Pokalbyje apie gynybą – aštrus Ž. Pavilionio ir A. Mazuronio konfliktas: „Šnekėk vienas – aš atsistoju ir išeinu“

Pastaruoju metu išsiskyrus dalies politikų nuomonėms dėl to, kas ir kaip iš tiesų gintų Lietuvą, jei ši būtų užpulta, ne mažiau arši diskusija užvirė ir tarp dviejų Seimo narių.

 Žygimantas Pavilionis ir Andrius Mazuronis<br> Lrytas.lt koliažas
 Žygimantas Pavilionis ir Andrius Mazuronis<br> Lrytas.lt koliažas
Andrius Mazuronis<br>M.Patašiaus nuotr.
Andrius Mazuronis<br>M.Patašiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė<br>T.Bauro nuotr.
Ingrida Šimonytė<br>T.Bauro nuotr.
Žygimantas Pavilionis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Žygimantas Pavilionis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Žygimantas Pavilionis.<br>M. Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Žygimantas Pavilionis.<br>M. Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
A. Mazuronis<br>D. Labučio (ELTA)
A. Mazuronis<br>D. Labučio (ELTA)
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Mar 10, 2024, 12:52 PM

Užsienio reikalų komiteto (URK) pirmininkui, konservatoriui Žygimantui Pavilioniui kelis kartus pertraukus Darbo partijos pirmininką Andrių Mazuronį ir užsiminus apie pastarojo politinės jėgos „populistiškumą“, A.Mazuronis vos nepaliko diskusijos.

Šiuo metu ypač valdančiųjų lūpose pasigirsta daug abejonių dėl to, kas ir kaip užpuolimo atveju gintų Lietuvą. Paklaustas, ką reiškia ir tokia skirtinga konservatorių partijos lyderių retorika, Ž.Pavilionis svarstė, kad į situaciją reikia žiūrėti realistiškai, net jei už mūsų sienos kol kas – pakankamai ramu.

„Manau, yra skirtingi diskusijų lygiai – jeigu klausi kariškių, kurie mato, kas juda už tvoros, yra vienas atsakymas – šiuo metu niekas mūsų nepuola. Bet jei klausi politikų, kurie mato tai, kas vyks po trijų, keturių, penkių metų, kas vyksta šiuo metu Amerikoje ar Europoje, tai politikai mato toliau ir giliau.

Mus labai neramina, kaip ir visą Europą, situacija Amerikoje, kur viskas gali įvairiai pakrypti. Niekas šiandien turbūt nestatytų didžiulių sumų pinigų, kada Kongresas priims tą sprendimą.

Mums jau buvo žadama jį priimti ir spalį, ir gruodį, dabar žadama balandį, bet gali būti ir taip, kad jis nebus priimtas. Ir tai verčia visą Europą daryti savyje revoliuciją. Vokiečiai, prancūzai, britai imasi sprendimų, kurių 50 metų nebuvo“, – „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „24/7“ aiškino Seimo URK pirmininkas.

Tačiau Darbo partijos vadovas Andrius Mazuronis atkreipė dėmesį į kitą dalyką – pasak jo, valstybės saugumo klausimai ir netgi tam tikras gąsdinimas yra konservatorių rinkiminės darbotvarkės dalis, kurią jie vis bando akcentuoti.

„Vieną dalyką reikia paminėti – tai, kad tos visos apokaliptinės nuotaikos eina iš TS-LKD vadovybės. Žiūrint į rinkiminį šūkį „ginti ir auginti“, žiūrint į visą retoriką, akivaizdu, kad konservatorių partija yra pasirinkę saugumo, gynybos temas kaip pagrindines, einant į rinkimus – tiek į prezidento, tiek į EP, tiek, natūralu, ir į Seimą ta inercija važiuos. Tai yra akivaizdu.

Matome iš visur – tos diskusijos apie gynybos mokesčius, kitus dalykus yra tai, ką galbūt reikėtų daryti, ką reikėjo daryti ženkliai anksčiau, bet tai yra tuo pačiu tai, kas nukreipia dėmesį šiuo metu nuo sveikatos problemų, ekonominių problemų, susisiekimo, švietimo, žemės ūkio, kur yra tikrai daug ir didelių susikaupusių problemų“, – kalbėjo A.Mazuronis.

Su tuo nesutikęs Ž.Pavilionis atkirto, kad gynyba ir šalių saugumas rūpi ne tik Lietuvos, bet ir visos Europos krikščionims demokratams, nes tai esą ne „ne populistinės, parašų nesugebančios surinkti“ jėgos, o jėga, galvojanti apie ateitį.

„Vietoje to, kad juoktumėmės ar konkuruotume vienas su kitu, turime padėti vienas kitam, priversti Europą padaryti sprendimus, nes esame 20 kartų stipresni. (...)

Kažkada Darbo partija buvo liberaluose, kurių lyderis dabar E.Macronas duok Dieve, kaip šneka. Tik gaila, kad jus išmetė iš tos jėgos“, – apgailestavo konservatorius.

Tokie žodžiai suerzino „darbietį“ A.Mazuronį.

„Jūs pasityčioti norite, ar padiskutuoti? Čia jūsų tipinis konservatoriškas stilius – jeigu jūs norit, aš galiu lygiai tuo pačiu užsiimti.

Žmogus šneka visiškus absurdus, savame nuolatiniame stiliuje šneka tai, už ką vieną kartą buvo iš komiteto pirmininkų atleistas, paskui ant kelių grįžo, buvo grąžintas antrą kartą, tai štai vėl žiūriu, kad priešrinkiminė nuotaika, šnekėjimas absoliučių nonsensų, ką ir čia daro labai puikiai mano geras bičiulis Žygis, ir, beje, ką daro ir ministrė pirmininkė ir jų partijos vadas Gabrielius Landsbergis.

Žiūrėkite, ką mes girdėjome paskutiniu metu – absurdiškus pareiškimus, kad Lenkija neateis ir negins, nes ten kažkokie teisės aktai yra nesutvarkyti. Kas tai yra? Tai yra savo priešrinkiminės retorikos perkėlimas į tarptautinius santykius su mūsų strateginiais partneriais. Su ta šalimi, kuri yra greta mūsų, nuo kurios mes didžiąja dalimi ne tik saugumo srityje, ekonominėje srityje priklausome, kitose srityse priklausome“, – aiškino A.Mazuronis.

Tačiau Ž.Pavilionis nusileisti Darbo partijos pirmininkui neketino.

„Kaip gaila, kad taip kalba Darbo partijos atstovas, kuris net Užsienio reikalų komitete žmogaus neturi. Jis net nežino informacijos, kas vyksta Lenkijoje, kas vyko susitikime su D.Tusku, kaip kartu su Tusku mes sutarėme, kad mūsų užsienio ir gynybos ministrai susitars, kas ir kaip konkrečiai x valandą mus gins“, – svarstė konservatorius.

Nors A.Mazuronis ketino replikuoti Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkui, Ž.Pavilionis to padaryti neleido ir „darbietį“ kelis kartus pertraukė.

„Kiek jūs galite jam leisti nesąmones varyti nesustojant? Tai tu šnekėk, Žygi, vienas – aš atsistoju ir išeinu, jeigu tu nenori. Kaip tu, kaip chamas, šitaip gali elgtis, klausyk, diplomatijos ambasadorius buvęs – kaip tu gali taip chamiškai važiuot? Prie ko čia populistinis?

Tu pasakyt neleidi. Žygis vienas viską žino“, – susierzinimo neslėpė A.Mazuronis.

Visą Seimo narių pokalbį stebėkite sekmadienį 16:30 val. per „Lietuvos ryto“ televiziją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.