Įvertino tris tolesnius karo scenarijus: svarstyklės dar nenusviro

Ukrainai sėkmingai kontratakuojant šalies rytuose, svarbu nesusirgti euforija, nes Rusija toliau ieškos būdų, kaip pergrupuoti savo kariuomenę, įsitikinęs Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narys, karo istorikas Valdas Rakutis.

 Karas Ukrainoje. Ukrainos karys.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Karas Ukrainoje. Ukrainos karys.<br> AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Rusijos kareivis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Rusijos kareivis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Valdas Rakutis.<br>V.Balkūno nuotr.
Valdas Rakutis.<br>V.Balkūno nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Sep 16, 2022, 8:50 PM

„Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Nauja diena“ konservatorius įvertino, kokių tolimesnių žingsnių gali imtis Kremlius, siekdamas susigrąžinti iniciatyvą kare į savo rankas.

Mobilizacijos galimybė

„Rusija dabar karštligiškai ieško, ką jai daryti. Vienas dalykas, ko ji tikrai negalės padaryti – rimtesnės visiškai prasto kariavimo analizės.

Niekas nesitikėjo, kad Rusijos kariuomenė taip prastai darys bet ką, ką ji daro. Matyt, atsakymas glūdi tuose keliuose metuose, kurie vyko iki šios invazijos, kai buvo imituojama, kad kažkas daroma. Jų kariuomenės gebėjimas spręsti problemas yra tagiškoje būsenoje“, – kalbėjo V.Rakutis.

Seimo narys abejoja, kad net ir spaudžiamas V.Putinas skelbtų visuotinę mobilizaciją.

Mobilizacija labai didelio efekto neduos. Tai jau ne Antrasis pasaulinis karas, ir su paprastais ginklais, neparuoštais rezervais nieko labai nenuveiksi – būtų patrankų mėsa.

Pagal žmonių skaičių, technikos vienetus potencialas yra Rusijos pusėje, bet ukrainiečiai kariauja šiuolaikinį karą, kuriame naudojami tinkamesni ginklai, ir Ukrainos kariuomenės mokymai duoda savo rezultatą. Ukrainos žmonės tiesiog stipresni ir geriau paruošti.

Net girdisi iš karo belaisvių, kitų tiesioginių šaltinių, kad rusai pavydi Ukrainos karių parengimo. Tai esminis faktorius – ne tik technika, bet ir žmonių parengimas“, – įvertino V.Rakutis.

Kariškių susivienijimo tikimybė

Kitą tolimesnį karo scenarijų – spartų V.Putino režimo byrėjimą – V.Rakutis taip pat vertina atsargiai.

„Visuomenės nusiteikimas dar nėra pasikeitęs – V.Putino režimas yra remiamas aiškia dauguma. Šio kontrpuolimo metu blogerių postuose pasirodžiusios žinutės rodo kalto paiešką, o ir atskirų teritorinių padalinių kreipimasis yra naujas reiškinys. Tos svarstyklės dabar svyruoja.

Tačiau nebūčiau toks optimistas, kad dabar tas lūžis tuoj pat įvyks, nes visą laiką buvo skirtumas tarp tų dviejų sostinių gyventojų, kurie labiau vakarietiški, labiau mąstantys, labiau linkę V.Putiną pakeisti, ir tos didžiosios Rusijos.

Svarstyklės dar nenusviro. Jei ši krizė bus sėkmingai įveikta, V.Putinas dar ilgai sėdės. Jeigu ten staiga kažkas sulūžtų, tada bus labai greita atomazga“, – svarstė V.Rakutis.

Seimo narys neatmeta, kad V.Putinas dėl nesėkmių kare kaltins Rusijos kariškius, o šie, savo ruožtu gali bandyti susivienyti prieš jį.

„Kariuomenė supranta, kad ji gali likti atpirkimo ožiu – toks posūkis motyvuotų lojalius Rusijos kariuomenės žmonės veikti.

Bet nebūtinai tai pavyks, nes V.Putinas turi vieną savybę – jis sugeba greitai priimti sprendimas ir aplenkti savo priešininkus sprendimų priėmimo greičiu. To faktoriaus niekas dar nėra įveikęs, matome, kaip visas pasaulis vis dar pripažindavo V.Putino lyderystę viso šito konflikto metu, kad ir kaip jis blogai bepasirodytų“, – kalbėjo V.Rakutis.

Ginkluotės faktorius

Dar vienas svarbus faktorius karo eigai – Vakarų valstybių tiekiama ginkluotė Ukrainai, kai vis garsiau kalbama apie senkančius technikos rezervus.

Vokietijos gynybos ministrė Christine Lambrecht teigė nebematanti beveik jokių galimybių Ukrainai perduoti daugiau ginklų iš Bundesvero atsargų, nes pati liktų be ginklų.

V.Rakučio teigimu, tokia situacija – ilgalaikės politikos pasekmė.

„Vakarų Europos šalys sakė, kad karo nebus, tai kam į tai investuoti. Tas finansavimo mažinimas, kelioliką metų pastebimas Vakarų valstybėse, ypač Vokietijoje, natūraliai priveda prie tokios situacijos, kokią turime šiandien“, – teigė Seimo narys.

„Visi įsivaizduoja, kad ginklų pasaulyje prikaupta tiek, kad tai yra neišsemiama, jog tai tik valios reikalas. Tačiau šiam karui prasidėjus, padaugėjo užsakymų karo pramonei, ir ji, gavusi didelę pinigų, užsakymų injekciją, natūraliai augins savo raumenis.

Šitas kompleksas įsibėgėja ir vienoje, ir kitoje fronto pusėje. Žinant bendrą situaciją, Vakarų pusė šiuo atveju bus greitesnė“, – įsitikinęs V.Rakutis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.