Valdančiųjų teikiama Partnerystės įstatymo alternatyva – be T. V. Raskevičiaus pavardės: „Mano parašo nebus“ Kompromisiniam variantui siūlys dar vieną kompromisą?

Gerokai apšlifuotas dar vienas bandymas įteisinti partnerystę, rodos, nelabai patinka nei patiems Seimo liberalams, nei opozicijai. Vieniems projektas tapo per daug kompromisinis, kitiems – vis tiek pernelyg griežtas.

Tomas Vytautas Raskevičius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Tomas Vytautas Raskevičius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Tomas Vytautas Raskevičius.<br>T.Bauro nuotr.
Tomas Vytautas Raskevičius.<br>T.Bauro nuotr.
Tomas Vytautas Raskevičius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Tomas Vytautas Raskevičius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Tomas Vytautas Raskevičius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Tomas Vytautas Raskevičius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Tomas Vytautas Raskevičius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Tomas Vytautas Raskevičius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Tomas Vytautas Raskevičius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Tomas Vytautas Raskevičius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Tomas Vytautas Raskevičius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Tomas Vytautas Raskevičius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Tomas Vytautas Raskevičius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Tomas Vytautas Raskevičius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Tomas Vytautas Raskevičius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Tomas Vytautas Raskevičius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>T.Bauro nuotr.
Paulius Saudargas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Paulius Saudargas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>T.Bauro nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (12)

Lrytas.lt

2022-05-16 14:27, atnaujinta 2022-05-16 15:29

Antrą kartą tos pačios lyties santykius šią kadenciją siekiantys įteisinti valdantieji parengė kur kas nuosaikesnį projektą, pagal kurį vietoje anksčiau siūlytos partnerystės žmonės galėtų sudaryti civilines sąjungas.

Iniciatoriai projektą vadina kompromisiniu ir taip siekia platesnio palaikymo lyčiai neutralių civilinių santykių įteisinimui.

T.V.Raskevičius po projektu nepasirašys

Tiesa, nors po projektu pasirašė tiek konservatoriai, tiek liberalai bei „laisviečiai“, tarp projekto iniciatorių nėra Laisvės frakcijos nario Tomo Vytauto Raskevičiaus pavardės. Ankstesnio liberaliojo projekto vienas iniciatorių naująjį įstatymo projektą pavadino „radikaliu kompromisu“ ir teigė dėl to nebūsiantis tarp jo teikėjų, bet balsuosiantis „už“.

„Kolegos šiandien Seime pristatė kompromisų kupiną Civilinės sąjungos įstatymo projektą, aš neketinu būtų vienu iš šio įstatymo teikėjų, tad jo nepasirašysiu, ir to mano parašo nebus todėl, kad aš visą laiką siekiau daugiau teisių porose gyvenantiems asmenims, o ne daugiau kompromisų“, – BNS sakė parlamentaras.

„Man atrodo, kad dabar teikiamas pasiūlymas yra radikalus kompromisas po ilgų derybų, atsižvelgiant pirmiausia į konservatyvių Seimo narių pasaulėžiūrą“, – pridūrė Seimo narys.

Tačiau jis taip pat pabrėžė, kad „šiandien toks sprendimas yra geriau negu jokio sprendimo“.

„Aš projektą palaikysiu, už jį balsuosiu, ir norėčiau pakviesti savo bendruomenės narius ir visus palaikančius susitelkti apie šį pasiūlymą, kad galėtume pradėti šio klausimo svarstymą parlamente“, – teigė politikas.

A.Armonaitė skaičiuoja, kad balsų turėtų pakakti

Laisvės partijos lyderė Aušrinė Armonaitė taip pat pripažino, kad kompromisinis projekto variantas – ne svajonių projektas, tačiau jo turinį diktuoja Seimo realybė.

„Iš tikrųjų turėjome pasirengę du įstatymo variantus. Liberalųjį – tokį, kokį turi daugelis Vakarų Europos valstybių, kuris užtikrintų ne tik teisinę apsaugą, bet ir įtvirtintų kitas lygiateisiškumą bylojančias nuostatas – partnerystės sudarymą civilinėje metrikacijoje, galimybę pasikeisti pavardes, taip pat kuris spręstų kitus svarbius praktinius klausimus.

Tačiau tokiam projektui šiame Seime balsų nėra. Tą turiu pasakyti tiesiai. Jeigu Laisvės frakcija būtų didesnė, galėtume priimti kitokius sprendimus. Tačiau į priekį eiti reikia šiandien. Ir tam buvo parengtas kompromisinis variantas.

Neslėpsiu, kad pastarasis variantas nei man, nei mūsų frakcijai, nei, ko gero, daugeliui partnerystę sudaryti norinčių žmonių nėra „svajonių“ projektas. Bet geriau toks projektas, nei trypčiojimas vietoje“, – feisbuke rašė ji.

Pasak A.Armonaitės, pirmasis balsavimas Seime įvyks jau netrukus. Preliminariai skaičiuojama, kad projektas turėtų sulaukti visų 11 Laisvės frakcijos balsų, apie 40 konservatorių frakcijos balsų, 9 – liberalų sąjūdžio frakcijos balsų, tarp socialdemokratų ir demokratų frakcijų, manoma, bus surinkta dar 11 balsų.

„Iš viso – 71 balsas, kurio reikia įstatymo priėmimui. Kviečiu visus susivienyti aplink šį projektą ir jau šioje sesijoje iškovoti pirmąją reikšmingą pergalę kelyje į visišką lygiateisiškumą“, – prašė politikė.

R.Karbauskis: nepalaikysime

Savo ruožtu Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis kritikuoja naują parengtą Civilinės sąjungos įstatymo projektą. Nors įstatymo projekte nelieka partnerystės sąvokos, vis dėlto, jo teigimu, tikslas išlieka toks pat – priartėti prie vienos lyties asmenų santuokos.

„Bet kurioje Europos valstybėje buvo pasakojamos pasakos, kad reikia sutvarkyti turtinius, teisinius klausimus, bet niekur nebuvo toks tikslas. Buvo pabandoma priartėti prie šeimos formuluotės ir po to prasideda žmogaus teisių teismai.

O teismai, kai mato panašias formuluotes įstatymuose, iš karto konstatuoja, kad teisės šalyje yra pažeistos“, – Eltai sakė R.Karbauskis.

R.Karbauskis akcentuoja, kad, anot jo, žvelgiant į kitų šalių praktiką, naujai suformuotas Civilinės sąjungos įstatymo projektas suteiktų teisę kreiptis į Europos Žmogaus Teisių Teismą.

„Kad nuo kažko atsitraukiama, tai reikia, kad politikai suprastų, jog tikslas lieka paprasčiausiai toks pat, koks yra ir kitose šalyse. Mes ne pirma valstybė, kuri eina tuo pačiu keliu, tik pas mus galbūt politikai stovėjo kategoriškiau, neleisdami įteisinti tam tikrų formuočių toje redakcijoje, kuri buvo teikiama.

Tai dabar, kad keis pavadinimą, dar kažką išbrauks, ne ten paslėpta mintis“, – teigė LVŽS pirmininkas, kartu pridurdamas, kad Civilinės sąjungos įstatymo projekto ketina nepalaikyti.

„Jei jis turės tam tikrus vienos lyties asmenų santykių apibrėžimus, panašius į šeimos apibrėžimą, tokiu atveju tikrai nepalaikysiu. Mes suprantame, kad įvaikinimas ir visi kiti dalykai ne per įstatymus spręs klausimą, o Lietuvos Seimui nereikia padaryti klaidos ir duoti jiems progą paduoti į teismą“, – pridūrė jis.

P.Saudargas:tai žingsnis vienalytės santuokos įteisinimo link

Vieningo palaikymo nebus ir iš savų. Konservatorių frakcijos narys Paulius Saudargas teigia nepalaikysiąs naujai suformuoto Civilinės sąjungos įstatymo projekto. Jo teigimu, žvelgiant į kitų šalių praktiką, tai yra žingsnis vienalytės santuokos įteisinimo link.

„Turime aiškiai ir visuomenei pristatyti, apie ką mes kalbame ir kodėl galbūt dalis parlamentarų nepalaiko.

Europos žmogaus teisių teismo praktika rodo, kad, jei valstybės priima ar Partnerystės, ar Civilinės sąjungos įstatymą, statistiškai lygiai per 8,5 metų nueinama iki vienalyčių asmenų santuokos su iš tuo išplaukiančiomis įvaikinimo ir kitomis pasekmėmis“, – Eltai komentavo P.Saudargas.

Konservatorius pabrėžė, kad, nors projekto nepalaikys, vis tik bus siūlomas kompromisinis variantas Civiliniame kodekse įteisinti bendro gyvenimo susitarimą.

„Projekto nepalaikysiu, bet jau bręsta tokia kompromisinė alternatyva. Siūlysime įvesti artimųjų sąvoką, kuri spręstų tiek vienalyčių porų, tiek gyvenančių seserų, brolių ar senolių, gyvenančių kartu, kurie nori išspręsti savo turtinės, informacijos pateikimo, priežiūros klausimus. Tai tokią alternatyvą teiksime, jei norime tą dalį išspręsti, mes ją išspręsime.

O jei yra filosofinė karų diskusija, ką mes laikome šeima, tada nuomonės išsiskirs“, – pridūrė jis.

S.Skvernelis: tai – teigiamas žingsnis ieškant kompromiso

Pozityviau situaciją mato Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas Saulius Skvernelis. Jis mano, kad valdančiųjų parengtas Civilinės sąjungos įstatymo projektas yra žingsnis kompromiso link. Politikas tikina, kad jo partijos frakcija Seime dėl palaikymo įstatymo projekto apsispręs detaliau susipažinusi su parengtu dokumentu.

„Tai teigiamas žingsnis, kadangi tikrai girdimi tie pasakymai, dėl ko Partnerystės įstatymas kliuvo labiausiai. O dėl palaikymo, mes pasižiūrėsime, svarstysime, kai bus projektas užregistruotas ir galėsime detaliai susipažinti“, – Eltai teigė S.Skvernelis.

Politikas džiaugiasi, kad įstatymo projektą parengę valdantieji girdi oponentų kritiką ir eina kompromiso link.

„Bet tai nėra mūsų politinės darbotvarkės klausimas, tai yra valdančiųjų galvos skausmas ir jie turėtų užsitikrinti balsus, kad jie galėtų tą įstatymą priimti. Bet aš tai vertinu teigiamai, kaip kompromiso paiešką“, – sakė Seimo narys.

Kas siūloma?

Kaip nurodoma projekte, siūloma atsisakyti partnerystės apibrėžimo Civilinio kodekso „Šeimos knygoje“, o naujai siūlomą institutą vadinti civiline sąjunga. Civiline sąjunga būtų laikoma savanoriškas dviejų asmenų susitarimas teisiškai apsaugoti tarpusavio asmeninius santykius.

Civilinę sąjungą sudarę partneriai negalėtų įgyti bendros pavardės. Šis susitarimas būtų registruojamas pas notarą, o ne civilinės metrikacijos skyriuje.

Jei šis įstatymas būtų priimtas, jis užtikrintų tiek tos pačios lyties, tiek skirtingų lyčių porų teisę sudaryti civilinę sąjungą, teisiškai apsaugoti jų turtinius ir neturtinius asmeninio pobūdžio santykius.

Civilinę sąjungą sudarę partneriai kurtų bendrą dalinę nuosavybę, nors turėtų galimybę atskiru susitarimu nustatyti ir kitokį turto teisinį režimą, galėtų paveldėti ir nemokėti paveldėjimo mokesčių, turėtų galimybę veikti vienas kito vardu ir interesais, atstovauti vienas kitam sveikatos priežiūros srityje, gauti su sveikata susijusią informaciją ir kt.

Civilinės sąjungos įstatymo projekte taip pat numatyta, kad civilinę sąjungą sudariusių partnerių santykiai grindžiami monogamijos, savanoriškumo ir lygiateisiškumo principais. Partneriai įsipareigoja vienas kitą gerbti, remti moraliai ir materialiai ir prisidėti prie partnerių bendro gyvenimo poreikių tenkinimo.

Seimas praėjusį pavasarį atmetė įstatymo projektą, kuriuo buvo pasiūlyta priimti lyčiai neutralią, t.y. tiek skirtingų lyčių, tiek tos paties lyties žmonių santykius įteisinti leidžiančią partnerystę. Po nesėkmingo balsavimo iniciatoriai žadėjo pateikti naują patobulintą projektą.

Ankstesniu Partnerystės įstatymo projektu siūlyta įteisinti tiek vyro ir moters, tiek tos pačios lyties asmenų partnerystę, ją apibrėžiant kaip oficialiai registruotą dviejų asmenų bendro gyvenimo faktą, siekiant sukurti, plėtoti, apsaugoti partnerių santykius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.