Maskvos kapinėse palaidotas Borisas Nemcovas

Maskvoje antradienį palaidotas B.Nemcovas.<br>„Reuters“ nuotr.
Maskvoje antradienį palaidotas B.Nemcovas.<br>„Reuters“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA, BNS ir lrytas.lt inf.

Mar 3, 2015, 9:19 AM, atnaujinta Jan 11, 2018, 7:27 PM

Antradienį šeima, draugai ir tūkstančiai raudonais gvazdikais nešinų žmonių atsisveikino su nužudytuoju Rusijos opozicijos politiku Borisu Nemcovu. Vyras buvo pašarvotas Andrejaus Sacharovo žmogaus teisių centre, vėliau prestižinėse Maskvos Trojekurovo kapinėse vyko laidojimo ceremonija. B.Nemcovas vėlų vasario 27-osios vakarą buvo nušautas netoli Kremliaus.

Antradienį A.Sacharovo žmogaus teisių centre buvo surengta vieša atsisveikinimo su velioniu ceremonija. Nužudytojo opozicijos lyderio laidotuvės sutapo su jo motinos gimimo diena – jai šiandien sukanka 88-eri. 

Atsisveikinimas su velioniu A.Sacharovo centre truko iki 14 val. (13 val. Lietuvos laiku), daugybė susirinkusiųjų nespėjo aplankyti pašarvoto B.Nemcovo, savo gėles jie perdavė policijai.

Išnešant velionio karstą minia skandavo: „Rusija bus laisva!“ ir „Herojai niekada nemiršta!“

Nužudytas Kremliaus kritikas palaidotas prestižinėse Maskvos Trojekurovo kapinėse, ten pat, kur 2006 m. atgulė nužudyta žurnalistė Ana Politkovskaja. Kapinėse per viešą ceremoniją į duobę buvo nuleistas velionio karstas ir sudėtos visų gedinčiųjų gėlės.

B. Nemcovas, griežtas prezidento Vladimiro Putino kritikas, buvo nužudytas ant Didžiojo Moskvorečės tilto, visai šalia Kremliaus. 

Daugiau apie B.Nemcovo nužudymą galite paskaityti čia.

Rinkosi tūkstančiai gedinčiųjų

Dar prieš atsisveikinimo ceremonijos pradžią 10 val. vietos (9 val. Lietuvos) laiku prie pastato laukė daugiau kaip 100 žmonių, laikančių gėles ir degančias žvakes. Manoma, kad vėliau jų susirinko tūkstančiai – gatvėse prie laidojimo namų buvo nusidriekusios didžiulės eilės.

Policija apjuosė A.Sacharovo centrą metalinėmis užtvaromis, o netoliese budėjo greitosios pagalbos ir policijos automobiliai. Prie pastato taip pat susirinko daug žurnalistų. 

Prie B.Nemcovo karsto stovėjo jo 87 metų motina, artimiausi šio politiko bendražygiai Ilja Jašinas ir Michailas Kasjanovas, kuris ceremonijos pradžioje pasakė įžanginę kalbą. 

„Šis niekšiškas nužudymas neabejotinai buvo kerštas už tai, ką darė B.Nemcovas“, – pabrėžė M.Kasjanovas. 

„Jis visus savo metus paskyrė kovai su korupcija ir savavaldžiavimu, – pridūrė jis, reikšdamas viltį, kad žudikai bus surasti. – Jeigu ne prie šios valdžios, tai prie kitos.“ 

I.Jašinas savo kalboje taip pat sakė, kad B.Nemcovas „atidavė savo gyvybę už idealus, kuriais tikėjo“. 

„Jis išėjo, kaip išeina didvyriai“, – sakė I.Jašinas. 

Rusijos opozicijos politikas  buvo palaidotas Trojekurovo kapinėse Maskvoje.  Prieš tai stačiatikių dvasininkas laikė gedulingas pamaldas už velionį. B. Nemcovą į amžinojo poilsio vietą atlydėjo jo giminės ir artimieji.

Pasak „Interfax“, laidotuvėse dalyvavo ne mažiau kaip 600 žmonių, maždaug trečdalis jų – žiniasklaidos atstovai. Ant B.Nemcovo kapo buvo padėta dešimtys vainikų su Rusijos vėliavos spalvų juostomis. 

Užuojautą pareiškė politikai ir diplomatai

Daugybė gedinčių Rusijos žmonių ir garbingų užsienio svečių antradienį vienas po kito ėjo pro baltu audeklu išklotą atidengtą karstą norėdami atsisveikinti su nužudytu Kremliaus kritiku Borisu Nemcovu ir atiduoti paskutinę pagarbą vienam iškiliausių šalies opozicijos veikėjų. 

Atsisveikinti su velioniu ir išreikšti užuojautos jo artimiesiems atvyko ir JAV ambasadorius Maskvoje Johnas F. Tefftas. Šis diplomatas anksčiau yra dirbęs ambasadoriumi Lietuvoje, Ukrainoje ir Gruzijoje, jis visada laikėsi griežtos pozicijos Rusijos atžvilgiu.

Užuojautos kalbą sakė ir Lietuvos diplomatas, ES atstovybės Rusijos Federacijoje vadovas Vygaudas Ušackas.

Į laidotuves atvyko ir Rygos meras Nilas Ušakovas, ne sykį išsakęs paramą Vladimirui Putinui ir jo partijai „Vieningoji Rusija“. Tačiau per B.Nemcovo laidotuves N.Ušakovas V.Putino neliaupsino.

„Negali būti stiprios šalies be stiprios opozicijos“, – pareiškė Rygos meras, kurio partija, pernai surinkusi daugiausia rinkėjų balsų, Latvijoje yra opozicijoje. Užuojautos atvyko pareikšti ir opozicijos atstovė, žurnalistė Ksenija Sobčiak. Moteris savo socialinio tinklo „Twitter“ paskyroje vėliau rašė, kad kažkas iš minios jos paklausė: „Ksenija, ar tai reiškia, kad tu būsi kita?“

Atsisveikinti su B.Nemcovu atėjo kai kurie aukšto rango Rusijos vyriausybės pareigūnai, tarp jų vicepremjeras Arkadijus Dvorkovičius, tačiau jis ilgai neužsibuvo ir nebendravo su žurnalistais. 

Anksčiau buvo pranešta, kad aukščiausi šalies vadovai – abejų parlamento rūmų pirmininkai, taip pat prezidentas Vladimiras Putinas ir premjeras Dmitrijus Medvedevas – gedulinguose renginiuose nedalyvaus. 

Kaip praneša tinklalapis „news ru.“, į atsisveikino ceremoniją atvyko premjero atstovė spaudai Natalija Timakova, žemės ūkio ministras Nikolajus Fiodorovas, buvęs centrinio banko vadovas Sergejus Dubininkas, Kremliaus žmogaus teisių tarybos vadovas Michailas Fedotovas, vyriausybės administracijos vadovas Sergejus Prichodko, nurodė Rusijos žiniasklaidos kanalai. 

Buvęs B.Nemcovo politinis bendražygis Sergejus Kirijenka, dabar vadovaujantis Rusijos atominės energetikos milžinei „Rosatom“, sakė žurnalistams, kad kelerius pastaruosius metus juodu beveik nebendravo, nes jų „požiūriai pernelyg išsiskyrė“. 

Į atsisveikinimo ceremoniją atėjęs banko „Alfa“ valdybos pirmininkas Piotras Avenas televizijai „Dožd“ sakė, kad B.Nemcovo nužudymo „nuleistuku" tapo Rusijos visuomenėje įsigalėjusi „neapykantos atmosfera“. 

Akibrokštas prieš laidotuves

Lenkijos Senato pirmininkas Bogdanas Borusewiczius, turėjęs vadovauti Varšuvos delegacijai B.Nemcovo laidotuvėse, pranešė, kad Rusija atsisakė išduoti jam vizą. Rusijos ambasada Varšuvoje pareiškė, kad B.Borusewicziui neleista vykti į Maskvą, nes jis įtrauktas į Lenkijos piliečių, kuriems draudžiama vykti į Rusiją, sąrašą. Šis sąrašas sudarytas po to, kai Europos Sąjunga (ES) Rusijai pritaikė sankcijas dėl jos dalyvavimo Ukrainos konflikte.

Latvijos europarlamentarė Sandra Kalnietė naujienų agentūrai AFP pasakojo, kad atvyko į Maskvos Šeremetjevo oro uostą, tačiau Rusijos pareigūnai neįleido jos į šalies teritoriją. Pasak jos, jie nepateikė Latvijos diplomatei jokio tikslaus paaiškinimo.

Be kita ko, Maskvos teismas atmetė Rusijos opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno prašymą dalyvauti B.Nemcovo laidotuvėse. Kremliaus kritikas atlieka administracinę bausmę, nes pažeidė masinių susibūrimų įstatymą. Vasario 19 d. opozicijos lyderis buvo nuteistas kalėti 15 dienų už tai, kada Maskvoje dalijo skrajutes ir kvietė gyventojus dalyvauti kovo 1-ąją turėjusiame įvykti antivyriausybiniame mitinge.

Didžiulio atgarsio sulaukęs nužudymas

Daugelis apžvalgininkų pabrėžė, kad B.Nemcovas, kaip ir daugelis kitų svarbių opozicijos veikėjų, buvo nuolat sekamas policijos, todėl būtų sunku įsivaizduoti, kad jo nužudymas liko nepastebėtas slaptųjų tarnybų agentų. Kai kurie atkreipė dėmesį, kad B.Nemcovas buvo nušautas minint naują valstybinę šventę – Specialiųjų operacijų pajėgų dieną, kuri buvo paskelbta pagerbiant karius, prieš metus okupavusius Ukrainai priklausantį Krymo pusiasalį ir atvėrusius kelią vėliau Maskvos įvykdytai to regiono aneksijai. 

Ataka prieš B.Nemcovą yra didžiausio atgarsio sulaukęs politinis nužudymas Rusijoje nuo 2006-ųjų, kai kita Kremliaus priešininkė – žurnalistė Ana Politkovskaja – buvo nušauta savo namo lifte Maskvoje. Daugelis atkreipė dėmesį, kad ji buvo nužudyta spalio 7-ąją – per V.Putino gimtadienį. Pernai dėl žurnalistės nužudymo buvo nuteisti penki čečėnai, bet lieka neaišku, kas užsakė tą išpuolį. 

Kai kurie apžvalgininkai kėlė prielaidą, kad B.Nemcovo nužudymą galėjo organizuoti karinga Rusijos izoliacijos šalininkų grupė vyriausybėje, galbūt tikėdamasi išprovokuoti pasipiktinimą užsienyje ir dar labiau pabloginti šalies santykius su Vakarų valstybėmis. 

Tie santykiai dėl konflikto Rytų Ukrainoje jau dabar yra pašliję labiausiai nuo Šaltojo karo laikų. Kijevo vyriausybė kaltina Maksvą padedant prorusiškiems separatistams ir juos ginkluojant. Rusija tuos kaltinimus neigia, bet NATO sako turinti tvirtų įrodymų, kad Rusijos karinė įranga siunčiama į Rytų Ukrainą. 

Ukrainos prezidentas apdovanojo ordinu

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka apdovanojo po mirties Laisvės ordinu Rusijos politiką ir valstybės veikėją Borisą Nemcovą, kuris praėjusį penktadienį buvo nužudytas Maskvos centre, antradienį paskelbė prezidentūros spaudos tarnyba. 

„Mums, ukrainiečiams, Borisas visuomet liks Rusijos patriotu ir Ukrainos draugu. Savo gyvenimu jis įrodė, kad tai įmanoma suvienyti – reikia tik panorėti“, – sakė P.Porošenka. 

Pasak prezidento, B.Nemcovas kovojo tiek už Rusijos, tiek už Ukrainos laisvę, nes suprato, kad be laisvos Ukrainos negali būti laisvos Rusijos. 

„Už mūsų ir jūsų laisvę“ – šis istorinis šūkis tapo Boriso Nemcovo gyvenimo devizu. Dėl to nutariau apdovanoti jį Laisvės ordinu. Tebūna šviesus jo atminimas“, – sakė P.Porošenka. 

Laisvės ordinas skiriamas asmenims, ypač nusipelniusiems stiprinant Ukrainos suverenumą ir nepriklausomybę, vienijant šalies visuomenę, plėtojant demokratiją, socialines ir ekonomikos reformas, ginant žmogaus ir pilietines teises bei laisves. 

Šis ordinas yra vienas aukščiausių Ukrainos valstybės apdovanojimų, taip pat aukščiausias, koks gali būti skirtas užsieniečiams arba pilietybės neturintiems asmenims. 

Tyrimo ėmėsi Kremlius

Dešimttūkstantinė minia sekmadienį žygiavo Maskvos centru, taip atiduodama pagarbą nužudytam opozicijos politikui B.Nemcovui. Teigiama, kad mitinge dalyvavo apie 50 tūkst. žmonių. B.Nemcovas tą dieną turėjo vadovauti opozicijos maršui, tačiau jo nužudymas pasuko įvykius visai kita linkme, ir protestas virto gedulo eitynėmis.

B. Nemcovo bendražygiai apkaltino Kremlių prisidėjus prie šios žmogžudystės, tačiau prezidentas Vladimiras Putinas pasmerkė ją kaip niekšišką ir provokuojamą bei pažadėjo surasti nusikaltimą įvykdžiusius žudikus.

Rusijos tiriamojo komiteto nariai sakė tiriantys visus galimus žmogžudystės motyvus. Tarp jų – B.Nemcovo tiesioginė kritika dėl Ukrainos konflikto, islamo ekstremizmo. B.Nemcovas turėjo žydiško kraujo, tačiau tapo stačiatikiu. Taip pat manoma, kad šia žmogžudyste norėta destabilizuoti šalį ir pakenkti Rusijos prezidentui.

Mergina grįžo namo

55-erių opozicionierius ėjo namo iš restorano kartu su ukrainiete mergina Ana Durickaja, kai į jį buvo keturis kartus šauta. 23-ejų modelis pasakojo Rusijos nepriklausomai „Dožd" televizijai nemačiusi užpuoliko.

„Nežinau, iš kur jis atėjo, tačiau buvo už mūsų. Aš apsisukau ir viskas, ką mačiau, tai buvo šviesus automobilis. Nemačiau nei jo markės, nei nuvažiuojančio automobilio numerio“, – sakė ukrainietė, kuriai buvo leista grįžti į Ukrainą po to, kai ji buvo apklausta policijos pareigūnų.

Federalinė saugumo tarnyba, atsakinga už prezidento saugumą, nurodė, kad jos stebėjimo kameros neįrašė žmogžudystės, nes buvo nukreiptos į Kremlių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.