Apkartęs kavos puodelis: G. Nausėdos pasiūlymas rėmėjams sulaukė VRK dėmesio

Perrinkimo siekiančio šalies vadovo Gitano Nausėdos socialiniuose tinkluose pasidalinta nuotrauka su kavos puodeliu ir įrašas po ja viešojoje erdvėje spėjo sukelti nemažą šaršalą. Raštą prezidentui jau rengia Vyriausioji rinkimų komisija (VRK), ketinanti priminti politikui Rinkimų kodekso nuostatas.

Gitanas Nausėda.<br>Soc. tinklų nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>Soc. tinklų nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>O. Gurevičiaus (ELTA) nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>O. Gurevičiaus (ELTA) nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ignas Kalpokas.<br>VDU nuotr.
Ignas Kalpokas.<br>VDU nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Feb 22, 2024, 2:58 PM, atnaujinta Feb 22, 2024, 3:03 PM

Dėl prezidento posto varžytis registravęsi politikai trečiadienį pradėjo rinkti rinkėjų parašus – jų reikia bent 20 tūkst., kad jie būtų registruoti kandidatais.

Pirmąją dieną elektroniniu būdu visus parašus jau spėjo surinkti konservatorių keliama kandidatė į prezidentus premjerė Ingrida Šimonytė.

Savo ruožtu G.Nausėda kol kas surinko kiek daugiau nei ketvirtadalį reikalingų parašų elektroniniu būdu, tad ketvirtadienį ryte jo asmeninėje feisbuko paskyroje buvo patalpinta nuotrauka, kurioje prezidentas sėdi, laikydamas kavos puodelį. Po ja – ir raginimas palaikyti kandidatą.

„Kaip žinote, prasidėjo parašų rinkimas prezidento rinkimams, tad kviečiu palaikyti mano kandidatūrą pasirašant internetu Rinkėjo puslapyje. Mielai išgerčiau kavos su ja ar juo, kuris už mane pasirašys: 5000-tasis, 7500-tasis, 10000-tasis, 15000-tasis, 20000-tasis.

Jeigu būtent jums pavyko taip pasirašyti, atsiųskite tai fiksuojančią ekrano nuotrauką (...) ir pakviesiu jus susitikti prie kavos puodelio. Nuoširdžiai pakalbėsime ir apie knygas, ir apie krepšinį, ir apie Lietuvos ateitį“, – teigiama įraše.

Viešojoje erdvėje kaipmat iškeltas klausimas, ar toks raginimas ir siūlomas atsidėkojimas nepažeidžia Rinkimų kodekso nuostatų.

Politologas: dar vienas „pražiūrėjimas“

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) docentas, politologas Ignas Kalpokas tokį G.Nausėdos žingsnį palygino ir su vadinamųjų influencerių socialiniuose tinkluose skelbiamais įrašais – kaip portalui lrytas.lt sakė jis, pasirinktas rinkėjų paskatinimo būdas klausimų kelia net dėl kelių aspektų.

„Yra keli pjūviai: visų pirma, kyla klausimų, kaip tai dera su Rinkimų kodeksu, nes dar specialiai pasitikrinau – Rinkimų kodeksas draudžia atlygintinai skatinti ne tik balsuoti, bet ir pasirašyti už tam tikrą kandidatą, tai kaip čia būtų galima interpretuoti – ar čia jau siūlomas atlygis, ar ne?

Kita vertus – kyla klausimas ir dėl atskyrimo prezidento Nausėdos ir kandidato Nausėdos – apie tai daug buvo kalbama 2019 m. rinkimuose, ir šiemet tam yra padidintas dėmesys.

O trečias aspektas yra komunikacinis. Tarkime, tokie paraginimai ir paskatinimai yra įprasta praktika tarp įvairiausių influencerių ir kitų socialinių medijų asmenybių, bet ar tai yra priimtina iš prezidento pusės – čia jau platesnės diskusijos vertas klausimas“, – kalbėjo I.Kalpokas.

Pasak docento, šiuo atveju G.Nausėdos komanda tokio komunikacinio žingsnio tiesiog tinkamai neapgalvojo.

„Apskritai, kaip mes tada pateikiame ir pačią instituciją, ir patį pasirašymo už kandidatus procesą, jei mes jį sužaidybiname iki „pasirašyk kažkelintas ir gausi puodelį kavos su prezidentu“. Man atrodo, šitoje vietoje, kas beadministruotų prezidento paskyrą, neapgalvojo didelio kiekio dalykų, ir aklai nukopijavo tai, kas dažnai vyksta socialiniuose tinkluose, bet ne visose vietose tai reikėtų kopijuoti“, – pastebėjo politologas.

Tačiau I.Kalpokas svarstė, kad tai – jau ne pirmas prezidento ar jo komandos „pražiūrėjimas“, primindamas ir ankstesnes istorijas.

„Po kai kurių prezidento patarėjų interviu susidaro įspūdis, kad net ir Konstitucijos Prezidentūroje niekas neskaito, tai ką jau kalbėti apie Rinkimų kodeksą. Ne pirmas kartas, kai kas nors yra pražiūrima – pražiūrimos galimos implikacijos einant į miuziklą, pražiūrimos galimos implikacijos siūlant atlygį už pasirašymą.

Manau, čia yra tiesiog nuolatinė pražiūrėjimų grandinė, kas irgi galbūt signalizuoja apie šiokį tokį prezidento komandos požiūrį į piliečius ir į rinkėjus“, – komentavo VDU docentas.

Pasisakė VRK

VRK atstovė Indrė Ramanavičienė portalui lrytas.lt nurodė, kad situacija šiuo metu yra stebima, skundų dėl šio atvejo kol kas dar nėra sulaukta.

„Jei sulauktume, komisija šį atvejį svarstytų ir būtų vertinamos visos įvykio aplinkybės“, – komentavo I.Ramanavičienė.

Tiesa, reaguojant į viešojoje erdvėje pasirodžiusią informaciją, šiuo metu VRK rengia raštą kandidatuojančiam asmeniui, primindama Rinkimų kodekso nuostatas.

Rinkimų kodekso 79 straipsnio 10 dalyje teigiama, kad „Rinkėjų parašus renkantis asmuo atsako už šių parašų rinkimą šio kodekso nustatyta tvarka. Draudžiama papirkti kandidato išsikėlimą ir (arba) keliamus kandidatus remiančius rinkėjus, jiems atsilyginti ar žadėti atsilyginti už kandidato parėmimą, taip pat grasinant reikalauti pasirašyti rinkėjų parašų rinkimo lape ar elektroniniu būdu arba kitaip pažeisti savanoriškumo principą“.

„Todėl visus rinkimų kampanijos dalyvius kviečiame laikytis nustatytų reikalavimų bei sąžiningų ir garbingų rinkimų principų“, – paragino I.Ramanavičienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kaip Ukrainai laimėti karą?