Negali patikėti A. Anušausko „nuėmimo“ aplinkybėmis: ištarta frazė gali virsti dar didesniu skandalu?

Krašto apsaugos ministro Arvydo Anušausko „nuėmimas“ yra vadovėlinis pavyzdys, kaip nereikėtų užsiimti kadrų kaita Vyriausybėje, tvirtina politologai. Jie negaili kritikos premjerei Ingridai Šimonytei, nesugebėjusiai iš karto, dar penktadienio vakarą, stoti prieš žurnalistus ir visuomenei paaiškinti, kas čia nutiko.

Arvydas Anušauskas.<br>J. Elinsko (ELTA) nuotr.
Arvydas Anušauskas.<br>J. Elinsko (ELTA) nuotr.
Arvydas Anušauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Arvydas Anušauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Arvydas Anušauskas.<br>T.Bauro nuotr.
Arvydas Anušauskas.<br>T.Bauro nuotr.
Arvydas Anušauskas.<br>T.Bauro nuotr.
Arvydas Anušauskas.<br>T.Bauro nuotr.
Arvydas Anušauskas.<br>T.Bauro nuotr.
Arvydas Anušauskas.<br>T.Bauro nuotr.
Arvydas Anušauskas.<br>T.Bauro nuotr.
Arvydas Anušauskas.<br>T.Bauro nuotr.
Arvydas Anušauskas.<br>T.Bauro nuotr.
Arvydas Anušauskas.<br>T.Bauro nuotr.
Arvydas Anušauskas.<br>T.Bauro nuotr.
Arvydas Anušauskas.<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>T.Bauro nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>T.Bauro nuotr.
Laurynas Kasčiūnas.<br>Ž. Gedvilos (ELTA) nuotr.
Laurynas Kasčiūnas.<br>Ž. Gedvilos (ELTA) nuotr.
Ignas Kalpokas.<br>VDU nuotr.
Ignas Kalpokas.<br>VDU nuotr.
Rima Urbonaitė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Rima Urbonaitė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Rima Urbonaitė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Rima Urbonaitė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Rima Urbonaitė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Rima Urbonaitė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (15)

Lrytas.lt

Mar 16, 2024, 7:48 PM, atnaujinta Mar 17, 2024, 3:42 PM

Kodėl žinia apie ministro atleidimą pirmiausia pasirodė keisto įrašo formatu feisbuke? Kokia A.Anušausko politinė ateitis ir ką reiškia jo užuominos apie galimas korupcines veikas politikų tarpe?

I.Kalpokas: neprisimenu tokio chaotiško ministro pakeitimo

Informacija apie tai, kad A.Anušauskas yra atleidžiamas, pirmiausia pasirodė socialiniuose tinkluose. Ją paskelbė žurnalistas Edmundas Jakilaitis. Iš pradžių šių gandų niekas nenorėjo tvirtinti, politikai nekėlė telefono ragelių, neatsakinėjo į žinutes.

Tačiau, kai prezidento Gitano Nausėdos darbotvarkėje pasirodė pranešimas apie šeštadienį įvyksiantį jo susitikimą su krašto apsaugos ministru, ir žurnalistams puolus skelbti šaltinių informaciją, kad A.Anušauskas šalies vadovui neš atsistatydinimo prašymą, šią žinią patvirtino ir Vyriausybė, išplatindama pranešimą spaudai.

Premjerė I.Šimonytė komentarus pažadėjo tik pirmadienį, tačiau, visuomenei puolus dalintis nuogąstavimais, kad ministras galbūt traukiasi dėl neva staiga pakitusios Lietuvos nacionalinio saugumo būklės, šeštadienį ministrė pirmininkė įrašu feisbuke ėmė raminti žmones, patikindama, kad sprendimas susijęs su lūkesčiu per Vyriausybei likusios kadencijos laikotarpį padaryti „dar daugiau ir greičiau, nei buvo daroma iki šiol, kad Lietuva jaustųsi saugi“.

„Žinios paskleidimo aplinkybės yra labai keistos. Akivaizdu, kad kažkurioje vietoje buvo suinteresuotumas nutekinti informaciją. Viskas paskelbiama per paslaptingą vieno žurnalisto žinutę feisbuke, o ne oficialiais kanalais. Interesas akivaizdus.

Galima tik spėlioti, kas iš vidinės konservatorių virtuvės buvo suinteresuotas tokią žinutę paskleisti. Galbūt tas pats politikas, kuris dabar jau yra matuojamas į naujus krašto apsaugos ministrus“, – portalui lrytas.lt teigė politologas Ignas Kalpokas.

E.Jakilaičio įraše buvo nurodyta, kad A.Anušausko vietą užims konservatorius Laurynas Kasčiūnas. Apie tai šeštadienį užsiminė ir pats A.Anušauskas, pareikšdamas, kad iš premjerės penktadienį sulaukė netikėto pasiūlymo apsikeisti su juo vietomis ir užimti Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininko kėdę.

„Ko gero, tokio chaotiško ministro pakeitimo net neprisimenu. Tai rodo, kad tai nebuvo natūralus sprendimas, tikrai ne paties A.Anušausko sprendimas, o vidinių intrigų konservatorių partijoje išdava, kuriai, ko gero, buvo pasitelkti ir kai kurie žurnalistai“, – svarstė I.Kalpokas.

Po susitikimo su prezidentu surengtoje spaudos konferencijoje A.Anušauskas tvirtino iki lemtingo penktadienio vakaro jokių priekaištų dėl savo darbo iš premjerės negirdėjęs. Be kita ko, jis mįslingai drėbtelėjo apie bandymus papirkti krašto apsaugos darbuotojus, tam tikrus politikus, kišimąsi į viešuosius pirkimus.

„Stebint A.Anušausko komunikaciją, jis niekada ir jokiomis aplinkybėmis nesijautė padaręs kažką ne taip, jis visada yra teisus. Tai yra žmogaus būdo savybė.

Kita vertus, tikrai matyti, kad yra vidinių nuoskaudų, įsižeidimo. Jau nueidamas jis pasako, kad yra galbūt kažkokių korupcinių sąmokslų, ir taip nepalengvina situacijos nei partijai, nei ateinančiam ministrui. O turint omenyje, kokioje saugumo padėtyje mes esame pastaruosius keletą metų, šaudymas į kojas vieni kitiems neprisideda prie valstybės saugumo.

Jeigu reikėtų vadovėlinio atvejo, kaip negalima daryti dalykų, kaip negalima užsiimti kadrų kaita Vyriausybėje, kaip negalima elgtis tokiose situacijose, tai būtent čia toks ir yra, bus galima studentams apie tai pasakoti ir pasakoti“, – komentavo politologas.

Jis nemano, kad A.Anušausko patraukimas, nors šis ir yra populiariausias konservatorių ministras, atsilieps partijos reitingams, nes jie ir taip stipriai aptrupėję, o tie, kas ir toliau renkasi šią politinę jėgą, yra ištikimi jos gerbėjai ir savo nuostatų nekeis.

O kas laukia paties A.Anušausko? Kokia jo politinė ateitis su konservatoriais? I.Kalpokas neatmeta, kad politikas, kuris be ministro portfelio yra ir Seimo narys, gali pasitraukti iš konservatorių frakcijos Seime, nes tarp pačių konservatorių ir taip nebuvo labai mėgiamas.

„Iš to, koks jis atrodo įsižeidęs šiuo metu, tai tikrai tokias prielaidas būtų galima daryti. O toliau – matysime. Jis yra populiarus politikas. Nebūtinai tai yra jo karjeros pabaiga. Ir nebūtinai su konservatoriais“, – pastebėjo politologas.

Pasak jo, L.Kasčiūnui perimti ministerijos vairą kliūčių neturėtų kilti, nes Prezidentūra nenorės blokuoti tokios svarbios ministerijos ir sprendimų, už kuriuos ji yra atsakinga, įgyvendinimo.

R.Urbonaitė: situacija yra gana komplikuota

Politologė Rima Urbonaitė atkreipė dėmesį, kad po A.Anušausko pasisakymų klausimų tik daugėja, nes iki šiol neaišku, kas nutiko, kodėl premjerė būtent dabar nusprendė atsisveikinti su ministru.

„Ministras leidžia suprasti, kad jam pačiam tai buvo netikėta ir jis pats iš esmės nemato priežasčių, kas buvo blogai. Dar daugiau, aš pasakysiu, kad jis mums leido suprasti, kad valstybėje egzistuoja kažkokia korupcinė veikla, kuriai jis atsispyrė, bet neįvardyti politikai neatsispyrė. Tai yra netgi skandalinga informacija.

Ir šiandien mes neturime nieko aiškesnio. Taip, ministrė pirmininkė po pusės paros sugebėjo pasakyti, kad nieko neįvyko, saugumo situacijoje tektoniniai lūžiai šiuo metu nestebimi, bet iš esmės atsakymų, kas vis dėlto nutiko ir kodėl tai nutiko vakar, ir apskritai ne anksčiau, nes spaudimas ministrei pirmininkei keisti ministrą buvo ir anksčiau, mes neturime.

Dar keistesnė situacija, kad mes pirmiau matome, net ir šeštadienį, pas prezidentą einantį ministrą, o ne ministrę pirmininkę, su teikimu atleisti ministrą“, – LRT televizijai situaciją komentavo R.Urbonaitė.

Jos teigimu, tai yra viena unikalesnių istorijų, kalbant apie Vyriausybės sudėties keitimą.

„Situacija yra gana komplikuota. Ją labai stipriai komplikavo faktas, kad čia nebuvo paties ministro iniciatyva dėl kažkokių galbūt asmeninių priežasčių. Tuo pačiu patys konservatoriai su premjere priešakyje tikrai nesugebėjo šitos situacijos suvaldyti, tik dar labiau viską įklampino, ką buvo galima išspręsti per kelias minutes“, – akcentavo politologė.

Pasak R.Urbonaitės, ministrė pirmininkė dar tą pačią dieną privalėjo visuomenei pateikti paaiškinimą, kodėl ministras buvo atleistas, nuraminti, kad tai nesusiję su šalies saugumo padėtimi.

„Taip, aš suprantu, kad panikai vietos tikrai nėra ir natūralu, jog mes neturime kažkokių įvykusių staigių pokyčių saugumo klausimais, bet, jeigu tu supranti, kad situacija yra jautri, informacija gali būti vertinama įvairiai, tai tiesiog užkirsk kelią bet kokioms manipuliacijoms ir turėsi iš esmės išspręstą klausimą.

Kodėl dabar buvo pasirinkta priešingai, man labai sunku paaiškinti“, – LRT televizijoje kalbėjo ji.

Ekspertė taip pat nemano, kad Prezidentūra užkirs kelią L.Kasčiūno kandidatūrai į ministrus, nes geopolitinė situacija yra per daug komplikuota, jog būtų galima palikti tokią svarbią ministeriją be vadovo ilgesniam laikui.

„Mes labai ilgą laiką matėme, kad ministras A.Anušauskas turėjo nemažai ir kivirčų, ir įtampų su L.Kasčiūnu, kuris iki šiol vadovavo ir tebevadovauja NSGK. Bet įtampos buvo ir su partijos pirmininku, užsienio reikalų ministru G.Landsbergiu. Iš esmės jis turėjo du pagrindinius oponentus. Natūralu, kad L.Kasčiūno iniciatyvumas buvo pakankamai stipriai matomas.

Kaip L.Kasčiūnas atrodytų jau ministro poste, kai mes matome, kad iki kadencijos pabaigos yra likę labai nedaug laiko, ir ar spėtų padaryti kažkokius labai rimtus sprendimus, pakeisti kažkokį ne tik tempą, bet ir tų sprendimų turinį, čia yra labai rimtas klausimas.

Šiaip iš konservatorių pastaruoju metu mes nemažai girdėjome apie grėsmių suintensyvėjimą arba padidėjimą, bet mes kol kas matėme labai mažai konkrečių sprendimų siūlymų arba jau atliekamų veiksmų.

Tai galbūt L.Kasčiūno iniciatyva gali būti gerokai intensyvesnė įvairiais klausimais, bet vėlgi, ar mes čia matysime visišką pokytį, aš dar tikrai nenorėčiau labai spėlioti, nes dar praeis kažkiek laiko, kol ministras bus paskirtas, jeigu prezidentas palaimins šitą sprendimą, nes 2020 metais, panašu, kad prezidentui L.Kasčiūno kandidatūra nebuvo įtikusi.

Kaip dabar bus, yra klausimas. Ar tikrai L.Kasčiūnas spės nuversti kalnus, klausimas lieka atviras“, – apibendrino R.Urbonaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: kaip A. Armonaitė ir E. Gentvilas vienas kitam pamokslavo