Opozicija susikirto tarpusavyje dėl kanapių dekriminalizavimo: kaltina, kad „socialdemokratai pardavė“

Ketvirtadienį Seimo salėje svarstyti kanapių dekriminalizavimo teisės aktai įžiebė aistras parlamento opozicijos gretose. Balsuojant dėl Administracinių nusižengimų kodekso bei Baudžiamojo kodekso pakeitimų, dauguma Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) narių balsavimuose nedalyvavo.

Opozicinės Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos Seime seniūnas Gintautas Paluckas. <br>Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Opozicinės Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos Seime seniūnas Gintautas Paluckas. <br>Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Viktoras Fiodorovas, Andrius Mazuronis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Viktoras Fiodorovas, Andrius Mazuronis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gintautas Paluckas<br>V.Skaraičio nuotr.
Gintautas Paluckas<br>V.Skaraičio nuotr.
Seimo posėdyje balsavimas dėl kanapių dekriminalizavimo.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimo posėdyje balsavimas dėl kanapių dekriminalizavimo.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimo posėdyje balsavimas dėl kanapių dekriminalizavimo.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimo posėdyje balsavimas dėl kanapių dekriminalizavimo.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimo posėdyje balsavimas dėl kanapių dekriminalizavimo.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimo posėdyje balsavimas dėl kanapių dekriminalizavimo.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimo posėdyje balsavimas dėl kanapių dekriminalizavimo.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimo posėdyje balsavimas dėl kanapių dekriminalizavimo.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

2022-12-15 17:43

Parlamento mažumos atstovai svarstymo metu kelissyk kėlė klausimą, kodėl kolegos socdemai nebalsuoja. Parlamentarai įtaria, jog tarp valdančiųjų ir socialdemokratų įvyko politiniai mainai – esą LSDP nebalsavo ir taip padėjo įstatymo projektui peržengti svarstymo stadiją.

Patys socialdemokratai neigia tokius gandus, tačiau tvirtina, kad yra atviri diskusijoms dėl tolimesnio marihuanos dekriminalizavimo įstatymo projektų palaikymo. Neabejoja, kad įvyko „politinis turgus“

Vienas opozicijos atstovų, kėlęs socialdemokratų dalyvavimo balsavime klausimą – Darbo partijos pirmininkas Andrius Mazuronis. Parlamentaras yra įsitikinęs – didžioji dalis LSDP frakcijos nedalyvavo balsavime ir taip padėjo valdantiesiems svarstymo stadijoje projektui pritarti. Tačiau, pažymi jis, tokios pozicijos socialdemokratai laikėsi ne šiaip sau – jo manymu, tarp frakcijų įvyko „politinis turgus“.

„Akivaizdu, kad socialdemokratai pardavė – tik neaišku, už ką – šito klausimo svarstymą. Kaip suprantu, ir priėmimą. Akivaizdžiai nedalyvaudami balsavime, bet sėdėdami salėje ir tokiu būdu padėdami tolimesniam šito klausimo svarstymui. Tik pasitvirtino dar kartelį tai, ką ne kartą esame sakę – socialdemokratai yra neoficialūs valdančiosios koalicijos partneriai“, – Eltai tvirtino „darbiečių“ lyderis.

Politikas neabejoja, kad įstatymo projektams grįžus į Seimo salę ir balsuojant dėl jų priėmimo, socialdemokratai elgsis taip pat.

„Akivaizdu, kad politinis turgus yra įvykęs, ir tas posakis, kad ryte pinigai, o vakare kėdės, tas atsiskaitymas turės vykti iki galo. Vargu bau, ar tas politinis turgus galėjo būti sutartas tik iki svarstymo stadijos“, – nurodė A. Mazuronis.

„Labai gaila, kad prisistatanti kaip rimta politinė jėga, socialdemokratai užsiima tokiais trumpalaikiais ir labai etikos prasme abejotinais veiksmais kaip politinė prekyba“, – pridūrė jis.

„Darbiečiui“ antrino ir Lietuvos regionų frakcijos narė Agnė Širinskienė. Anot jos, kai kurie LSDP frakcijos nariai mąsto liberaliau, tad kanapių dekriminalizavimo klausimus būtų palaikę. Be to, politikė patvirtino iš dalies socialdemokratų pati girdėjusi apie neva įvykusius politinius mainus tarp jų ir konservatorių frakcijos.

„Iš pačių socdemų kolegų kai kurių girdėjau, kad yra tam tikri susitarimai, dėl ko dalis jų frakcijos balsuoti negali. Čia, matyt, viskas išplaukia iš to, ką labai gražiai pasakė Klaipėdos meras, kad jis yra liberalas širdyje, nors faktiškai dabar yra socialdemokratas. Išties, yra grupė žmonių frakcijoje, kurie yra labai liberali, kuri norėtų balsuojant paremti konservatorius, bet to negali padaryti tiesiogiai dėl kai kurių partijos sprendimų“, – aiškino parlamentarė.

Paklausus, dėl kokių įstatymų projektų ar klausimų socialdemokratai galėtų derėtis su valdančiosiomis frakcijomis, A. Širinskienė pasvarstė, jog tokie susitarimai gali būti įvykę jau anksčiau.

„Tų klausimų gali būti ir praeityje. Tarkime, ir biudžetas neseniai tvirtinamas buvo, kur vienos savivaldybės gavo daugiau, kitos – mažiau. (...) Gali būti, kad politiniai susitarimai jau realizuoti anksčiau, dabar tiesiog įvyko tam tikra atsidėkojimo akcija, šiek tiek padumiant rinkėjams akis“, – Eltai kalbėjo A. Širinskienė.

G. Paluckas: jokių derybų nebuvo, bet esame atviri diskusijoms dėl palaikymo

Socialdemokratų frakcijos narys Gintautas Paluckas atmeta opozicijos įtarimus – politikas tvirtina, kad jokių pokalbių ar derybų dėl kanapių dekriminalizavimo klausimų palaikymo su valdančiaisiais nebuvo. Jis pabrėžė, jog dalis LSDP narių nedalyvavo balsavime, mat norėjo atsitraukti nuo Seimo salėje kilusio chaoso ir kivirčų.

„Jokios derybos dėl sprendimų priėmimo šiuo klausimu su valdančiaisiais nevyko. Mūsų sprendimas svarstymo etape nedalyvauti iš to ir išplaukia – pats klausimas nėra toks elementarus, jis tapo instrumentu pademonstruoti pasaulėžiūrą ir vieniems, ir kitiems. Pati diskusija tapo nesveika tikrąja to žodžio prasme – puolama į visiškus kraštutinumus“, – Eltai nurodė LSDP atstovas.

Pasak jo, socialdemokratai nepalaiko nė vienos debato pusės – už marihuanos suktinę, G. Palucko žiniomis, griežtos Baudžiamojo Kodekso nuostatos praktikoje nėra taikomos. Visgi, pabrėžė jis, atlaisvinti ribojimų taip pat nederėtų, mat priklausomybių problema taip nebus išspręsta.

„Dabar galiojantis teisinis reguliavimas dėl baudžiamųjų bylų iš esmės, mano žiniomis, nėra nė vieno, kuris būtų pasodintas, kad jis parūkė tos žolės“, – kalbėjo G. Paluckas.

„Klausimas kvestionuojamas ir diskusija turi grįžti į rėmus, nes taip, kaip ji dabar vyksta, yra nesveika. Sakau, naudojami argumentai už diskusijos ribų. Tautos nesugriaus šitas dekriminalizavimo įstatymas. Kitas dalykas – narkotikų problema yra reali. Grįžkime iš tų kraštutinumų kažkur per vidurį, šnekėkime realiai“, – tęsė jis. Politikas neabejojo – jeigu tarp Seimo daugumos ir mažumos nevyks diskusija, kanapių dekriminalizavimo klausimas nebus išspręstas tinkamai.

Paklaustas, ar frakcija derėtųsi su valdančiaisiais dėl šių teisės aktų palaikymo priėmimo stadijoje, G. Paluckas teigė, jog diskusijos galėtų vykti, nes LSDP nariai yra atviri deryboms. Be to, politikas pasvarstė, kad „politinis turgus kai kuriais atvejais yra labai sveikas – tai leidžia suderinti pozicijos ir opozicijos darbotvarkes“.

„Jeigu jūs jau norite kažkokiame formate kažkokiam projektui palaikymo ir paramos – na, tai pasišnekėkime, ką iš socdemų darbotvarkės esate pasiruošę palaikyti. Dabar visi mūsų pasiūlymai yra metami lauk. Paskui vaikščioti ir priekaištingomis akim žiūrėti, kodėl socdemai nepalaikė, yra veidmainiška“, – tęsė politikas.

„Esame pasiryžę šnekėti dėl šito sprendimo, jeigu su mumis kažkas diskutuos apie mums svarbius, galbūt jiems mažiau svarbius, bet socioekonominius klausimus“, – patvirtino jis.

ELTA primena, kad ketvirtadienį Seimas po svarstymo pritarė daliai įstatymo pataisų dėl kanapių dekriminalizavimo. Įstatymo projektais siūloma numatyti, jog už neteisėtą kanapių, jų dalių, aliejaus, dervos, ekstraktų ar tinktūrų disponavimą nedideliais kiekiais be tikslo platinti būtų taikoma administracinė, o ne baudžiamoji atsakomybė. Po svarstymo Administracinių nusižengimų kodekso teisės aktus palaikė 63 Seimo nariai, 60 prieštaravo, 2 – susilaikė.

Tuo metu lydinčiajam projektui – Baudžiamojo kodekso pataisoms – po svarstymo nepritarta. Už balsavo 63, prieš – 61, susilaikė – 3 Seimo nariai. Klausimas grąžintas komitetui tobulinti.

Vadinamajame kanapių dekriminalizavimo įstatymo projekte numatoma, jog baudos už mažo kiekio kanapinių preparatų turėjimą be tikslo juos platinti siektų nuo 50 iki 300 eurų. Tuo tarpu pakartotinai su šiomis medžiagomis sulaikytiems asmenims būtų taikoma nuo 300 iki 1000 eurų bauda. Visais atvejais kanapės, jų dalys, aliejus, dervos, ekstraktai ar tinktūros būtų konfiskuojamos. Sveikatos apsaugos ministerija nustatytų, koks kiekis kanapių būtų laikomas nedideliu.

Be to, nusižengęs asmuo galėtų būti įpareigotas dalyvauti alkoholizmo ir narkomanijos prevencijos, ankstyvosios intervencijos, sveikatos priežiūros, resocializacijos, bendravimo su vaikais tobulinimo, smurtinio elgesio keitimo ar kitose programose.

Šiuo metu už disponavimą nedideliu kiekiu bet kokių narkotinių medžiagų gresia baudžiamoji atsakomybė.

Laisvės frakcija Seimui dar anksčiau teikė projektą, kuriuo buvo siūloma perkelti bausmes už mažą narkotinių medžiagų kiekį be tikslo platinti iš Baudžiamojo kodekso į Administracinių nusižengimų kodeksą. Visgi šiam projektui palaikymo Seime neužteko.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.