Išsiblaškę kauniečiai atgauna tik tuščias pinigines

Radę pamestą piniginę su pinigais grąžintumėte ar pasiimtumėte? Daugelis kauniečių tokio klausimo net nesvarsto. Geriausiu atveju išsiblaškėliai atgauna ištuštintas pinigines ar dokumentus. Sąžiningų rastų pinigų grąžintojų pasitaiko retai.

Pinigines pametę žmonės dažniausiai nesitiki atgauti pinigus, jie viliasi, kad bus grąžinti bent jau dokumentai.<br>M. Patašius
Pinigines pametę žmonės dažniausiai nesitiki atgauti pinigus, jie viliasi, kad bus grąžinti bent jau dokumentai.<br>M. Patašius
Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė

Oct 21, 2012, 1:05 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 11:29 PM

Išvydęs besimėtančią piniginę ir radęs joje pluoštą banknotų, ne vienas kaunietis pasiduoda besaikiam goduliui.

Įprastai žmogus skuba pinigus brukti į kišenę, o piniginės atsikrato ją tiesiog išmesdamas. Tas, kuris turi bent krislelį padorumo, iškraustytą piniginę su joje likusiomis banko kortelėmis ir dokumentais grąžina šeimininkui arba radinį nuneša į policiją.

Tik labai mažas procentas radusių svetimą daiktą pasielgia kilniai ir jį atiduoda nepaliestą. Už tai dažnai sulaukia dosnių radybų.

Randa neva tuščias pinigines

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovo Kęstučio Kasciukevičiaus teigimu, budintys pareigūnai neretai sulaukia įvairius rastus daiktus atnešančių kauniečių.

Dažniausi radiniai – mobilieji telefonai ir piniginės, kuriose įprastai būna palikti dokumentai bei krūvos įvairių banko bei nuolaidų kortelių. Retais atvejais žmonės grąžina juvelyrinius dirbinius ar kitas rastas brangenybes.

„Radusieji paprastai tikina, kad jie neva rado piniginę, kurioje nebuvo nė cento. Piniginių savininkai teigia priešingai. Dažnai jie nurodo, jog prarado solidžią sumą“, – tikino policijos atstovas.

Žmonių negąsdina tai, jog už didelės vertės radinio pasisavinimą numatoma baudžiamoji atsakomybė. Daugelis įsitikinę, jog tokio fakto tiesiog neįmanoma įrodyti.

Solidžios sumos nepasigedo

Vis dėlto tokia vertybė kaip sąžinė kai kuriems kauniečiams vis dar svarbi. Tokie žmonės, aptikę svetimą daiktą, skuba patys surasti jo savininką arba tai patiki policijos pareigūnams.

„Atvejai, kai į policiją buvo atneštos piniginės su visu rastu turiniu, labai reti. Tačiau jų pasitaiko ir tai rodo, kad mieste netrūksta garbingų, brandžios moralės žmonių“, – sakė K. Kasciukevičius.

Didžiausia rasta suma, kurią šių metų kovą Laisvės alėjoje aptiko sąžiningas praeivis, buvo beveik 60 tūkst. litų. Juodą piniginę vyras atnešė į Centro policijos komisariatą.

Pareigūnai ieškojo žmogaus, pametusio piniginę su pinigais, tačiau niekas jos taip ir nepasigedo. Kokių nors kitų daiktų, galinčių padėti nustatyti jų savininką, nebuvo.

Policija viešai paskelbė apie radinį, tačiau iki šiol nesulaukė jokio atgarsio. Neatmetama, kad pinigus pametęs asmuo bijo, jog gali tekti pasiaiškinti, iš kur jų gavo.

Radusiems linkę atsidėkoti

To paties komisariato budėtojai neseniai sulaukė ir dar vieno piniginę be jokių dokumentų radusio kauniečio. Nors joje buvo gerokai kuklesnė suma – 300 eurų, tačiau pinigų taip pat niekas nepasigedo.

Vyriausiojo policijos komisariato budėtojai šiemet užfiksavo keletą atvejų, kai žmonės atnešė pinigines ir su asmens tapatybės dokumentais, ir įvairiomis sumomis. Mažiausia suma buvo vos keliasdešimt, didžiausia – beveik 1 tūkst. litų.

Pareigūnų teigimu, pinigines pametę žmones dažniausiai nesitiki atgauti pinigus, jie viliasi, kad bus grąžinti bent jau dokumentai.

Išgirdę apie rastus pinigus, jie prašo nurodyti juos radusį žmogų, kuriam nori atsidėkoti.

„Kaip žmonės atsilygina, tiksliai nežinome. Tai labai individualu. Kiek girdėjau, tai būna kažkokia dalis rastos sumos“, – teigė K. Kasciukevičius.

Pareigūnai kreipiasi į teismą

Neseniai Vyriausiojo policijos komisariato pareigūnus nustebino jaunas vyras, kuris įėjęs į policijos pastatą ant budėtojų stalo padėjo 20 litų banknotą ir skubiai išėjo.

Pareigūnai surašė pinigų paėmimo aktą, tačiau jų niekas nepasigedo, todėl banknotas kol kas saugomas.

Rasti daiktai ir pinigai policijoje laikomi metus.

Jeigu jų niekas nepasigenda ar neįrodo, kad tai yra to žmogaus nuosavybė, pareigūnai kreipiasi į teismą prašydami, kad radinys būtų pripažintas bešeimininkiu turtu.

Po teismo sprendimo pinigai tampa valstybės nuosavybe. Pagal įstatymą radusiajam asmeniui priklauso 5 proc. radybų.

Radybų – pusė atgautų pinigų

Rastas pinigines su pinigais kauniečiai neša ne tik į policiją, bet ir į Autobusų stotį, prekybos centrų informaciją ar radijo stotis.

Kaune populiarios radijo stoties laidų vedėjas Karolis Ugintas tvirtino, jog kiekvieną savaitę dėl prarastų piniginių, mobiliųjų telefonų ar dokumentų kreipiasi maždaug dešimt žmonių. Kai kurie lieja ašaras, žada laidų vedėjams atsilyginti už bet kokią jiems naudingą informaciją.

„Bent kelių skambučių per savaitę sulaukiame ir iš tų, kurie suranda pamestus daiktus. Norinčių grąžinti rastus pinigus kol kas – vienetai“, – teigė K. Ugintas.

Didžiausia šiemet radijo klausytojo atgauta suma buvo 800 litų. Piniginės šeimininkas ją grąžinusiai moteriai radybų nepagailėjo pusės pinigų.

Šį rudenį į radijo stotį paskambino moteris, radusi piniginę su 100 eurų. Netrukus atsirado ir jos savininkas. Jis taip pat atsidėkojo už sugrąžintus pinigus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: UŽT komentarai apie pokyčius ūkio sektoriuje, darbo rinkoje