Vladimiro Putino šou: ir ramino, ir grasino

Kai Rusijoje prasideda žiemos maratonas, ne šliuožia slidininkai, o kalba prezidentas. Vakar Kremliuje Vladimiras Putinas tradiciškai kelias valandas atsakinėjo į žurnalistų klausimus.

V.Putinas prieš vakarykštį maratoną parą nesirodė viešumoje – jis intensyviai ruošėsi šiam neįprastam egzaminui.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
V.Putinas prieš vakarykštį maratoną parą nesirodė viešumoje – jis intensyviai ruošėsi šiam neįprastam egzaminui.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Kai V.Putinas atsakinėjo į klausimus, Raudonojoje aikštėje bandė susideginti vyras.
Kai V.Putinas atsakinėjo į klausimus, Raudonojoje aikštėje bandė susideginti vyras.
Daugiau nuotraukų (2)

Aleksandras Procenka, Gintaras Radauskas („Lietuvos rytas“)

2015-12-18 06:05, atnaujinta 2017-09-28 18:24

Iš esmės klausimų ir atsakymų sesija pernelyg nesiskyrė nuo pernykštės – V.Putinas vėl skyrė nemažai dėmesio ekonomikai ir ūkiškiems paprastų žmonių rūpesčiams.

Tiesa, Rusijos prezidentas negalėjo nereaguoti į pašlijusius santykius su Turkija, kurios naikintuvas ties siena su Sirija numušė rusų karo lėktuvą.

V.Putinas dar kartą pabrėžė nesitikintis, kad atmosfera dvišaliuose ryšiuose atšiltų.

Įdomiausia analitikams vis dėlto pasirodė tai, kad V.Putinas lyg niekur nieko pareiškė: „Mes niekada nesakėme, kad Ukrainoje nebuvo mūsų žmonių, kurie vykdė tam tikras užduotis, taip pat karinėje srityje.“

Pakeitė ankstesnę poziciją?

Tokį sakinį Rusijos prezidentas ištarė reaguodamas į Ukrainos naujienų agentūros UNIAN žurnalisto Romano Cymbaliuko kreipimąsi.

„Linkėjimai nuo Kijevo sučiuptų dviejų Rusijos karių, kurie, kaip jūs sakote, niekada nebuvo Ukrainoje.

Ar sutiktumėte iškeisti juos į Nadeždą Savčenko?“ – paklausė ukrainietis.

O V.Putinas kuo ramiausiai paaiškino niekuomet nesakęs, kad Donbase nebuvo „mūsų žmonių“. Tiesa, pridūrė: „Tačiau tai nebuvo Rusijos reguliariosios karinės pajėgos.“

Nors nepriklausomi žurnalistai jau daugybę kartų įrodė, kad Rusija buvo pasiuntusi sausumos karių į Rytų Ukrainą, ir ne kartą juos kalbino, V.Putinas iki šiol atkakliai neigdavo, jog Maskva apskritai kišasi į konfliktą Donbase.

O dabar, regis, pripažįstama, kad tame regione veikė bent jau rusų specialiosios pajėgos.

„Naujos V.Putino linijos dėl Ukrainos apibendrinimas: tai buvo ne kariai, o tam tikri žmonės, vykdę tam tikras užduotis tam tikroje karinėje srityje“, – šmaikštavo „The Guardian“ korespondentas Shaunas Walkeris, praėjusiais metais savo akimis matęs, kaip į Ukrainą iš Rusijos per atvertą sieną prasmuko keliasdešimt tankų.

Kito britų dienraščio „The Daily Telegraph“ žurnalistas Rolandas Oliphantas tokį V.Putino manevrą pavadino klasikiniu: „Jis meluoja sakydamas, kad nemelavo. Apie Krymą jis kalbėjo lygiai taip pat.“

Rusijos prezidentas nepamiršo ir Odesos srities gubernatoriumi paskirto buvusio Gruzijos prezidento. Jis pareiškė, kad „Ukrainą valdo šeimininkai užsienyje, kuriems atstovauja Michailas Saakašvilis.“

Turkams negailėjo įžeidimų

Vis dėlto šiuo metu Ukraina Kremliui įdomi ne tiek, kiek karštesnė tema – santykiai su Turkija. Kai V.Putinas pagaliau pamojo keliems žurnalistams, kurie iš eilės uždavė klausimų apie Rusijos santykius su Turkija, atrodė, kad Maskva prezidento lūpomis pasiųs signalą, jog laikas slopinti įtampą. Anaiptol.

„Mes tikime, kad Turkijos valdžios veiksmai buvo priešiški, o ne draugiški. Mūsų orlaivis buvo numuštas, žmonės žuvo.

Blogiausia, kad tai nebuvo nelaimingas atsitikimas, kaip tikina turkai. Jų veiksmai nesuderinami su tarptautine teise“, – piktinosi V.Putinas.

Jis nepagailėjo aštresnių žodžių turkams – pareiškė, kad „kai kas Turkijoje valdžioje mėgino laižyti tam tikrą Amerikos vietą“. Tiesa, tuoj pat pasidžiaugė „vaisingu“ JAV valstybės sekretoriaus Johno Kerry vizitu į Maskvą.

Beje, V.Putinas atsakė ne į visus klausimus apie santykius su Turkija.

Jis nuleido negirdomis žurnalistės iš Rusijos Totorijos Respublikos pastabą dėl turkų studentų, kurie yra išsiunčiami iš šalies.

Kitokios žaidimo taisyklės

Kaip jau tapo įprasta, tradicinį renginį V.Putinas pradėjo nuo ekonomikos ir tik gerokai vėliau perėjo prie geopolitinių klausimų.

„Krizės kulminacija jau buvo, šiuo metu situacija jau geresnė“, – pradėdamas maratoną pareiškė V.Putinas, kurio atsakymas į klausimą apie ekonominę padėtį šalyje užtruko per 20 minučių.

Tiesa, daugelis analitikų nusivylė, kai V.Putinas greitai nusuko kalbą sulaukęs klausimo apie generalinį prokurorą Jurijų Čiaiką, kurio sūnus įsivėlė į korupcijos skandalą.

O „Twitter“ ūžė nuo audringos reakcijos į Rusijos prezidento pasiūlymą skirti Nobelio taikos premiją suspenduotam FIFA prezidentui Seppui Blatteriui.

Beje, nors žurnalistai prašė leisti paimti iš V.Putino interviu, visiems jiems buvo atsakyta neigiamai. Esą prezidento požiūris buvo ir taip gana išsamiai išdėstomas ir pagrindžiamas.

Potekstė aiški: imant interviu akis į akį, yra galimybė dar kartą paklausti, patikslinti, pagauti pašnekovą sakant tai, kas prieštarauja anksčiau jo išsakytai minčiai. O politiniame šou per televiziją galioja kitos žaidimo taisyklės, kurias Kremlius puikiai išmano. Nemalonią temą galima išdėstyti trumpai, o tada ją pamiršti.

Visiškai demokratiška: juk norinčiųjų pateikti savo klausimą – dar ne vienas šimtas.

„Nemanau, kad yra žurnalistų, kurie sugebės išprovokuoti prezidentą“, – prieš maratoną pareiškė D.Peskovas.

Ir tikrai – valstybės vadovas parą nesirodė viešumoje, nesurengė nė vieno pasitarimo. V.Putinas ruošėsi – aštriausiems klausimams, kategoriškiausiems atsakymams.

Todėl galima drąsiai teigti, kad spaudos konferenciją sudarė namų ruošiniai.

Didžiausia metų pramoga

Tačiau kokia įstabia atmintimi ir savitvarda turi pasižymėti šventės pagrindinis dalyvis! Pasaulyje tokių atsirastų nedaug.

Nedaug pasaulyje ir tokių renginių. Dar iki spaudos konferencijos pradžios televizijos kanalas „Rosija 24“ pavadino šį maratoną vienu svarbiausių metų šou. Ir tai tiesa.

Vestibiulyje buvo siūlomos nemokamos vaišės – pyragėliai su mėsa ir kopūstais, bandelės, dviejų rūšių gruziniškieji chačapuriai, kava, mineralinis vanduo, sultys.

O salėje susirinko rekordinė akredituotų žurnalistų gausybė – 1390 – ir nežinomas Kremliaus valdininkų bei apsaugininkų iš prezidento saugumo tarnybos skaičius.

Visi iš anksto žinojo, kad iš tikrųjų dalyvauti pokalbyje su V.Putinu galės tik vienas iš 35–40 žurnalistų. Pernai Rusijos prezidentui klausimus pateikė 38 žiniasklaidos atstovai.

Tai reiškia, kad buvo laikomasi olimpietiško principo: svarbiausia – ne laimėti, o dalyvauti.

Bet konkurencija buvo įnirtinga. Vieni žurnalistai mėgino susitarti su prezidento atstovu spaudai Dmitrijumi Peskovu – esą nepamiršk „savųjų“. Kiti kėlė plakatus su žiniasklaidos priemonės emblema, regiono pavadinimu ar klausimų temomis.

Pavyzdžiui, Kovos su korupcija fondo atstovas sėdėjo su plakatu „Čiaika!“

Moterys apsirengė ryškiau ir nuolat stengėsi atkreipti dėmesį į save. Bet D.Peskovas tik juokėsi: šou turi tęstis!

Bandė susideginti Maskvos centre

V.Putinas buvo ką tik pradėjęs atsakinėti į klausimus Kremliuje, kai buvo pranešta apie incidentą Maskvos Raudonojoje aikštėje. Čia vyras bandė susideginti.

Pranešama, kad vyras, kuris yra Tverės gyventojas, priėjo prie aikštėje įrengtos čiuožyklos, apsipylė benzinu ir padegė save.

Policininkai (jų Raudonojoje aikštėje paprastai visada būna daug) sureagavo greitai. Pareigūnai staigiai užgesino liepsnas (nuotr.) ir iškvietė medikus. Vyras liko gyvas. Kodėl jis bandė nusižudyti, kol kas nenustatyta.

Raudonojoje aikštėje lapkričio viduryje buvo sulaikytas pusnuogis vyras. Šis policijai aiškino norėjęs atsigulti šalia Lenino mauzoliejuje ir iš velionio pasisemti jėgų.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.
Spauskite mygtuką „VISI KOMENTARAI“ ir reikškite savo nuomonę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.