Skandalo įkarštyje – dviejų Landsbergių kova: įžvelgia didesnę problemą

Konservatorių lyderio Gabrieliaus Landsbergio planas vadinamojo čekiukų skandalo įkarštyje, regis, suskaldė ne tik visuomenę ar konservatorių frakciją Seime, bet įžiebė rimtą konfliktą tarp jo ir senelio, konservatorių partijos garbės pirmininko, profesoriaus Vytauto Landsbergio.

Vytautas Landsbergis Gabrielius Landsbergis<br>V.Skaraičio nuotr.
Vytautas Landsbergis Gabrielius Landsbergis<br>V.Skaraičio nuotr.
Vytautas Landsbergis Gabrielius Landsbergis<br>V.Skaraičio nuotr.
Vytautas Landsbergis Gabrielius Landsbergis<br>V.Skaraičio nuotr.
Vytautas Landsbergis Gabrielius Landsbergis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vytautas Landsbergis Gabrielius Landsbergis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vytautas Landsbergis Gabrielius Landsbergis<br>T.Bauro nuotr.
Vytautas Landsbergis Gabrielius Landsbergis<br>T.Bauro nuotr.
Ignas Kalpokas.<br>VDU nuotr.
Ignas Kalpokas.<br>VDU nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jun 9, 2023, 10:13 AM, atnaujinta Jun 9, 2023, 3:38 PM

Politikos ekspertai pastebi, kad šis konfliktas gerai iliustruoja visą konservatorių partiją kamuojančią kartų kaitos problemą, kurios pasekmės geriausiai išryškės jau kitąmet.

Buvo nutildytas

Gegužės viduryje įsisiūbavęs vadinamasis čekiukų skandalas privertė premjerę Ingridą Šimonytę ir konservatorių lyderį G.Landsbergį spręsti, ką daryti su trimis skandale figūruojančiais ministrais.

G.Landsbergis gegužės 19 dieną paskelbė, kad trys ministrai neturėtų būti paaukoti už tai, ką darė didžioji dauguma savivaldybių tarybų narių, ir paskelbė partijos prezidiumui siūlysiantis inicijuoti pirmalaikius Seimo rinkimus, o jiems nepavykus, bus svarstoma apie visos Vyriausybės atsistatydinimą.

Šis pareiškimas su bendražygiais derintas nebuvo, o pats G.Landsbergis pareiškė, kad „jeigu jo nuomonė dar kažką reiškia, partijos prezidiumas šį siūlymą palaikys“.

Tačiau profesorius V.Landsbergis prezidiumo posėdyje šiam sumanymui garsiai prieštaravo, tiesa, išklausytas nebuvo – anot liudininkų, profesoriaus mikrofonas nuotolinio posėdžio metu buvo išjungtas, o G.Landsbergis esą pareiškė senelį išklausysiąs, bet per Kalėdas.

Norėdamas paraginti partiečius nedaryti klaidos, V.Landsbergis bendražygiams praėjusią savaitę buvo parašęs laišką, tačiau, kaip vėliau paaiškėjo, partijos sekretoriatas laiško konservatoriams neišplatino tol, kol pats profesorius juo pasidalino viešai – per feisbuką.

„Svarbiausiosios, pakankamai išmintingos ir darbingos posąjūdinės partijos ritualinis susideginimas rinkos aikštėje, tikintis tuo atpirkti visuotinę nuodėmę, nepadės Lietuvai staigiuoju būdu, tik pablogins padėtį. Džiugins mūsų nedraugus. Gavusieji piliečių mandatą dirbti bendram tautos reikalui turi dirbti.

Politechnologiniai argumentai – darom, kaip dabartinėje padėtyje atrodo mums naudingiau – netikęs kampas. Ne mūsų“, – viešai G.Landsbergio sumanymą sukritikavo V.Landsbergis.

Į anūko širdį V.Landsbergiui prisibelsti nepavyko ir pirmadienį vykusiame prezidiumo posėdyje. Liudininkų teigimu, profesorius gavo progą pasisakyti, tačiau ir tąkart jaunesnės kartos politikams esą įdomesnis buvo jų mobiliųjų telefonų turinys, bet ne tai, ką V.Landsbergis turėjo pasakyti apie susidariusios problemos sprendimo būdą.

Net ir po nepavykusio balsavimo dėl pirmalaikių rinkimų, regis, V.Landsbergis tebejaučia nuoskaudą.

Net keliose televizijos laidose V.Landsbergis teigė, kad jo klausiančius apie partijos politiką jis nukreipia į konservatorių strategu vadinamą užsienio reikalų viceministrą Joną Survilą – esą pastarasis į šiuos klausimus atsakytų geriau.

Aiški kartų takoskyra

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) politologas Ignas Kalpokas naujienų portalui lrytas.lt teigė, kad konfliktas tarp dviejų Landsbergių gerai atspindi skirtingų kartų konfliktą pačioje konservatorių partijoje.

I.Kalpoko manymu, V.Landsbergis jau nebeturi įtakos partijos sprendimų priėmimui.

„Sprendimas galiausiai kreiptis laišku į visą partijos bendruomenę yra labai iliustratyvus – jeigu nebėra priėjimo prie tiesioginio partijos valdymo organo, tuomet lieka tik apeliuoti į savo simbolinį autoritetą ir didelį svorį, kurį V.Landsbergis tebeturi tarp eilinių partijos narių.

Šiuo atveju konfliktas yra tarp realios galios ir simbolinės galios, kuri egzistuoja konservatorių partijoje. Visgi, šio konflikto viešumas politinio patikimumo visai organizacijai neprideda“, – įsitikinęs I.Kalpokas.

Aiški ir vieša G.Landsbergio ir V.Landsbergio priešprieša, anot politologo, yra tik dar vienas pavyzdys to, kas dedasi konservatorių frakcijoje Seime tarp jaunesniųjų, dabartinius sprendimus palaikančių ir G.Landsbergiui oponuojančių konservatorių.

„Jaunesnės kartos politikai labiau linkę palaikyti G.Landsbergį, vyresniosios kartos, kaip J.Razma, A.Ažubalis ir kiti labiau užima tą poziciją, kurią ir V.Landsbergis atspindi“, – pastebėjo jis.

Problema – radikalizacija

I.Kalpokas pastebėjo, kad ši takoskyra jau tapo nekontroliuojama.

„Jeigu pasižiūrėtume į dabartinę tiek partijos, tiek frakcijos vadovybę, į asmenis, atsakingus už partijos strategiją, visi jie atėję į vadovybę kartu su G.Landsbergiu, visi daugiau ar mažiau to paties burbulo atstovai.

Tokiu būdu dažnai įvyksta radikalizacija. Kai susirenka grupė sprendimo teisę turinčių žmonių, kurie vieni kitiems nuolat pritaria, linksi galva, kokie mes esame protingi, tai akivaizdžiai tas pasaulis pradeda matytis labai juodai baltas.

Tai aiškiai matoma iš G.Landsbergio komunikacijos – kad mes, vadovybė, viską geriau suprantame ir žinome, o jūs, visi kiti, nieko nematote, nieko nežinote, ir geriau patylėkite“, – įvardijo I.Kalpokas.

Politologas pabrėžė, kad kartų kaita, partijos modernėjimas savaime nėra blogai, visgi, iššūkis kyla, jeigu organizacijoje nelieka idėjinių alternatyvų, kai pradeda ryškėti patirties trūkumas.

Sprendimas nepalaikyti turės pasekmių?

I.Kalpokas įsitikinęs, kad dabartinė kartų takoskyra ateityje įgaus aiškų pavidalą, pavyzdžiui, formuojant partijos sąrašą Seimo rinkimams.

Anot politologo, jau praėjusių Seimo rinkimų metu buvo matomi pykčiai tarp kartų – vyresni, tradiciniai vienmandatininkai buvo patraukti į šoną, sąrašas buvo gerokai atjaunintas.

I.Kalpokas neatmeta, kad per būsimus Seimo rinkimus tie konservatoriai, kurie dabar prieštaravo G.Landsbergio pirmalaikių rinkimų idėjai, taip pat gali būti gerokai žemiau rinkiminiame partijos sąraše negu tie, kurie partijos vadovybę palaikė.

„Įtariant tokią situaciją, jau dabar matome judesių iš G.Landsbergio oponentų, kad galbūt jam reikėtų pasitikrinti lyderystę, galbūt reikėtų keisti partijos vadovybę.

Tad ir nelaukiant kitų rinkimų situacija dar gali apsiversti. Bet kuriuo atveju, tas, kas, formuojant sąrašą tuo metu turės valdžią – ar G.Landsbergio sparnas, ar kuris nors alternatyvus sparnas, galima tikėtis, kad būtent jų lojalistai ir sudarys sąrašo šerdį“, – prognozavo politologas.

Įtakos klausimas

Pasikeitusią įtaką konservatorių partijos gretose „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Oponentai“ aptarė ir Seimo nariai.

Opozicinės socialdemokratų partijos narė Rasa Budbergytė laidos metu kalbėjo, kad ant G.Landsbergio pečių nugulė didelė partijos pirmininko našta, todėl jis, anot politikės, negali siūlyti sprendimų pasitaręs tik su savo patarėju ar viceministru.

Tiesa, kalbėdama apie konservatorių lyderiui daromą įtaką, R.Budbergytė įvardijo ne tik J.Survilos, bet ir dar vieno žmogaus pavardę.

„Spėju, kad tai yra Andrius Vyšniauskas“, – konservatorių frakcijai priklausančio Seimo nario pavardę įvardijo R.Budbergytė.

Tuo metu Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos Seime narys Kazys Starkevičius teigė nesureikšminantis šių dviejų politikų įtakos konservatorių pirmininkui.

Paklaustas, ar taip pat, kaip ir V.Landsbergis, J.Survilą mato plikuoju kardinolu, K.Starkevičius pastarojo vaidmenį įvertino atsargiai.

„Taip gal nesakyčiau, tačiau kad su kažkuo tariamasi ir po to jau bandoma tą siaurame rate suformuotą nuomonę diskutuoti plačiau  partijos prezidiume, tai su tuo reikėtų sutikti“, – kalbėjo K.Starkevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.