Griūtis sudaužė šeimas: trys vaikai neteko abiejų tėvų, dar šešiolika - vieno iš jų

Latvija vis dar neatsigauna po šoko, kai ketvirtadienio vakarą Rygoje sugriuvo prekybos centras „Maxima". Gelbėtojai jau antrą parą parduotuvės griuvėsiuose ieško žmonių kūnų, o žmonės su siaubu ir viltimi laukia naujienų. Jos - kaskart vis niūresnės - aukų skaičius šeštadienio rytą jau pasiekė 54, dar 10 kūnų, spėjama, yra po griuvėsiais. Viltys rasti dar išgyvenusių žmonių blėsta. Latvijoje šeštadienį prasidėjo tris dienas truksiantis gedulas.

Latvija gedi per nelaimę prekybos centre žuvusių žmonių.<br>LETA-ELTA nuotr.
Latvija gedi per nelaimę prekybos centre žuvusių žmonių.<br>LETA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 23, 2013, 11:57 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 5:04 AM

Vaikai liko be tėvų

Jau anksčiau buvo skelbta, kad nelaimės metu prekybos centre buvo daugiausia jauni žmonės, kurių amžius - nuo 32 iki 40 metų. Baimintasi, kad namie galėjo likti prekybos centre įstrigusių ar žuvusių tėvų vaikai.

Dar penktadienį ryte buvo prašoma pranešti, jei į Zuoltanos rajono, kuriame įvyko tragedija, vaikų darželius neateis vaikai, kurie galbūt liko vieni namuose.

Šeštadienį paaiškėjo kraupi statistika - net 16 vaikų liko našlaičiais, o trys vaikai neteko abiejų - ir mamos, ir tėvo, praneša delfi.lv.

Latvijos vaikų teisių apsaugos vadovai ragina tėvų netekusiems vaikams suteikti psichologo pagalbą. Našlaičiais rūpinasi giminės.

Pavojus gelbėtojams

Ilgą laiką nelaimės vietoje dirbo 130 gelbėtojų, darbus apsunkina išlikusios netvirtos konstrukcijos, kurios bet kada gali sugriūti.

Vidurdienį gelbėtojai pradėjo paieškas ten, kur griuvėsių dalis yra labai nestabili ir pavojinga. Šioje griuvėsių dalyje dirbs mažiau gelbėtojų, nes baiminamasi galimų griūčių.

Itin sudėtingomis sąlygomis dirbantys gelbėtojai jau neteko trijų kolegų, dar devyni buvo sužeisti. Iš viso ligoninėse gydomi 33 per nelaimę nukentėję žmonės. Iš 52 žuvusiųjų dviejų žmonių tapatybė nenustatyta.

Pranešama, kad 23 sužeisti žmonės tebeguli ligoninėje. Kelių sužeistųjų būklė sunki.

Keturi žmonės, įskaitant du gelbėtojus, gydomi intensyvios terapijos skyriuje.

Latvijos žiniasklaida spėja, kad aukų galėjo būti dar daugiau. Paaiškėjo, kad prieš nelaimę prekybos centre pasigirdus signalizacijai, pastate buvusių parduotuvių „Drogas" ir „Narvessen" darbuotojai evakuavo visus žmones ir uždarė parduotuves. Per stogo griūtį šių parduotuvių patalpos buvo visiškai sunaikintos.

Prekybos centras bus nugriautas

 Rygos meras Nilas Ušakovas savo socialinio tinklalapio „Twitter“ paskyroje paskelbė, kad baigus gelbėjimo darbus prekybos centras „Maxima“ Rygos Zuolitūdės mikrorajone bus nugriautas, rašo naujienų agentūra ELTA.

Meras taip pat teigė, kad bus sprendžiama, ar nugriauti ir šalia prekybos centro šiuo metu statomą naują pastatą.

„Gali būti, kad šioje vietoje uždrausime bet kokias statybas“, - teigė N. Ušakovas.

Prekybos centro vietoje galbūt bus statomas paminklas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.