koalicijos partneriais, kai Vyriausybės sprendimai ateina į Seimą ir yra atmetami tos pačios valdančiosios daugumos. Tokia netvarka tvyro jau kurį laiką“, – pastebėjo jis.

Vyriausybė trečiadienį spręs, ar jau laikas atsisveikinti su galimybių pasu. Kaip nurodoma Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) registruotame dokumente, galimybių paso siūloma atsisakyti nuo šeštadienio, vasario 5 dienos. Tiesa, jį turėtų pakeisti kiti ribojimai.

Apie tai, kad Ministrų kabinetas turėtų panaikinti galimybių pasą, praėjusią savaitę pranešė premjerė I.Šimonytė. Šiam sprendimui pirmadienį pritarė ir Vyriausybės nepriklausomų ekspertų taryba.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.