Su imigrantais kovojanti Europa pradėjo statyti tvoras

Pasaulyje nuo Antrojo pasaulinio karo pabaigos dar nebuvo tiek pabėgėlių kiek dabar. O su imigrantais kovoti susiruošusi Europa pradėjo statyti tvoras.

Vengrai nori atsitverti nuo Serbijos.
Vengrai nori atsitverti nuo Serbijos.
Daugiau nuotraukų (1)

BBC ir „Lietuvos rytas“

Jun 19, 2015, 7:59 AM, atnaujinta Oct 30, 2017, 9:54 AM

Serbijos premjerą papiktino Vengrijos planai atsitverti nuo kaimyninės valstybės siena, kuri turėtų sutrukdyti į šalį atvykti imigrantams.

Aleksandras Vučičius išjuokė keturių metrų aukščio sieną kaip neteisingą išeitį kovojant su iš Serbijos į Vengriją plūstančiais imigrantais. Vengrijos valdžia pranešė, kad 175 kilometrų ilgio siena tarp dviejų šalių taip pat bus atskirta spygliuotąja viela.

Užsienio reikalų ministras Peteris Szijjarto pareiškė, kad Vengrija esą negali laukti, kol Europos Sąjunga ras sprendimą dėl imigracijos problemos.

Bet A.Vučičius vizito Osle metu tiesiai pareiškė, jog šis Vengrijos sprendimas jį nustebino ir net šokiravo.

„Aptarsime tai su savo kolegomis iš Vengrijos.

Sienų statymas nėra išeitis. Serbija negali būti atsakinga dėl migrantų, nes mes esame tiktai tranzitinė šalis. Ar serbai yra kalti dėl to, kas dedasi Sirijoje?“ – klausė A.Vučičius.

Sienos statymą sukritikavo ne tik Serbijos premjeras, bet ir Europos Sąjungos institucijų vadovai. Europos žmogaus teisių komisaras Nilsas Muižniekas planus nutiesti tvorą pavadino neapgalvotais.

Vis dėlto vengrų būgštavimus galima suprasti. Per šiuos metus migrantų, prašančių prieglobsčio Vengrijoje, skaičius padidėjo ketvirtadaliu. Vien šiemet į šalį bandė patekti 54 tūkst. migrantų.

Anot Vengrijos premjero, tvora neprieštaraus jokiems šalies tarptautiniams įsipareigojimams. Bet kritikams tai tik dar vienas ženklas, kad dešinioji šalies valdžia vis labiau pasižymi prieš imigrantus nukreipta politika.

Pastaruoju metu šalyje pasipiktinimą sukėlė plakatai su grasinimais: „Jei atvykai į Vengriją, neatimk iš vengrų darbo vietų“.

Tai paskatino Jungtines Tautas reaguoti iškabinant kitokius plakatus, kuriuose pasakojamos sėkmingai į visuomenę integruotų atvykėlių istorijos.

Vengrija – ne vienintelė valstybė Europoje, kuri nuo imigrantų tveriasi sienomis. Bulgarija neseniai įtvirtino savo ribas su Turkija 1,5 metro storio siena.

Prieš 2 metus pasienis buvo pažymėtas tik dviem žvyrkeliais – vienu Bulgarijos, kitu Turkijos pusėje. Dabar spygliuotoji viela, kas kelis šimtus metrų išdėstyti stebėjimo bokšteliai ir 3,6 metro aukščio geležinė tvora gina bulgarus nuo imigrantų iš Artimųjų Rytų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.