Nepriklausoma Rusijos televizija „Dožd“ sulaukė naujo smūgio

„Dožd“ savininkas Aleksandras Vinokurovas, socialiniame tinkle „Twitter“ komentuodamas bendrovės „Tricolor TV“ sprendimą pašalinti šį kanalą iš savo programų paketų, pažymėjo, jog tai reiškia jo „faktinį uždarymą“.

Kremlius siekia sužlugdyti nepriklausomą televiziją „Dožd“.<br>AP nuotr.
Kremlius siekia sužlugdyti nepriklausomą televiziją „Dožd“.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Feb 4, 2014, 9:46 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 5:58 PM

„Dožd“ savininkas Aleksandras Vinokurovas, socialiniame tinkle „Twitter“ komentuodamas bendrovės „Tricolor TV“ sprendimą pašalinti šį kanalą iš savo programų paketų, pažymėjo, jog tai reiškia jo „faktinį uždarymą“.

„Tricolor TV“ pasekė kitų kabelinės ir palydovinės televizijos retransliuotojų pavyzdžiu. „Dožd“ direktorė Natalija Sindejeva kėlė prielaidą, kad tokius veiksmus nulėmė Kremliaus spaudimas.

„Dožd“, kurios laidos transliuojamos internetu, kabelinės televizijos tinklais ir per palydovus, savo tinklalapyje paskelbtoje apklausoje klausė, ar Sovietų Sąjungai per Antrąjį pasaulinį karą nevertėjo atiduoti Leningrado (dabartinio Sankt Peterburgo - Red.) nacistinės Vokietijos pajėgoms, kad būtų išgelbėta tūkstančiai žmonių gyvybių, kurių pareikalavo 872 dienas trukusi blokada.

Kanalas atsiprašė dėl tos apklausos, tačiau Kremlius pareiškė, jog ji peržengė „raudonąją liniją“, o prokurorai pradėjo tyrimą.

„Dožd“ transliuodavo aštraus tono reportažus, kritikuojančius Rusijos valdžią, taip pat pateikdavo nešališką požiūrį į Ukrainoje vykstančius protestus prieš vyriausybę.

Televizijos vadovė N.Sindejeva sakė, kad spaudimas kanalui prasidėjo po to, kai buvo parodyti reportažai apie aukšto rango Kremliaus pareigūnams priklausančius brangius nekilnojamojo turto objektus.

„Dalykus reikia vadinti jų tikraisiais vardais. Be abejo, tai yra cenzūra ir spaudimas“, – praėjusią savaitę naujienų agentūrai „Reuters“ sakė N.Sindejeva.

„Ta apklausa buvo fantastiška dingstis priveržti mums varžtelius, – sakė ji. – Valdžia jau seniai laukė tokios dingsties.“

Tiesa, kanalas „Dožd“ yra pasiruošęs atsisakyti kabelinės televizijos operatorių mokesčio iki metų pabaigos, kad jie atnaujintų kanalo transliaciją. Tai pranešė „Dožd“ investuotojas Aleksandras Vinokurovas socialiniame tinkle „Facebook“. 

„Atsižvelgę į kelių pastarųjų dienų įvykius, mes nusprendėme pasiūlyti mūsų partneriams, Rusijos kabelinės televizijos operatoriams, laikiną lengvatą už mūsų kanalo transliavimą. Mes esame pasiruošę nemokamai tiekti savo signalą visiems Rusijos kabelinės televizijos operatoriams nuo 2014 metų vasario 1 dienos“, – rašo jis. 

Pasak A.Vinokurovo, kanalas neketina keisti 2013 metų pradžioje priimtos strategijos – paversti jį mokamu naujienų kabelinės ir palydovinės televizijos kanalu, panašiu į CNN, „Fox News“ ir MSNBC. 

„Pagal šią strategiją numatyta, kad mūsų stotis retransliuojantys operatoriai moka fiksuotą mėnesinį užmokestį už mūsų produkciją nuo kiekvieno abonento, kuris turi galimybę matyti šį kanalą atitinkamuose paketuose“, – sakoma A.Vinokurovo pareiškime, kuriame priduriama, kad maždaug 50 proc. savo pajamų operatoriai gauna iš mokamų užsienio naujienų kanalų, o likusią dalį – iš reklamos. 

„Mes neketiname atsisakyti pasirinktos strategijos, nes manome, kad tai yra vienintelis būdas, leidžiantis kurti kokybišką produkciją, kurios iš tiesų auditorija neturi“, – pareiškė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.