G. Nausėdos kritika Vengrijai: susilaikyti nuo paramos Ukrainai reiškia įduoti visas kortas V. Putinui

Prezidentas Gitanas Nausėda kritikuoja Vengriją ir jos ketinimus Europos Vadovų Taryboje (EVT) vetuoti finansinės paramos Ukrainai paketą ir derybas dėl Kyjivo narystės Europos Sąjungoje (ES).

Gitanas Nausėda.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-12-13 21:49, atnaujinta 2023-12-13 21:50

Vengrija, demonstruodama savo kitokį požiūrį negu visa Europos Sąjunga, tam tikra prasme kenkia sau, nes šiuo metu susilaikyti nuo pagalbos Ukrainai, nesvarbu, ar kalbame apie karinę paramą, ar kalbame apie politinę paramą, šiuo atveju – narystės pradžią, tai reiškia įduoti visas kortas Vladimirui Putinui“, – žiniasklaidai trečiadienį sakė šalies vadovas.

Prezidento teigimu, priešiška Vengrijos pozicija nėra naudinga ir pačiam Budapeštui.

„Šiuo metu vienbalsiškumo principas yra išnaudojamas, sakyčiau, asmeniniais, individualiais tikslais. Jei mes piktnaudžiausime šio principo panaudojimu, mes tikrai stovyklai skeptikų, kurie sako, kad reikia pereiti prie tiesiog balsavimo paprasta ar kvalifikuota dauguma, suteiksime papildomų argumentų“, – sakė G. Nausėda.

Šalies vadovas sako, kad Vengrijos premjero Viktoro Orbano reikalavimas išbraukti diskusijas Ukrainos narystės tema iš EVT darbotvarkės yra laiko švaistymas.

„Man atrodo, kad tai yra daugiau atsikalbinėjimas, daugiau laiko tempimas ir tai tikrai nepasitarnauja sprendimui“, – pažymėjo prezidentas.

ELTA primena, antrus metus tęsiantis Rusijos sukeltam karui Ukrainoje, ši EVT taryba viešojoje erdvėje jau traktuojama kaip viena svarbiausių šiais metais. Vyksiančiame posėdyje bus diskutuojama ne tik dėl Ukrainos, bet ir Moldovos bei Sakartvelo eurointegracijos ES ateities.

Nepaisant Vakarų bendruomenės išsakomos paramos Ukrainai, jos narystės ES bendrijoje klausimas šiuo metu nėra aiškus, sprendimų priėmimą gali apsunkinti Vengrijos pozicija. Šios šalies premjeras Viktoras Orbanas yra pareikalavęs išbraukti diskusijas Ukrainos narystės tema iš EVT darbotvarkės.

Kritikai kaltina V. Orbaną, kad šis bando šantažuoti Briuselį, siekdamas gauti prieigą prie milijardinio ES finansavimo.

Tačiau prieš itin svarbų viršūnių susitikimą EK paskelbė atblokavusi 10,2 mlrd. eurų Vengrijai skirto finansavimo.

Lėšos, sudarančios maždaug trečdalį bendros sumos, kurią prieš metus ES nusprendė įšaldyti, buvo atblokuotos V. Orbano vyriausybei priėmus įstatymus, stiprinančius teismų nepriklausomumą, sakoma trečiadienį paskelbtame Europos Komisijos pranešime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.