Vengrijos prezidentas nepaisydamas kritikos pasirašė itin prieštaringą įstatymą

Savaitgalį į gatves išėję tūkstančiai vengrų ragino šalies prezidentą atmesti anksčiau parlamento palaimintą įstatymą, keičiantį užsienio aukštųjų mokyklų veiklos vykdymo sąlygas Vengrijoje. Tačiau, kaip ir buvo tikėtasi, pirmadienį Janosas Aderas įstatymą pasirašė.

Į gatves patraukė dešimtys tūkstančių vengrų, kurie tikino privalantys stoti mūru už akademinę laisvę ir CEU.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Į gatves patraukė dešimtys tūkstančių vengrų, kurie tikino privalantys stoti mūru už akademinę laisvę ir CEU.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 11, 2017, 3:35 PM, atnaujinta Apr 14, 2017, 5:29 AM

Protestuotojai įsitikinę, kad taip šalies valdančioji „Fidesh“ partija su premjeru Viktoru Orbanu priešaky bando kovoti su liberalias idėjas skleidžiančiomis institucijomis ir vis daugiau galių sutelkti savo rankose.

Protesto organizatoriai nurodė, kad mitinge dalyvavo apie 80 tūkstančių žmonių, – jie žygiavo prie parlamento pastato Budapešte.

„Ko mes norime? Kad prezidentas vetuotų įstatymą. Esame už laisvą šalį, už laisvę universitetams“, – šaukė minia.

Naujasis įstatymas pirmiausia palies Budapešte įsikūrusį Vidurio Europos universitetą (CEU), mat pastarajam dėl iškelto reikalavimo vykdyti veiklą ir savo šalyje, ir atidaryti fakultetą JAV gali tekti nutraukti veiklą.

Jei iki kitų metų sausio filantropo George’o Soroso įkurta aukštojo mokslo įstaiga neatidarys padalinio JAV, CEU bus uždrausta priimti naujus studentus nuo 2018 m. rugsėjo. O tai iš esmės reikštų jo veiklos pabaigą.

„Valdžia nori nutildyti iš esmės visus, kurie negalvoja taip, kaip ji. Mes turime ginti CEU. Turime mūru stoti už akademinę laisvę“, – kalbėjo vienas protesto organizatorių Kornelas Klopfsteinas.

Neturiu vaikų, tačiau tai, kaip jie priėmė taisykles, nukreiptas prieš šį universitetą, gąsdina.

Jeigu jie tai gali padaryti CEU, jie gali daryti ką panorėję! Tai turi liautis!“ – per protestą sakė 45 metų virėjas Gaboras Kisas.

Nors V.Orbanas nuo pat pradžių neigė, jog naujasis įstatymas nutaikytas konkrečiai prieš CEU, vengrai įsitikinę, kad taip politikas bando įgelti G.Sorosui, kurį kaltina kišimusi į politiką ir migrantų palaikymu.

O V.Orbanas atvirai pasisako už tai, kad Vengrija neturėtų priimti pabėgėlių iš Sirijos ir kitų karo draskomų valstybių.

„Valdžia nuolat ieško, su kuo kovoti, ir G.Sorosas tam puikiai tinka, nes jis finansuoja CEU ir nevyriausybines organizacijas“, – teigė K.Klopfsteinas.

Vengrų pyktį sukėlė ir tai, kad valdžia užsimojo apriboti nevyriausybinių organizacijų veiklą.

Mat visos organizacijos, gaunančios daugiau negu 23,4 tūkst. eurų per metus finansavimo iš užsienio, bus įpareigotos užsiregistruoti kaip iš užsienio finansuojamos organizacijos ir taip žymėti visas savo publikacijas.

Panašus įstatymas anksčiau priimtas Rusijoje.

2010 metais V.Orbanas, rinkimus laimėjus „Fidesz“ partijai, buvo perrinktas Vengrijos ministru pirmininku antrajai kadencijai. Nuo tada jis ėmėsi griežtų permainų – apribojo žiniasklaidos laisvę, valstybės institucijose įdarbino sau lojalius asmenis, pradėjo labiau kontroliuoti rinką. („The Washington Post“, „The Guardian“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.