Stojo piestu prieš norą riboti Lietuvoje gyvenančių baltarusių keliones į gimtinę: argumentai – skirtingi

Seimo opozicija skirtingai vertina parlamente teikiamą siūlymą apriboti Lietuvoje gyvenančių Baltarusijos piliečių keliones į gimtinę. Pasak socialdemokratų, sienos kirtimo skaičiaus apribojimas yra reikalingas, atsižvelgiant į Lietuvos tarnybų prašymus. Tuo metu „darbiečiai“ įsitikinę, kad toks sprendimas suvienodintų Lietuvos taikomus ribojimus baltarusiams ir rusams, todėl šiam pokyčiui nepritaria.

 Andrius Mazuronis. <br>J.Elinsko (ELTA) nuotr.
 Andrius Mazuronis. <br>J.Elinsko (ELTA) nuotr.
 Dovilė Šakalienė. <br>M.Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
 Dovilė Šakalienė. <br>M.Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 23, 2024, 11:05 AM

„Nematau skirtumo, išvažiuoja žmogus kartą, du ar tris kartus. Man atrodo čia toks labiau viešųjų ryšių triukas nei kad kažkoks realus poveikį darantis sprendimas. Tai mūsų nuomonė išlieka, kokia buvo – nepritariame griežtinimui ir Baltarusijos visuomenę ir jos žmones matome kiek kitaip nei Rusijos visuomenę“, – žurnalistams Seime antradienį sakė „darbiečių“ lyderis Andrius Mazuronis.

„Turėtume atskirti savo sprendimuose režimą ir jam taikomas poveikio priemones – ar tai būtų sankcijos, ar kažkokie kiti apribojimai sektoriams ar pan. ir visuomenę. O šios siūlomos priemonės, mano nuomone, labiau nukreiptos į visuomenę ir nesprendžiančios saugumo iššūkių“, – pridūrė jis.

Visgi, kaip atkreipia dėmesį Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) narė Dovilė Šakalienė, kelionių į Baltarusiją skaičiaus apribojimas sumažintų Lietuvos tarnyboms tenkantį krūvį dėl užsieniečių tikrinimo.

„Tas kartas per tris mėnesius ar kartas per metus yra toks kiekybinis – (...) tai yra patikros skaičius – tai, kiek papildomo krūvio duodame savo tarnyboms. Tai tarnybos aiškiai pasakė – norėtų, kad tas ribojimas būtų kartas per metus, o ne kartą per tris mėnesius“, – teigė D. Šakalienė.

Visgi, atkreipė dėmesį opozicijos atstovė, nepaisant to, kad mato poreikį reguliuoti kelionių į Baltarusiją kiekį, svarbu atsižvelgti ir į tai, kokią grupę asmenų tai labiausiai paveiktų.

„Turime vidutiniškai 10–11 sienos kirtimo kartų iš tų asmenų, kurie turi Baltarusijos pilietybę ir leidimą gyventi Lietuvoje. Tai, aišku, tą mažinti būtų logiška. Bet, vėlgi, kaip ir sakiau, tas balansas yra susijęs su kai kuriomis mūsų ekonominėmis priklausomybėmis. Nes jei turime situaciją, kai praktiškai pusė vairuotojų, virš 38 tūkst., Lietuvoje yra Baltarusijos piliečiai, tai, deja, šiame laikotarpyje mums reikia daryti tam tikras išimtis“, – kalbėjo parlamentarė.

ELTA primena, kad Seimas antradienį ketina svarstyti įstatymo pataisas, kuriomis siūloma dar vieneriems metams pratęsti Rusijos ir Baltarusijos piliečiams taikomas nacionalines sankcijas bei sugriežtinti į šalį atvykstančių baltarusių patikrą. Taip pat bus svarstoma į šį įstatymo projektą įrašyti nuostatą, apribojančią rusų ir baltarusių kelionių į gimtinę skaičių.

Taip pat Seimas ketina apsvarstyti pasiūlymą stabdyti Rusijos ir Baltarusijos piliečių prašymų išduoti vizas priėmimą Lietuvos vizų tarnybose užsienyje, išskyrus atvejus, kai tam tarpininkauja Užsienio reikalų ministerija.

Įstatymo projektu siekiama ir patikslinti nacionalinių sankcijų taikymą juridiniams asmenims – siūloma numatyti ribojimus Rusijos verslininkams, nepaisant to, ar jie turi leidimą laikinai ar nuolat gyventi Lietuvoje.

Taip pat norima riboti juridinių asmenų teisę įsigyti nekilnojamąjį turtą įvertinus, ar Rusijos pilietis yra konkretaus juridinio asmens naudos gavėjas pagal Pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos įstatymą.

Seimui priėmus įstatymo pataisas, ribojamųjų priemonių taikymas būtų pratęstas nuo šių metų gegužės 3 d. iki 2025 m. gegužės 2 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.