Ar netikėtas manevras dėl M. Majausko išdegs? Opozicijos parašų daugėja, tačiau atsirado maištininkų

Netikėtas parlamentarės Agnės Širinskienės žingsnis, kuriuo ji gerokai apsunkintų gyvenimą konservatoriams, sulaukia palaikymo tarp opozicinių frakcijų. Dauguma jų ketina padėti parašus po politikės parengtu nutarimo projektu, kuriuo siekiama iš partijos pašalintam ir iš pareigų Seimo Biudžeto ir finansų komitete (BFK) stumiamam Mykolui Majauskui pasitikrinti pasitikėjimą.

Netikėtas parlamentarės Agnės Širinskienės žingsnis, kuriuo ji gerokai apsunkintų gyvenimą konservatoriams, sulaukia palaikymo tarp opozicinių frakcijų.<br>Lrytas.lt koliažas
Netikėtas parlamentarės Agnės Širinskienės žingsnis, kuriuo ji gerokai apsunkintų gyvenimą konservatoriams, sulaukia palaikymo tarp opozicinių frakcijų.<br>Lrytas.lt koliažas
Mykolas Majauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Mykolas Majauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Mykolas Majauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Mykolas Majauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Agnė Širinskienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Širinskienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Širinskienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Širinskienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gintautas Paluckas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gintautas Paluckas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gintautas Paluckas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gintautas Paluckas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Andrius Mazuronis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Andrius Mazuronis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Aušrinė Norkienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Aušrinė Norkienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

2022-11-29 16:08, atnaujinta 2022-11-30 05:58

Tokiu būdu opozicija mėgina gelbėti konservatorių valiai nepaklususį M.Majauską, nes mano, kad slaptame balsavime valdantiesiems nepakaks balsų pareikšti jam nepasitikėjimą.

Tiesa, po šia iniciatyva parašų dėti neketina socialdemokratai.

Jų frakcijos Seime atstovas Gintautas Paluckas tvirtina, kad konservatoriai patys turi kapstytis iš savo susikurtų problemų duobės, o socialdemokratai „eilinio Mykolo“ gelbėjimo operacijoje esą nedalyvaus.

Renka parašus

Konservatorių problemas su iš partijos pašalintu Seimo BFK pirmininku M.Majausku pasišovė spręsti opozicinės Lietuvos regionų frakcijos atstovė A.Širinskienė.

Ji parengė nutarimo projektą dėl nepasitikėjimo partijos nemalonės sulaukusiu dabar jau buvusiu konservatoriumi, dar antradienį bus pradėti rinkti parašai.

Tiesa, A.Širinskienės iniciatyva, kitaip, nei valdančiosios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) pastarųjų dienų veiksmai, rodos, labiau nukreipta į M.Majausko išsaugojimą, o ne išmetimą.

Parlamentarė mano, kad BFK pirmininkas su opozicijos parama slapto balsavimo metu turėtų atlaikyti nepasitikėjimo procedūrą ir taip įrodyti, jog Seimo daugumai, kitaip, nei konservatoriams, jis įtinka.

Norint iš pareigų atstatydinti Seimo paskirtą pareigūną dėl nepasitikėjimo, reikia, kad už tai per slaptą balsavimą balsuotų ne mažiau kaip 71 Seimo narys.

Tai apsunkintų konservatorių galimybes atstatydinti M.Majauską iš BFK pirmininkų, lyginant su kitomis Seimo statute numatytomis alternatyvomis priimti tokiam sprendimui.

Statutas taip pat numato, kad sprendimas dėl Seimo pareigūnų atleidimo kitais pagrindais priimamas atviru balsavimu paprasta dauguma.

Anot A.Širinskienės, beveik visi Lietuvos regionų frakcijos nariai ketina pasirašyti po jos iniciatyva, kitokios nuomonės kol kas laikosi tik parlamentaras Remigijus Žemaitaitis.

„Darbiečiai“ palaikys

Jungtis prie A.Širinskienės iniciatyvos ketina Darbo partijos frakcija. Partijos lyderis Andrius Mazuronis sako, kad nepasitikėjimo procedūra – puiki proga pasitikrinti realų pasitikėjimą.

„Aš tikrai pasirašysiu. Man atrodo, čia yra gera galimybė visas diskusijas nuimti į šoną, pasitvirtinti pasitikėjimą arba pasitikėjimo nebuvimą Seime, plenarinių posėdžių salėje, kas dar labiau atspindi realų pasitikėjimą arba jo nebuvimą.

Tada matysime, kokie sprendimai yra ir kas gaunasi, ar iš tikrųjų yra valdančiosios daugumos nepasitikėjimas, ar tai labiau vienos frakcijos politinis sprendimas“, – portalui lrytas.lt komentavo A.Mazuronis.

Jis tikino, kad opozicija nepadės konservatoriams susidoroti su gerai savo pareigas atliekančiu BFK pirmininku.

Darbo partijos lyderis atkreipė dėmesį, kad, jei Seimas slapto balsavimo metu išreikš pasitikėjimą M.Majausku, jis turėtų turėti pusės metų neliečiamybę, kaip būna interpeliacijų metu. Tačiau politikas įsitikinęs, kad konservatoriai tokiu atveju bandytų apeliuoti į siekį perdėlioti kvotas frakcijose.

„Čia turbūt bus nelabai geras pavyzdys, nes jie turėtų prisiminti, kad labai dažnai po buvimo pozicijoje atsitinka taip, jog atsiduri opozicijoje. Tas pačias taisykles kita valdančioji dauguma gali labai lengvai pritaikyti sau“, – perspėjo A.Mazuronis.

Anot parlamentaro, konservatoriai bijo slapto balsavimo, nes jo metu partijos vadovai negali sukontroliuoti, kaip balsuos jų bendražygiai.

„Galima sakyti, kad opozicija virpina orą, audrina politines bangas, ir visa tai būtų teisinga, jeigu ne vienas „bet“. Opozicija turi 67 balsus, valdančioji dauguma – 74. Bet kokio virpinimo, net jei tai ir būtų virpinimas, valdančioji dauguma neturėtų bijoti.

Ji turėtų parodyti, kad tie 74 balsai yra tvirti, jog jie juos turi, priimti sprendimą eiti į slaptą balsavimą ir parodyti savo stiprybę, kad jie neabejoja savo priimtais sprendimas. Panašu, kad bijoma tai daryti, nes slaptame balsavime partijos vadai nelabai galės kontroliuoti savo narius“, – svarstė „darbietis“.

„Slaptame balsavime Laisvės frakcija gal nelabai ir norės kontroliuoti savo narius“, – pridūrė jis.

Jungiasi ir valstiečiai bei demokratai

Palaikyti buvusios partietės sumanymą ketina ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS). Šios partijos frakcijos Seime seniūnė Aušrinė Norkienė pažymėjo, kad visi parlamentarai turi turėti galimybę išsisakyti, pasitiki M.Majausku, kaip BFK pirmininku, ar ne.

Pasak jos, valstiečius šio politiko darbas komitete tenkina.

„Panašu, kad konservatoriai turi demokratijos krizę. Kitose partijose mato, kad nėra demokratijos, bet patys pas save vadovaujasi dar įdomesniais metodais“, – portalui lrytas.lt kalbėjo A.Norkienė.

Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas Saulius Skvernelis taip pat sakė matantis tokios procedūros prasmę.

„Matome prasmę, kadangi komiteto pirmininkas yra paskirtas viso Seimo. Dabar matome kažkokius nesuprantamus ar nelabai aiškius Tėvynės sąjungos sprendimus, tai tokia procedūra, matyt, yra vienintelis būdas patikrinti, ar M.Majauskas turi Seimo pasitikėjimą.

Tą kolegos daro ir mes prisijungsime prie jos“, – Delfi sakė S.Skvernelis.

Socialdemokratai sako konservatorių problemų nespręsiantys

Maištininkais opozicinių frakcijų gretose, rodos, taps Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP). Jų atstovas G.Paluckas sako nematantis priežasties, kodėl kitos partijos turėtų spręsti konservatorių vidines problemas.

„Ne (nepasirašysime, – aut.past.). Mes nespręsime konservatorių problemų. Tai yra jų problema, tegul jie patys ją ir sprendžia. Nei mes čia organizuosime eilinio Mykolo gelbėjimą, nei kitus dalykus. Kolegos konservatoriai sukūrė problemą, tegul ją patys ir išsprendžia.

Jeigu ponia Širinskienė nori parašus rinkti, tvarkoje, o socdemai tame nesiruošia dalyvauti“, – portalui lrytas.lt nurodė G.Paluckas.

Jis pabrėžė neketinantis „nei gelbėti, nei laidoti“ konservatorių, todėl ir opozicijos žaidimuose nedalyvaus. Tiesa, socialdemokratas svarstė, kad, jei bus nueita iki slapto balsavimo, frakcijos nariai jame greičiausiai dalyvaus.

„Jeigu kažkoks balsavimas bus, mes balsuosime, atliksime savo pareigą, bet nepasirašysime visų pasitikėjimų, nepasitikėjimų, nes tai yra dirbtinės procedūros. Kolegos, matyt, nori sukurti kažkokią „pranckiečio“ epopėją. Mūsų tai nedomina. Tai yra dejavu, tik ne V.Pranckietis, o M.Majauskas.

Tai yra mėginimas dalyvauti, sprendžiant konservatorių partijos problemas. Aš tame tiesiog nenoriu dalyvauti, nes neturi nei laiko, nei noro.

Ar gelbėsime Mykolą, ar skandinsime, mano galva, tai neverta socdemų pastangų“, – pareiškė G.Paluckas.

Be to, jis kvestionavo, kokius klausimus nepasitikėjimo procedūros metu reikėtų uždavinėti M.Majauskui, nes ministrų interpeliacijų metu jie atsakinėja į klausimus apie savo kuruojamas sritis, o dauguma opozicijos tikina BFK pirmininko darbu esantys patenkinti.

Ar socialdemokratas sutinka su prezidento Gitano Nausėdos pasisakymu, kad M.Majauskas buvo bereikalingai „pervažiuotas volu“?

„Ką reiškia pervažiuotas volu? Kiekviena partija turi savo tvarką ir tos tvarkos visi renkasi laikytis, ar ne, su iš to išplaukiančiomis pasekmėmis. Tai, kad pervažiavo volu, taip, pervažiavo, tai, kad tai nelabai demokratiška uždrausti siūlymus, taip, tai yra labai nedemokratiška.

Ar tai yra konservatorių vidinė problema? Taip, tai jų vidinė problema. Mes jų neturime spręsti“, – konstatavo politikas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.