Liberalumo tvirtovėse – kalėdinio rasizmo šešėlis

Nyderlandų ir Belgijos gyventojai didžiuojasi, kad jų šalys vadinamos vienomis atviriausių, progresyviausių ir liberaliausių pasaulyje. Tačiau dabar kritikai tvirtina, kad bent jau švęsdami Kalėdas olandai ir belgai yra užstrigę tamsiuosiuose viduramžiuose. Mat jų Kalėdų senelį - Šv. Mikalojų lydi veidą nusitamsinęs Juodasis Piteris, skelbia naujienų agentūra „Reuters“.

Daugiau nuotraukų (1)

„Reuters“ ir lrytas.lt inf.

Dec 25, 2012, 5:22 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 10:33 AM

Dovanas vaikams Kalėdų senelis atneša gruodžio 5-ąją Nyderlanduose, o kitą dieną – Belgijoje. Ir barzdotasis vyras net nevadinamas Kalėdų seneliu. Jis – Šv. Mikalojus, flamandiškai – „Sinterklaasas“.

Šv. Mikalojus niekuo nekaltinamas. Tačiau jį visuomet lydi mažiausiai vienas XVII a. stiliaus drabužius vilkintis padėjėjas – Juodasis Piteris („Zwarte Piet“ – flamandų k.). Jo veidas visuomet nudažomas juodai – tarsi juodaodžio baltųjų tarno.

Kitur jau atšaukia eitynes

Belgams ir olandams buvo ir yra sunku paaiškinti šią rasizmu kvepiančią tradiciją užsienyje. Svetimose šalyse, ypač – Afrikoje, kurios dalį buvo kolonizavusi Belgija, ji kelia ne tik nuostabą, bet ir pykčio bangas.

Pavyzdžiui, olandiškas alubaris Londone „De Hems“ mieliau renkasi mėlynus veido dažus. Vakarų Kanadoje olandų bendruomenės organizuojamos „Sinterklaaso“ ir jo padėjėjo Juodojo Piterio eitynės pernai buvo atšauktas.

O buvusios Nyderlandų kolonijos Surinamo pareigūnai paskelbė, kad Juodasis Piteris šioje Pietų Amerikos valstijoje nelaukiamas – baiminantis dėl rasizmo.

Daugeliui olandų ir belgų Juodasis Piteris yra nekaltas pasakos personažas, kuris padeda populiariajam Šv. Mikalojui išdalinti saldanius vaikams. Bet ir šiose šalyse jau yra teigiančiųjų, kad Juodasis Piteris yra žalingas stereotipas, kurio geriau atsisakyti.

„Atsimenu, kaip prieš maždaug 6 metus mano mama parėjo iš darbo ir man paskambino. Girdėjau, kaip ji verkia. Mama man pasakė, kad kažkas ją darbe pavadino Juoduoju Piteriu“, - prisimena menininkas Quinsy Gario. Jis gimęs Kiurasao saloje, anksčiau priklausiusiai Nyderlandų kolonijai – Nyderlandų antilams.

Šventė svarbi prekybininkams

Praėjusiais metais Q. Gario nusprendė dalyvauti proteste prieš šią kalėdinę tradiciją. Demonstracija, kurios metu vyras vilkėjo marškinėlius su užrašu „Juodasis Piteris – rasizmas“, buvo surengta per kalėdinį Šv. Mikalojaus paradą Nyderlandų mieste Dordrechte.

Per protestą Q. Gario buvo suimtas ir taip patraukė šalies žiniasklaidos dėmesį. Praeivis nufilmavo, kaip trys policijos pareigūnai pargriauna vyrą ant žemės, o vienas jų keliu smogia jam į nugarą.

Olandas taip pat pareiškė, kad jam į veidą buvo papurkšta pipirinių dujų. „Šešias su puse valandos praleidau kalėjimo kameroje tik dėl to, kad laisvai reiškiau savo nuomone“, - piktinosi Q. Gario.

Tiesa, nors prieš metus ir buvo kilęs šioks toks triukšmas, šiemet Juodojo Piterio populiarumas, regis, neišblėsęs. Tradicinis jo ir Šv. Mikalojaus atvykimas laiveliu tiek Amsterdame, tiek Briuselyje buvo pasitiktas tūkstančių žmonių.

Be to, „Sinterklaasas“, jo atnešamos dovanos ir jo atvykimo proga parduodamas šventinis maistas bei saldainiai Nyderlandų ir Belgijos bendrovėms reiškia padidėjusį pelną.

„Šeimos su mažais vaikais – labai svarbi mūsų pirkėjų grupė. Juk kaip paaiškintumėte savo vaikams, kad Juodojo Piterio nebėra?” – klausė Sanderis van der Laanas, didžiausio Nyderlandų prekybos centro „Albert Heijn“ vadovas.

Formalių skundų – dar nedaug

Vis dėlto su diskriminacija kovojanti organizacija RADAR tvirtina, kad bandys kalbėtis su prekybos centrus valdančiomis kompanijomis ir įtikinti jas stengtis, jog Juodojo Piterio fenomenas neatrodytų toks rasistinis.

„Manoma, kad mums reikia švęsti ne Juodojo Piterio, o tiesiog Piterio atvykimą. Kitaip tariant, šventę palikti, bet atsikratyti gėdingų stereotipų“, - kalbėjo organizacijos teisininkė Margriet Maris.

Net gerai žinomas konservatyvus tinklaraštis „Geen Stijl“, garsėjantis nacionalistinėmis pastabomis, paskelbė, kad laikas surasti Šv. Mikalojui naują pagalbininką: „Dabar – 2012 metai, mielieji. Mes geresni nei Juodojo Piterio tradicija“.

Tiesa, formalių skundų dar reta. Belgijos lygių galimybių centras skelbia, kad iš maždaug 4 tūkstančių praėjusiais metais sulauktų skundų tik vienas ar du buvo susiję su Juoduoju Piteriu. Savo ruožtu RADAR sulaukė 25 pareiškimų.

Šv. Mikalojaus ir jo palydovų atvykimo šventė prigijusi ir kitose Europos šalyse, pavyzdžui, Austrijoje ir Vokietijoje. Tačiau tik Belgijoje ir Nyderlanduose „Sinterklaasą“ lydi būtent Juodasis Piteris.

Parengė Gintaras Radauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.