Tragedijos supurtyti latviai neskuba smerkti „Maxima“ tinklo

Specialiai lrytas.lt, Ryga

Laidotuvių išvakarėse - tūkstančiai žvakių Rygoje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Laidotuvių išvakarėse - tūkstančiai žvakių Rygoje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Nov 26, 2013, 10:30 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 3:26 AM

Antradienio vakarą Rygos miegamojo rajono Priedainės gatvė nušviesta tūkstančių žvakių šviesos. Žvakutės ir gėlės juosia skubiai suręstą užtvarą, kuri skiria gatvę nuo parduotuvės „Maxima“ griuvėsių.

Vidutinio amžiaus rygiečiai Nina ir Aleksandras uždegė žvakutę prie besišypsančio jaunuolio portreto, skendinčio gėlėse. Tai – vos 26 metų sulaukęs, po griuvėsiais žuvęs banko tarnautojas Ilja Blinovas, Ninos ir Aleksandro sūnaus draugas. Jų sūnus į laidotuves atskris net iš Paryžiaus.

Nepaprastas sukrėtimas

„Į artimųjų, draugų laidotuves žmonės į Rygą atvyksta iš Sankt Peterburgo, Maskvos, Londono. Tai baisi, netikėta nelaimė, Latvija tokios nebuvo patyrusi. Žinau, kas Lietuvoje įvyko 1991-ųjų sausį, mes iki šol nieko panašaus nebuvome patyrę“, - kalbėjo Juris Grucevas, atvykęs į tragedijos vietą iš Jelgavos (buv. Mintauja) pagerbti buvusios bendradarbės, kuri labai blogu laiku atėjo į Rygos Zuolitūdės mikrorajono „Maxima“ parduotuvę nusipirkti maisto produktų vakarienei.

Ir tapo viena iš 54 aukų, palaidotų po griuvėsiais. J.Grucevas sakė negalėsiantis rytoj dalyvauti laidotuvėse, nes turi daug darbo. Jis prie apsauginės tvoros segė vaikiška ranka negrabiai nupieštą angelą.

„Mano jaunėlė, 8 metų Ilma nupiešė. Žuvusioji Anė turėjo tokio paties amžiaus dukrą, su kuria maniškė draugavo, kol jų šeima gyveno Jelgavoje“, - pasakojo latvis.

Jo, kaip ir kitų pagarbos atėjusių į tragedijos vietą aukų pagerbti rygiečių ir atvykusiųjų iš įvairių Latvijos regionų akyse nematyti ašarų. Nelemtoji vieta apjuosta žvakučių jūra, prikabinta daug popieriaus lapų su maldos žodžiais latvių ir rusų kalbomis, skelbiami psichologinės pagalbos kontaktai.

Vaizdas primena Sausio 13-ąją

Bendras vaizdas primena Vilnių po 1991-ųjų sausio 13-sios, latviams tai baisi tragedija. Tačiau jie į nelaimę reaguoja kitaip, nei mes, lietuviai. Rygiečiai kalba be pykčio, santūriai, nerodo aštrių emocijų. Gimininga tauta, tačiau protestantiška ir vokiška įtaka padarė savo, suformavo skirtingą nei lietuvių mentalitetą.

Jokio pykčio, ryškaus jausmo negirdėti ir su mažamete dukra žvakutės uždegti atėjusios 24 metų Livos balse, kai ji portalo lrytas.lt žurnalistui pasakė ilgai, galbūt niekada negalėsianti peržengti slenksčio parduotuvės su iškaba „Maxima“.

„Aš suprantu, kad nekaltas nei prekės ženklas, nei šis prekybos tinklas. Gal tik jo vadovai ne viską padarė, kad užtikrintų pastato saugumą... Bet man prieš akis visada iškils mano dukros auklės veidas. Toks, kokį pamačiau, kai ji sužinojo, jog po „Maxima“ griuvėsiais žuvo jos mama“, - sakė Liva.

Imantu pasivadinęs jaunuolis jai pritarė, jis teigė pritariantis internete išplatintam raginimui nepirkti "Maximos" parduotuvėse tol, kol nebus nubausti nelaimės kaltininkai.

Vis tiek pirks „Maximoje“

„Nesąmonė kaltinti prekybos tinklą, jie čia niekuo dėti. Kalti statybininkai ir Latvijos valdžia, kuri atsainiai prižiūri statybas. Latvijoje beveik neveikia statybų priežiūros sistema, statyk ką nori ir kaip nori“, - piktinosi rygietis Eugenijus Jacovskis, taip pat su šeima atėjęs pagerbti žuvusiųjų.

Portalo lrytas.lt žurnalistai pakeliui iš Vilniaus į Rygą sustojo Bauskėje, Latvijos mieste 70 km. iki Rygos. Čia didžiuliame prekybos komplekse įsikūrę du populiariausi prekybos centrai - „Rimi“ ir „Maxima“.

Prie „Maximos“ degė apie 30 žvakučių. Jos uždegtos beveik prie visų šio prekybos tinklo parduotuvių Latvijoje.

Pirkėjų buvo panašiai abiejuose prekybos centruose – ne itin daug. Iš „Maxima“ su pirkiniais išėjęs vietinis gyventojas Valdis sakė esantis šaltkalvis, pats statęs ne vieną didelį prekybos centrą, taip pat ir Lietuvoje.

Dėkoja likimui

„Manau, kad neatlaikė jungiančiosios sijos, todėl Rygos „Maxima“ ir griuvo. Aš nekaltinu to prekybos centro, kalti statybininkai brokdariai, nors prekybos centro valdžia turėjo atidžiau reaguoti, kai įsijungė signalizacijos tą dieną ir evakuoti darbuotojus, uždaryti parduotuvę. Visada perku šiame prekybos centre, čia pigiau, didesnis pasirinkimas“, - tikino Valdis.

Jis dėkoja likimui – Rygos „Maximoje“, kuri sugriuvo, dirbo jo pusseserė. Lemtingąją dieną ji turėjo dirbti, bet bute trūko vamzdis, turėjo sulaukti santechniko. Todėl susikeitė pamainomis su kolege. Šioji žuvo, o Bauskės gyventojo pusseserė liko gyva.

„Laiminu tuos, kurie mano pusseserės bute paklojo prastus, greitai prakiūrančius kanalizacijos vamzdžius. Ši aplinkybė jai išgelbėjo gyvybę“, - likimo posūkiais stebėdamasis kraipė galvą Valdis.

Trečiadienį bus surengtos valstybinės Latvijos priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos darbuotojų Vilnio Šteinyčio, Edgaro Reinfeldo ir Sergejaus Ižiko laidotuvės.

Šią dieną ketinama laidoti ir daugumą kitų Rygos tragedijos aukų. Bendros laidotuvės nebus rengiamos, kiekviena šeima artimuosius laidos atskirai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.