Latvijos prezidentas apie tragediją: „Tai - masinis žmonių nužudymas“

Latvijos policijos

Latvijoje - gedulas.<br>AP nuotr.
Latvijoje - gedulas.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

LETA, ELTA ir lrytas.lt inf.

Nov 23, 2013, 2:16 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 4:58 AM

I.Kuzis pridūrė, kad tyrimas bus pradėtas tik nutraukus gelbėjimo darbus. Policija jau surinko geriausių statybų ekspertų komandą, kuri padės tirti nelaimės priežastis. Be to, jau pradėti rinkti ir įkalčiai.

Latvijos policija tebemano, kad pagrindinė parduotuvės stogo griūties priežastis buvo statybų reikalavimų pažeidimai.

Per interviu Latvijos televizijoje prezidentas Andris Berzinis sakė, kad tragedija Rygos prekybos centre iš esmės buvo beginklių civilių „masinė žmogžudystė“.

„Raginu visus su tuo susijusius asmenis pagalvoti apie tai, ką jie padarė, kad po gedulo laikotarpio galėtume imtis veiksmų. Šis incidentas iš esmės yra daugybės beginklių civilių masinė žmogžudystė. Turime elgtis atitinkamai“, - teigė A. Berzinis.

Prezidentas sakė, kad šios tragedijos negalima vadinti nelaimingu atsitikimu, nes „šį kartą negalima kaltės suversti gamtai“.

Anot politiko, normaliose šalyse tiesioginiai kaltininkai yra patraukiami atsakomybėn, ir taip pat turi būti daroma ir Latvijoje. A. Berzinis pridūrė, kad nedelsiant reikia sudaryti nepriklausomų užsienio ekspertų komandą, kuri neturėtų jokių ryšių su Latvijos statybų verslu.

Latvijos premjeras Valdis Dombrovskis penktadienį vakare per Latvijos televizijos laidą „Panorama“ sakė, kad parduotuvės „Maxima“ tragediją būtina ištirti greičiau ir nuodugniau nei Rygos pilyje kilusį gaisrą.

„Šis tyrimas privalės būti greitesnis ir nuodugnesnis. Žinoma, šie tyrimai skiriasi, nes per gaisrą Rygos pilyje žmonės nežuvo. Dabartinė situacija daug rimtesnė. Daug svarbiau nustatyti griūties priežastį“, - sakė premjeras.

V.Dombrovskis priminė, kad prekybos centro statybą vykdžiusios bendrovės tvirtina viską dariusios pagal planą. Vis dėlto ministras pirmininkas pabrėžė, kad kažkokia klaida buvo padaryta, nes pastatas sugriuvo.

„Šią klaidą būtina nustatyti, kad nieko panašaus nenutiktų ateityje“, - teigė V.Dombrovskis.

Incidentas prekybos centre įvyko ketvirtadienio vakare. Iš pradžių sugriuvo viena iš pastato sienų ir įgriuvo stogas. Vėliau, kai teritorijoje jau dirbo gelbėtojai, griuvo dar viena siena. Įgriuvos plotas - apie 500 kvadratinių metrų.

Naujausiais duomenimis, parduotuvės „Maxima“ griuvėsiuose žuvo 53 žmonės. Tarp žuvusiųjų yra trys gelbėtojai. 40 žmonių patyrė sužalojimų. Iš jų 33 gydomi ligoninėse, daugelio būklė - sunki. Kiek tiksliai žmonių dar gali būti po griuvėsiais, nežinoma.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.