Ukraina dėl „melagingų“ reportažų deportavo Rusijos NTV žurnalistą

Ukrainos saugumo tarnyba (SBU) ketvirtadienį pranešė deportavusi Rusijos valstybinės televizijos NTV žurnalistą, esą parengusį reportažą, pakenkusį krizės krečiamos šalies nacionaliniams interesams.

 NTV televizija pasipiktino Kijevo sprendimu. <br> AFP/Scanpix nuotr.
 NTV televizija pasipiktino Kijevo sprendimu. <br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-10-05 14:10

NTV žurnalistas Viačeslavas Nemyševas – jau antrasis Rusijos reporteris, deportuotas iš Ukrainos per kiek ilgesnį nei mėnesio laikotarpį.

Rusijos televizijos „Pervyj kanal“ reporterė Ana Kurbatova dėl panašių priežasčių buvo deportuota rugpjūčio pabaigoje.

SBU nurodė, kad V.Nemyševas parengė virtinę „melagingų antiukrainietiškų“ reportažų, kuriais propaguojamas dviejų Rusijos remiamų Rytų Ukrainos regionų – Luhansko ir Donecko – separatizmas.

NTV trečiadienio vakarą savo tinklalapyje pranešė, kad V.Nemyševas trečiadienį Kijeve buvo sulaikytas, kai vienam savo reportažų pjaustė populiarų „Kijevo tortą“, bet daugiau detalių nepateikė.

Šį desertą gamina Ukrainos prezidento Petro Porošenkos įsteigtas konditerijos fabrikas.

SBU uždraudė V.Nemyševui trejus metus atvykti į Ukrainą.

NTV ketvirtadienį patvirtino, kad V.Nemyševas jau yra Rusijos teritorijoje.

Televizijos interneto svetainėje pateiktas korespondento interviu, kuriame jis sako, kad penkias valandas praleido Kijevo policijos nuovadoje, kur jį iš pradžių apklausė policininkai, o vėliau – SBU darbuotojai.

„Po to mes labai ilgai važinėjome po Kijevą; aš sėdėjau mašinoje nieko nežinodamas. Tada man pasakė, kad viskas išspręsta, ir mes nuvažiavome prie sienos“, – sakė V.Nemyševas.

„Dėl veiklos, kenkiančios Ukrainos nacionaliniams interesams, po atitinkamų procesinių veiksmų Nemyševas šiandien, spalio 5 dieną, 4 val. ryto buvo prievarta grąžintas į RF per Senkovkos pasienio perėją. Propagandistui uždrausta trejus metus įvažiuoti į Ukrainos teritoriją“, – sakoma SBU ketvirtadienio pranešime.

SBU nurodė, kad Rusijos pilietį V.Nemyševą spalio 4 dieną Kijeve policininkai sulaikė už smulkų pažeidimą. Tikrindami jo tapatybę policininkai rado Donecko separatistų išduotą akreditaciją ir iškvietė SBU pareigūnus.

SBU nustatė, kad V.Nemyševas nuo 2016 metų pavasario iki 2017 metų rudens dirbo Kijevo nekontroliuojamoje Rytų Ukrainos teritorijoje.

Kijevas kaltina Maskvą organizuojant ir remiant karą pramoniniame Rytų Ukrainos regione, nuo 2014 metų jau pareikalavusį daugiau kaip 10 tūkst. gyvybių.

Kremlius neigia bet kokį dalyvavimą, nors yra daugybė liudininkų pateiktų įrodymų apie rusų tankus ir karius, kertančius Rusijos ir Ukrainos sieną į karo zoną.

Informacinis abiejų šalių karas išstūmė Rusijos valstybinę televiziją iš Ukrainos eterio provakarietiškos Kijevo vyriausybės kontroliuojamose teritorijose.

Tačiau Rusijos televizija tebėra pagrindinis naujienų šaltinis rusakalbių dominuojamoje konflikto zonoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.