Pilkasis kardinolas V.Surkovas gali sugrįžti į Kremlių

Maskva ūžia – Rusijos prezidentas gali pakeisti savo pagrindinį ideologą. Tai galbūt reikštų mažesnį jėgos naudojimą prieš opoziciją. Šiuos gandus paskatino žinia apie Vladislavo Surkovo grįžimą į Kremlių, rašo „Lietuvos rytas”.

Maskvoje neatmetama, kad prezidentas V.Putinas panoro susigrąžinti patyrusį ideologą V.Surkovą (nuotr.) į Kremlių.<br>AP nuotr.
Maskvoje neatmetama, kad prezidentas V.Putinas panoro susigrąžinti patyrusį ideologą V.Surkovą (nuotr.) į Kremlių.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aleksandras Procenka

2013-08-22 08:07, atnaujinta 2018-03-01 19:49

„Artimiausiu metu V.Surkovas pradės dirbti naujoje darbovietėje”, – tokia netikėta žinia užvakar pasirodė Kremliui artimame laikraštyje „Izvestija”.

Remdamasis šaltiniais vyriausybėje šis leidinys pridūrė, kad buvęs vicepremjeras V.Surkovas sutiko dirbti prezidento Vladimiro Putino padėjėju – dalinti jam patarimus inovacijų plėtros klausimais.

Taip pat atskleista, kad gegužės mėnesį iš vyriausybės pasitraukusiam V.Surkovui iš viso buvo pasiūlyti net keturi postai – trys Rusijos provincijoje ir ketvirtasis – prezidento patarėjo.

Pastarasis pasiūlymas Rusijos „kontroliuojamos demokratijos” kūrėjui, ilgamečiam V.Putino bendražygiui esą pasirodė priimtinas.

Painiava Maskvai įprasta

Vis dėlto po naujienos pasirodymo nebuvo praėjusi nė valanda, o internete jau atsirado visai priešinga žinia.

Ji atskriejo iš buvusio Kremliaus darbuotojo Aleksejaus Česnakovo, kuris plušėjo prezidento administracijoje, kai V.Surkovas čia ėjo vadovaujamas pareigas.

Dabartinis Politinės konjunktūros centro direktorius telefonu nusiuntė savo buvusiam viršininkui žinutę ir paklausė apie įspūdingą pasiūlymą.

Atsakymas buvo toks: „Niekada su niekuo apie tai nekalbėjau.”

Tiesa, aiškaus atsakymo, ar grįžta į Kremlių, V.Surkovas nepateikė.

Ir Maskva užvirė. Ar tikėti laikraščiu „Izvestija”? Nežinia. Šiemet čia pasikeitė vadovybė ir visas kolektyvas.

Per trumpą laiką leidinys jau spėjo pagarsėti dėl reguliaraus skandalingos nutekėjusios informacijos skelbimo, o po kelių valandų – jos neigimo kaip nepasitvirtinusios.

Tokiu būdu laikraštis smarkiai padidino savo žinomumą, nes jis nuolat cituojamas kitose žiniasklaidos priemonėse.

Tiesa, šįkart „Izvestija” nepaneigė žinios apie V.Surkovą, tiktai vėlai vakare pašalino tekstą apie jo gautą pasiūlymą.

Tačiau aplink Kremlių ir vyriausybę iš karto pasijuto pagyvėjimas. Žinią aptarinėja smulkūs valdininkai, kurie neturi kaip patikrinti informacijos, užtat turi gerą uoslę.

Agresyvumas nepasiteisino?

„Dūmų be ugnies nebūna”, – „Lietuvos ryto” korespondentui tvirtino keletas jo kolegų, gerai pažįstančių Kremliaus ir ministrų kabineto koridorius.

Rusų žurnalistai aiškino, kad V.Putino ir premjero Dmitrijaus Medvedevo aplinkoje jau keletą savaičių netyla kalbos apie permainų būtinybę, įskaitant kadrų kaitą.

Priežastis – augantis nepasitenkinimas prezidento administracijos vadovo pavaduotoju Viačeslavu Volodinu. Jis pagrindinio Kremliaus ideologo postą užėmė, kai gegužę iš jo pasitraukė V.Surkovas.

Esą V.Volodino pasiūlytas kurso pakeitimas politiniuose žaidimuose su opozicija paties V.Putino vertinamas kaip klaida.

V.Surkovas rinkosi švelnesnį derybų kelią, o V.Volodinui priimtinesnis pasirodė jėgos naudojimas. Šią taktiką galima vertinti mažiausiai kaip nedavusią reikiamų rezultatų: šalyje daugėja protestų, o V.Putino reitingai krinta.

Šiuo atveju gandas apie V.Surkovo sugrįžimą galėjo būti paleistas vien tam, kad Kremlius galėtų pasitikrinti viešąją nuomonę.

Sprendimai būna netikėti

Tiesa, šiomis dienomis Maskvoje klaidžioja dar viena versija – esą gandą apie darbą prezidentūroje paleido pats V.Surkovas arba artimi ir įtakingi jo šalininkai.

Gando adresatas – V.Putinas, kuris esą turi apsispręsti: ar išlaikyti dabartinę „volodininę” liniją griežtinant vidaus ir užsienio politiką, ar ryžtis naujam posūkiui?

Tokį spėjimą galėtų pagrįsti faktas, jog kiekvieną kartą, kai V.Putinas imasi permainų Kremliuje arba vyriausybėje, jo sprendimai būna netikėti ir dažniausiai nenuspėjami.

Tad informacijos nutekinimas apie V.Surkovą, atrodytų, nebūdingas buvusiam KGB žvalgybininkui.

Kita vertus, situacija Rusijoje išties aštrėja. Jau rugsėjo 9-ąją daugelyje Rusijos regionų, įskaitant Maskvą, vyks gubernatorių rinkimai, kuriuose nemažai balsų gali surinkti opozicija.

Gali būti, kad Rusijos laukia permainos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.