Lietuvos politikų vasara: žygis per Lietuvą, nakvynės kemperyje ir japoniškieji karpiai Planus atskleidė ir šalies vadovai bei ministrai

Vasarą šiek tiek atsipūsti nuo darbų nori ir Lietuvos politikai. Nors formaliai Seimo nariai atostogų neturi, radę kelias laisvas dienas ar savaites tautos išrinktieji jas skiria poilsiui. Tiesa, kai kurių parlamentarų vasaros įspūdžiai jau dabar skamba išties įspūdingai.

Vasarą šiek tiek atsipūsti nuo darbų nori ir Lietuvos politikai. Nors formaliai Seimo nariai atostogų neturi, radę kelias laisvas dienas ar savaites tautos išrinktieji jas skiria poilsiui.<br> Lrytas.lt montažas
Vasarą šiek tiek atsipūsti nuo darbų nori ir Lietuvos politikai. Nors formaliai Seimo nariai atostogų neturi, radę kelias laisvas dienas ar savaites tautos išrinktieji jas skiria poilsiui.<br> Lrytas.lt montažas
Ingrida Šimonytė.<br>J.Elinsko / ELTOS nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>J.Elinsko / ELTOS nuotr.
Jurgis Razma<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Jurgis Razma<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>ELTA/A.Ufarto nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>ELTA/A.Ufarto nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>A.Ufarto (Elta) nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>A.Ufarto (Elta) nuotr.
Agnė Širinskienė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Širinskienė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Andrius Mazuronis.<br>A.Ufarto/ELTA nuotr.
Andrius Mazuronis.<br>A.Ufarto/ELTA nuotr.
Vyriausybės ministrai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vyriausybės ministrai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

2023-07-21 14:57, atnaujinta 2023-07-21 18:22

Naujienų portalas lrytas.lt pasidomėjo, kokių vasaros planų turi Seimo nariai ir valstybių vadovai, kada jie ketina atostogauti ir kokias kelionių kryptis šiemet nusprendė pasirinkti.

J. Razma patraukė į Latvijos pajūrį

Konservatorius, Seimo vicepirmininkas Jurgis Razma portalui lrytas.lt prisipažino ypatingų atostogų šią vasarą nesuplanavęs, nes jau ir taip gyvena gamtos ir ramybės apsuptyje.

„Mano gyvenamoji vieta yra kaime, tai visiškai tinkama poilsiui“, – sakė J.Razma.

Tačiau Seimo vicepirmininkas papasakojo jau turėjęs vieną kelionę į Latvijos pajūrį, kuri jam ypač padėjo atgauti jėgas.

„Keletą dienų buvau Latvijos pajūryje, tokioje stovyklavietėje, kur civilizacijos beveik nėra. Tai ilsėjomės tokiomis paprastomis sąlygomis prie jūros“, – kalbėjo J.Razma.

Paklaustas, kodėl išvykai pasirinko ne Lietuvos, o kaimyninės valstybės pajūrį, konservatorius sakė Lietuvoje neradęs būtent tokių vietų, kuriose būtų galima stovyklauti visai šalia jūros.

„O ten aplinka beveik nepaliesta civilizacijos – teoriškai ten kempingas, bet gali pabūti ramiai, visiškai natūralioje aplinkoje. Man atrodo, tai yra labai neblogas variantas poilsiui“, – dalijosi J.Razma.

A. Širinskienė laiko skiria ir savo japoniškiems karpiams

Parlamentarė, Mišrios Seimo narių grupės seniūnė Agnė Širinskienė džiaugėsi, kad pagaliau gali daugiau laiko skirti savo hobiams, tačiau darbo ji taip pat nepamiršta.

„Bandau poilsiauti – buvome išvykę su vyru į Lenkiją, pakeliavome po Liubliną, bet dabar jau, matyt, tas etapas, kai norisi šį tą „pakrapštyti“ – ar įstatymo projektus, ar kitus reikalus. Kartais savaitės eigoje atvažiuoju porai dienų į Vilnių pasidaryti būtinus darbus, atrašyti laiškus, kartais – ir popierinius.

O kitą dalį jau šiek tiek laisvesniu režimu praleidžiu namuose, Dūkšte“, – pasakojo A.Širinskienė.

Seimo narė labai mėgsta sodinti ir prižiūrėti gėles, tačiau ji taip pat prisipažino auginanti net japoniškus karpius.

„Hobiams jau dabar galiu skirti laiko, galiu rytais nueiti pašerti savo karpius. Aš auginu japoniškus karpius, kurie Lietuvoje, beje, labai gerai auga ir gyvena. Praktiškai per trejus metus jie jau gali atplaukti ir valgo iš rankos, tai suteikia labai daug džiaugsmo.

Tokiems dalykams darbo metu laiko nėra, nes rytais būni Vilniuje, ir tų karpių jau nebepamatai. Tai bandau tuo pasidžiaugti – suprantu, kad liko mėnuo, ir tų dalykų neliks, nes manęs šiokiadieniais jau namuose nebebus“, – portalui lrytas.lt sakė A.Širinskienė.

A. Mazuronis žygiuoja „Camino Lituano“ keliu

Bene įspūdingiausia vasara, ko gero, galėtų pasigirti Darbo partijos pirmininkas, parlamentaras Andrius Mazuronis. Liepos 7-ąją jis pradėjo eiti „Camino Lituano“ piligrimų keliu. Jis siekia net 500 kilometrų, o visą šį atstumą reikia įveikti pėsčiomis.

Portalui lrytas.lt susisiekus su politiku, šis kiek atgaudamas kvapą tikino jau netrukus pasieksiantis Alytų.

„Jaučiuosi puikiai, visiškai nepavargau. Šiandien jau peržengiau 400 kilometrų ribą, liko 10 kilometrų iki Alytaus. Ten šiandien nakvosiu“, – pranešė A.Mazuronis.

Tai – jau ne pirmas Darbo partijos pirmininko toks ilgas žygis pėsčiomis – gegužės pradžioje jis ėjo ir portugališkuoju šv. Jokūbo keliu, kur pėsčiomis įveikė apie 270 kilomentrų. A.Mazuronis prisipažino, kad vaikščiojimas jam labai patinka – nors gyvena netoli Seimo, net ir būdamas Vilniuje per dieną stengiasi nueiti bent 10 kilometrų.

Lietuviškuoju „Camino“ keliu parlamentaras domėjosi jau seniai, tad, išlaukęs tinkamos progos, leidosi į kelionę.

„Taip gavosi, kad žmona su uošviene ir vaikais išvažiavo į Palangą, ir nutaikiau momentą, kai išsiprašiau trims savaitėms išeiti, žygiuoti. Apie šitą kelią buvau skaitęs, labai seniai domėjausi, skaitydavau aprašymus, komentarus, atsiliepimus. Man buvo įdomu, kaip ten su infrastruktūra – kaip naktinės vietos, kaip apgyvendinimas, maitinimas.

Jauduliukas buvo, bet liepos 6-ąją Prezidentūroj atšventėm Mindaugo karūnavimo dieną, o liepos 7 dieną išvažiavau į Žagarę ir pradėjau eiti. Liko keletas dienų iki Seinų, ir ten jau baigiasi kelias“, – pasakojo A.Mazuronis.

Nors dėl nakvynės iki šiol problemų nekilo, Seimo narys prisipažino, kad kiek sunkiau kelionėje pavyksta rasti šilto maisto.

„Kavinių aplink daug nėra, šilto maisto gauti sudėtinga, tai ir dabar kuprinėje nešuosi pieniškas dešreles, duonos ir agurką. Pagrindinis maistas, bet vis tiek labai smagu.

O nakvynę rasti labai paprasta, puikiai veikia „Camino Lituano“ internetinis puslapis, žmonės greitai sureaguoja, priima. Nėra dar buvę, kad nepavyktų rasti nakvynės“, – džiaugėsi A.Mazuronis.

Paklaustas, kas iš šios kelionės kol kas paliko didžiausią įspūdį, politikas paminėjo kelyje sutiktus žmones.

„Žmonės, su kuriais susipažįsti. Kai eini keliu, jie atrodo gana tušti, bet nakvynės vietose žmonių daugiau. Liepos 13 dieną buvo mano gimtadienis, buvau apsistojęs Paberžėje kartu su dar septyniais žmonėmis. Turėjom tortuką iš vietinės parduotuvės, tai smagiai prie alaus skardinės ar kitų gėrimų atšventėm gimtadienį su žmonėmis, kuriuos mačiau pirmą kartą gyvenime, ir turbūt paskutinį.

Tai toks bendruomeniškumo jausmas, kai kiekvienas yra kaip šeimos narys, kuris pasiruošęs padėti, sutikti, kad ir pleistrą pūslėms duoti. Be ėjimo turbūt labiausiai žavi ir kraštovaizdis, gamta, lietuviški keliai, kurie visiškai nenusileidžia portugališkiems keliams, o kai kurie net gražesni“, – pasakojo A.Mazuronis.

Tiesa, nors kelionės pabaigoje parlamentaras bus nužygiavęs net kelis šimtus kilometrų, „darbietis“ teigė nuovargio visiškai nejaučiantis.

„Visiškai nepavargsti. Pirmas kelias dienas jaučiau kojų skausmą, bet vėliau tiesiog automatu atsikeli, eini, organizmas pripranta. O galvai pailsinti čia turbūt yra geriausias išrastas būdas iš visų, kaip ją pratuštinti ir padaryti visiškai lengvą, be jokio streso, su filosofiniu požiūriu.

Tai labai geras meditacijos būdas, labai geras būdas pailsėti ir atgauti psichologines jėgas, kas yra labai svarbu“, – portalui lrytas.lt tvirtino A.Mazuronis.

Kaip atostogaus šalies vadovai ir ministrai?

Lietuvos prezidentas, kaip ir Seimo nariai, formaliai atostogų neturi, visgi, parlamentarai turi galimybių pailsėti tarp Seimo sesijų. Šalies vadovas Gitanas Nausėda šią vasarą liks be poilsio.

Kaip naujienų portalui lrytas.lt nurodė prezidento patarėjas Ridas Jasiulionis, ir likusią vasaros dalį G.Nausėdos darbotvarkėje pertraukų atostogoms nenumatoma.

„Prezidentas neturi planų išvykti iš Lietuvos“, – sakė R.Jasiulionis.

Tuo metu Vyriausybės nariai turi teisę į 20 darbo dienų trukmės kasmetines minimaliąsias atostogas. Premjerė Ingrida Šimonytė atostogų išeis visais netrukus – jau liepos 25 dieną, ir ilsėsis iki rugpjūčio 3 dienos, o didžiąją dalį savo atostogų leis Lietuvoje.

Tuo metu Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen šiemet, kaip ir kelias ankstesnes vasaras anksčiau, atostogaus Danijoje.

„Laikysiuosi tradicijos ir šešioms dienoms išvyksiu į Daniją. Įprastai darbai ir išvykus nenutrūksta, iš Danijos dirbsiu nuotoliu“, – nurodė Seimo pirmininkė.

Šiuo metu jau atostogauja užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis – jo atostogos truks nuo liepos 13-os iki 26 dienos. Ketvirtadienį savo vasaros atostogas pradėjo ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė, kuri ketina ilsėtis iki rugpjūčio 11 dienos. Ministrės planuose – kelionės tiek Lietuvoje, tiek užsienyje.

Lagaminus krautis, tikėtina, jau pradeda ir susisiekimo ministras Marius Skuodis, planuojantis atostogauti nuo liepos 24 iki rugpjūčio 4 dienos. Ministras taip pat prasitęs poilsį po Žolinės – atostogaus ir rugpjūčio 16–18 dienomis. Tokios pačios strategijos imsis ir socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė, atostogausianti rugpjūčio 16–18 dienomis, o taip – ir liepos 31-rugpjūčio 8 dienomis.

Ministrė kol kas galutinių atostogų planų neturi, planuoja skirti laiką poilsiui su artimaisiais. Panašiu laiku nuo darbo atsipūs ir kultūros ministras Simonas Kairys, atostogausiantis dvi savaites liepos pabaigoje – rugpjūčio pradžioje. Dalį atostogų ministras planuoja leisti Lietuvoje, dalį – užsienyje.

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė užsienyje jau atostogavo liepos 3–5 dienomis, o liepos 28-rugpjūčio 14 d. planuoja atostogauti Lietuvoje. Tuo metu finansų ministrė Gintarė Skaistė planuoja pasinaudoti dviejų savaičių atostogų galimybe rugpjūčio 7–21 dienomis, jas su šeima praleidžiant užsienyje. Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys atostogaus beveik mėnesį – nuo rugpjūčio 7 iki rugsėjo 1 dienos.

Tuo laikotarpiu išvykų į užsienį ministras neplanuoja, atostogas leis Lietuvoje su šeima. Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas atostogaus dvi savaites rugpjūčio mėnesį, tačiau konkretus laikotarpis nėra aiškus – ministras nurodė ketinantis ilsėtis tuomet, kai kiti ministrai sugrįš iš atostogų.

Naujasis švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas ketina atostogauti vieną dieną – prasitęs ilgąjį savaitgalį ir poilsiaus rugpjūčio 14 dieną. Tuo metu energetikos ministras Dainius Kreivys atostogauti ketina, tačiau nei dėl laiko, nei dėl atostogų planų dar nėra apsisprendęs.

Teisingumo ministrė Ewelina Dobrowolska ketina atostogauti rugpjūčio 1–14 dienomis, o taip pat – nuo rugpjūčio 28-os iki rugsėjo 1 dienomis. Ministrė suplanavusi, kad atostogas praleis Lietuvoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.