Artėjantis semestras studentams kelia nerimą: užsikrėtę paskaitose bijo virusą pernešti ir artimiesiems

Vasario pradžioje Lietuvos aukštosiose mokyklose prasidės naujas pavasario semestras. Vis dėlto, šalyje negerėjant koronaviruso situacijai, studentai neužtikrinti, ar galės saugiai sugrįžti į auditorijas.

Vilniaus Universitete tikrinami studentų galimybių pasai.<br>V.Skaraičio nuotr.
Vilniaus Universitete tikrinami studentų galimybių pasai.<br>V.Skaraičio nuotr.
Vilniaus universitetas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vilniaus universitetas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 28, 2022, 6:35 AM, atnaujinta Jan 28, 2022, 3:43 PM

Bijo užsikrėsti paskaitų metu

Vilniaus universitetas (VU), kol kas į blogėjančią pandeminę situaciją neatsižvelgia. VU studijuojanti Silvija (vardas pakeistas, redakcijai žinomas, – aut. past.) pasakojo, kad Komunikacijos fakultete vis dar planuojama visus studijų užsiėmimus vykdyti kontaktiniu būdu, o tai kelia nerimą.

„Suprantu, kad visiems universitetams yra svarbu palaikyti aukštą studijų kokybę, akademinį sąžiningumą, ir kad studijuojant nuotoliniu būdų tai užtikrinti yra labai sunku. Vis dėl to, manau, kas šiuo atveju prioritetas yra vienas ir aiškus – visų mūsų sveikata. Aš nenoriu sirgti, nei lengva, nei sunkia šio viruso forma, todėl manau, kad tiek Vyriausybė, tiek universitetas turėtų padaryti viską, kad sumažintų susirgimo riziką.

Tokiu atveju, tam, kad būtų užtikrintas akademinis sąžiningumas ir nebūtų rizikuojama studentų sveikata, tikėčiausi iš universiteto sprendimo studijas organizuoti mišriu būdu – paskaitas bei praktinius užsiėmimus vykdyti nuotoliniu būdu, o atsiskaitymus ir egzaminus vykdyti kontaktiniu būdų mažesnėmis studentų grupėmis“, – svarstė studentė.

Silvija pasakojo, kad šiuo metu grįžti į auditorijose vykstančias paskaitas kartu su kitais 60–100 studentų atrodo labai rizikinga. Taip pat mergina sakė, kad vis dar nėra aišku, ką reiktų daryti po kontakto su užsikrėtusiuoju, ir ar būtų galimybė tokiu atveju mokytis nuotoliu.

„Kai turime tokius didelius skaičius studentų, svarbu užtikrinti srautų reguliavimą, patalpų vėdinimą, susibūrimų vengimą, kas šiuo metu nėra daroma.

Taip pat šiuo metu studentams nėra aiškiai išaiškintos visos taisyklės, kurių turėtume laikytis, ką turėtume daryti, kai patyrėme kontaktą su sergančiu asmeniu. Nėra aišku, ar užsikrėtusiai studentų grupei universitete bus suteikta galimybė studijuoti nuotoliniu būdu izoliacijos laikotarpiu“, – pasakojo Silvija.

Prioritetas kontaktinėms studijoms

Didžiosiose šalies aukštosiose mokyklose vieningo sutarimo dėl studijų proceso vykdymo kol kas nėra. Nors dauguma aukštųjų mokyklų stengiasi užsiėmimus vykdyti kontaktiniu būdu, tačiau stebėdami pandeminę situaciją keičia ir priimtus sprendimus.

Štai Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VILNIUS TECH) Studijų direkcijos direktorė Nora Skaburskienė portalui lrytas.lt sakė, kad atsižvelgus į dabartinę situaciją priimtas sprendimas, daliai studentų užsiėmimus vykdyti nuotoliniu būdu.

„Nuo vasario 7 d. VILNIUS TECH studentai mokysis dalinai mokysis kontaktiniu būdu – I ir II kurso studentai mokysis gyvai, III ir IV kurso studentams paskaitos vyks nuotoliniu būdu, o praktiniai užsiėmimai – kontaktiniu būdu. Magistro ir ištęstinės studijos bus vykdomos mišriuoju būdu.

Esame techniškasis universitetas, kuriame praktinė studijų dalis yra be galo svarbi, todėl būtent šią studijų dalį studentams sieksime teikti tik kontaktiniu būdu“, – teigė N.Skaburskienė.

Vytauto Didžiojo universitetas (VDU) trečiadienį priėmė sprendimą pirmąjį semestro mėnesį visus akademinius užsiėmimus vykdyti nuotoliniu būdu. Toks sprendimas buvo priimtas įvertinus COVID-19 situaciją šalyje ir siekiant apsaugoti visą universiteto bendruomenę. 

Kauno technologijos universiteto (KTU) atstovas žiniasklaidai Mantas Lapinskas sakė, kad dėl pavasario semestro sprendimo dar nėra, nes kalbamasi su atsakingomis ministerijomis. Vis dėlto šiame universitete dėmesys skiriamas kontaktinėms studijoms su tam tikromis išimtimis.

„KTU laikosi visų Vyriausybės nustatytų reikalavimų – šią akimirką universitete kol kas buvo numatytos tik kontaktinės paskaitos ir atsiskaitymai. Vienintelė išimtis bus taikoma paskaitoms, kuriose bus daugiau nei 50 studentų – išimties tvarka jos galės būti vykdomos ir nuotoliniu būdu“, – sakė M.Lapinskas.

Vilniaus kolegijos direktoriaus pavaduotoja studijoms Rita Liepuonienė teigė, kad jų aukštojoje mokykloje pavasario semestre visos veiklos bus vykdomos nenuotoliniu būdu, išskyrus, kai studijų dalyko ar studijų programos vykdymas nuotoliniu būdu yra įprastas.

Vilniaus universitetas sprendimą dėl pavasario semestro studijų vykdymo yra priėmęs dar praėjusių metų lapkričio mėnesį.

„Žinoma, keičiantis epidemiologinei situacijai šis sprendimas buvo persvarstytas, tačiau atsižvelgiant į Lietuvos Respublikos Vyriausybės sprendimus bei rekomendacijas buvo nuspręsta ir toliau studijų veiklas vykdyti didžiąja dalimi kontaktiniu būdu. Nuotoliniu būdu ir toliau bus vykdomi bendrauniversitetiniai studijų moduliai, taip pat tie dalykai ar studijų programos, kuriems nuotolinis studijų vykdymo būdas yra įprastas ar net efektyvesnis nei kontaktinis.

Padaliniuose, atsižvelgiant į vykdomų studijų specifiką ar konkretų studijų dalyką (modulį), gali būti priimami ir kitokie sprendimai, tačiau jie nebus masiniai“, – rašoma VU pateiktame atsakyme.

Izoliacija nebus privaloma

Pirmadienį šalyje pradėjo galioti ir naujos izoliacijos taisyklės. Nuo šiol izoliacija bus privaloma tik turėjus kontaktą šeimoje, nebereikės izoliuotis asmenims, kurie turėjo didžiausios rizikos sąlytį darbe.

Tokios taisyklės galios taip pat ir aukštųjų mokyklų akademinėse bendruomenėse. Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) specialistai komentavo, kad po kontakto su užsikrėtusiuoju koronavirusu universitete – izoliuotis nereikės, tačiau galios visos kitos rekomendacijos.

„Simptominiai asmenys nedalyvauja ugdymo procese ir izoliuojasi, rekomenduojama atlikti greitąjį savikontrolės testą ir registruotis PGR tyrimui“, – teigė SAM atstovai.

Kaip ir po kontakto darbe, simptomų neturintiems studentams po kontakto izoliacija nebus taikoma, tačiau rekomenduojamas nuotolinis darbas bei atlikti greituosius antigenų testus sužinojus apie turėtą kontaktą. Testavimas nerekomenduojamas tik persirgusiems asmenims, kai nuo teigiamo COVID-19 testo praėjo ne daugiau kaip 90 dienų.

Dėl tokių taisyklių sunerimusi ir Silvija. Anot jos, daugelis įmonių vis dar dirba nuotoliniu būdu, kad kuo labiau išvengtų kontaktų su užsikrėtusiais asmenimis. Studentė sakė, kad dėl rizikos užkrėsti šeimos narius stengiasi išvengti susibūrimų, o kontaktinės paskaitos tą riziką tik padidintų.

„Aš taip pat dirbu nuotoliniu būdu, nepaisant to, kad esu pasiskiepijusi visomis 3 dozėmis. Taip pat vengiu nebūtinų susitikimų, išvykų ar renginių, nes žinau, kad būdama mažesnėje rizikos grupėje ir užsikrėtusi galiu sirgti besimptome forma bei taip šią ligą perduoti savo šeimai, tėvams, seneliams, kurių ligų komplikacijos gali būti gerokai rimtesnės.

Būtent dėl to, atnaujintos taisyklės ir paties VU sprendimas vykdyti studijas kontaktiniu būdu bei netaikyti studentams izoliacijos po kontakto universitete, jei nejaus simptomų, man atrodo mažų mažiausiai keistas, neapgalvotas bei į didžiulę riziką pastatantis ne tik studentų, bet ir jų artimųjų ar dėstytojų sveikatą“, – sakė mergina.

Norint išvengti didelių COVID-19 protrūkių ugdymo įstaigose ir toliau tęsti kontaktinį ugdymą, sausio viduryje bendrojo lavinimo ir profesinio mokymo mokiniams buvo pradėti dalinti greitieji koronaviruso savikontrolės testai. Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos teigimu, savaitgaliais atliekami testai namuose užtikrintų, kad pirmadieniais į mokyklas sugrįžtų tik sveiki moksleiviai.

Vis dėlto, nors siekiant sumažinti užsikrėtimo riziką, panašią praktiką būtų galima taikyti ir aukštosiose šalies mokyklose, švietimo, mokslo ir sporto ministrės patarėjas Dainoras Lukas sakė, kad tokių ketinimų kol kas nėra.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.