Su Ukrainos institucijų atstovais aptartas ikiteisminis tyrimas dėl įtariamos prekybos vaikais

Generalinės prokurorės Nidos Grunskienės iniciatyva, bendradarbiaujant su Ukrainos generalinės prokuratūros Tarptautinio teisinio bendradarbiavimo departamento vadovu Dmitro Litkevič, ketvirtadienį įvyko nuotolinis pasitarimas, kuriame dalyvavo Ukrainos prezidento patarėja vaiko teisių ir vaikų reabilitacijos klausimais Darja Gerasymchuk, Ukrainos generalinės prokurorės pavaduotojas Igor Musteca, Ukrainos Aukščiausiosios Rados deputatas Pavlo Suško bei kiti Ukrainos Aukščiausiosios Rados, Generalinės prokuratūros, policijos, Ukrainos ambasados Lietuvoje atstovai bei Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Stanislav Barsul.

Su Ukrainos institucijų atstovais aptartas ikiteisminis tyrimas dėl įtariamos prekybos vaikais.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Su Ukrainos institucijų atstovais aptartas ikiteisminis tyrimas dėl įtariamos prekybos vaikais.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 30, 2022, 5:26 PM, atnaujinta Jun 30, 2022, 5:41 PM

Kaip praneša Lietuvos Respublikos prokuratūra, pasitarimą generalinė prokurorė N.Grunskienė inicijavo norėdama tiesiogiai informuoti atsakingas Ukrainos institucijas bei pareigūnus apie šių metų balandį pradėtą ikiteisminį tyrimą dėl galimos neteisėtos prekybos vaikais ir kartu aptarti aktualius tyrimo eigos klausimus.

Primename, kad metų kovo mėnesį su pareiškimu dėl galimai planuojamų neteisėtų įvaikinimo atvejų į policiją kreipėsi Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba, prašydama išnagrinėti ir įvertinti įtarimus sukėlusias aplinkybes, susijusias su 43 vaikų iš Ukrainos atvežimu į Lietuvą.

Pareiškime, be kitų pirminių bei tikrintinų duomenų, buvo nurodyta, kad keli kartu su šiais vaikais kovo 2 d. į Lietuvą atvykę suaugę asmenys galimai turi ketinimų dalį šių vaikų išvežti į kitą valstybę, neva laikinam svečiavimuisi šeimose, tačiau kiti pirminiai duomenys leido manyti, kad šiuos vaikus ketinama įvaikinti.

Abejones dėl tokių ketinimų teisėtumo bei skaidrumo sukėlė ir tai, kad Ukrainoje šiems vaikams atstovaujantys instituciniai globėjai neturėjo, ir iki dabar nėra pateikę, jokių šių vaikų tapatybę leidžiančių identifikuoti asmens dokumentų, o taip pat ir kitų Ukrainos institucijų išduotų oficialių dokumentų, kurie patvirtintų, kad toks šių vaikų išvežimas iš Ukrainos ir jų įvaikinimas kitoje valstybėje yra pilnai suderintas, pagrįstas ir teisėtas.

Pasitarimo metu dalyviai buvo informuoti apie iki dabar nustatytas faktines aplinkybes, pirminius rezultatus, tęsiamo tyrimo kryptis ir keliamas versijas. Šiuo metu jau yra apklausti visi į Lietuvą atvežti vaikai bei juos lydėję asmenys, kiti liudytojai, išsiųsti tarptautinės teisinės pagalbos prašymai, pradedama gauti informacija apie ankstesnius šio Ukrainoje registruoto institucinio globėjo organizuotus vaikų vizitus užsienyje bei kiti tyrimui reikšmingi duomenys.

Nors įtarimai šiuo metu niekam nepareikšti, ikiteisminiam tyrimui vadovaujantis prokuroras S.Barsul mano, kad ikiteisminis tyrimas, atsižvelgiant surinktus iki dabar duomenis, turi būti tęsiamas.

Pasitarimo metu aptartas ir vaikų grąžinimo į Ukrainą artimiausiu metu klausimas.

Kaip balandžio mėnesį rašė naujienų portalas lrytas.lt, ikiteisminis tyrimas siejamas su 3 vaikų iš Ukrainos atvežimu į Lietuvą. 

Generalinė prokurorė pabrėžė, kad vaikai bus nedelsiant perduoti Ukrainai, jei toks bus atsakingų Ukrainos institucijų sprendimas, reiškiantis ir pilnai jų prisiimamą atsakomybę už šių vaikų saugumą bei tolimesnį likimą.

Padėkojusi už inicijuotą pasitarimą, suteiktą išsamią informaciją bei nuoširdų Lietuvos rūpestį Ukrainos vaikais, Ukrainos prezidento V.Zelenskio patarėja Darja Gerasymchuk teigė nemananti, kad dabar būtų tikslinga ir saugu šiuos vaikus išvežti iš Lietuvos, kur jais tinkamai rūpinamasi ir jie yra saugūs.

Tokiai nuomonei pritarė ir kiti dalyvavę pasitarime pareigūnai.

Aptarus tolesnį bendradarbiavimą ir atsakingų Ukrainos institucijų galimą pagalbą šiam ikiteisminiam tyrimui, numatyta, kad pakartotinis dalyvavusių atstovų pasitarimas turėtų įvykti liepos mėnesį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.