Galingas žemės drebėjimas Indonezijoje sugriovė daug pastatų, sukėlė cunamį

Indonezijoje įvykęs galingas 7,5 balo žemės drebėjimas penktadienį sugriovė daug pastatų ir sukėlė cunamį, pranešė nacionalinės nepaprastųjų situacijų valdymo agentūra.

 Į labiausiai nukentėjusias vietoves išsiųstos paieškų ir gelbėjimo brigados.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Į labiausiai nukentėjusias vietoves išsiųstos paieškų ir gelbėjimo brigados.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 28, 2018, 5:05 PM, atnaujinta Sep 28, 2018, 8:34 PM

Naujausias požeminis smūgis įvyko Sulavesio salos vidurio regione; jo židinys buvo seklus, tik 10 km gylyje, pranešė JAV Geologijos tarnyba (USGS). Keliomis valandomis anksčiau tą patį regioną sukrėtė silpnesnis – 6,1 balo – žemės drebėjimas, per kurį žuvo mažiausiai vienas žmogus ir buvo apgadinta pastatų.

Drebėjimas sukėlė vietos gyventojų paniką – jie bėgo į gatves ir skubėjo išvažiuoti į aukščiau esančias vietoves, išsigandę cunamio bangų.

Nacionalinė nepaprastųjų situacijų valdymo agentūra po šio smūgio paskelbė cunamių pavojų, bet greitai jį atšaukė. Tačiau naujausiame agentūros pranešime sakoma, kad Sulavesio salos miestams Palu ir Dongalai smogė apie 1,5 metro aukščio cunamis, nušlavęs namų, ir kad buvo pasigesta ištisų šeimų.

Maždaug už 80 kilometrų nuo drebėjimo epicentro esančiame 350 tūkst. gyventojų turinčiame Palu mieste nuo automobilių parkavimo aikštelės viršutinio aukšto padarytame vaizdo įraše matyti, kaip milžiniška kunkuliuojanti putojančio vandens banga nuplauna keletą pastatų ir užlieja didesnę mečetę.

Agentūros žemės drebėjimų ir cunamių skyriaus vadovas Rahmatas Triyono (Rahmatas Trijonas) vėliau patvirtino, kad miestui smogė pražūtinga cunamio banga.

Už šimtų kilometrų nuo drebėjimo epicentro gyvenantys žmonės pranešė jautę stiprius požeminius smūgius praėjus kelioms valandoms po to, kai silpnesnis smūgis nusinešė mažiausiai vieno žmogaus gyvybę toje pačioje Pietryčių Azijos salyno dalyje.

Kol kas pranešimų apie žuvusius arba sužeistus žmones po paskutinio sukrėtimo negauta, tačiau jo būta stipresnio nei virtinė žemės drebėjimų, per kuriuos šią vasarą Lomboko saloje žuvo šimtai žmonių.

„Esama pranešimų, kad per žemės drebėjimą sugriuvo daug pastatų, – sakoma kiek anksčiau paskelbtame agentūros atstovo Sutopo Purwo Nugroho (Sutopo Purvo Nugroho) pranešime. – Apimti panikos gyventojai išbėgo iš savo namų.“

Agentūros paskelbtose nuotraukose matyti smarkiai apgriautas prekybos centras Palu mieste. Jame įgriuvo mažiausiai vieno aukšto perdanga.

Kitose nuotraukose matyti pastatams padaryta didelė žala, gatves užvertusios nuolaužų krūvos ir žemėje atsivėrę dideli plyšiai.

Socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbtame tiesiogiai filmuotame vaizdo įraše matyti, kad po perėjimo apie cunamį kai kuriose regiono dalyse susidarė didžiulės transporto spūstys, panikos ištiktiems vietos gyventojams skubant savo automobiliais, sunkvežimiais ar motociklais pabėgti į aukštesnius rajonus.

Į labiausiai nukentėjusias vietoves išsiųstos paieškų ir gelbėjimo brigados, nurodė S. P. Nugroho.

Naujienų agentūrai AFP telefonu susisiekti su keliomis vietos ligoninėmis nepavyko.

Maždaug 19 val. 30 min. vietos laiku buvo uždarytas pagrindinis Palu oro uostas. Pasak pareigūnų, jis neveiks ištisą parą.

Penktadienio požeminio smūgio epicentras buvo už 78 kilometrų į šiaurę nuo Centrinio Sulavesio provincijos sostinės Palu. Tačiau jis buvo juntamas gerokai toliau į pietus esančiame didžiausiame salos Makasaro mieste ir kaimyninėje Kalimantano saloje, Indonezijai priklausančioje Borneo salos dalyje.

Pirminis nestiprus požeminis smūgis įvyko visai prieš vakarinių pamaldų pradžią švenčiausią savaitės dieną didžiausioje musulmoniškoje pasaulio valstybėje, kai mečetėse būna ypač daug žmonių.

Po jo sekė virtinė galingų smūgių, iš jų vienas buvo 5,7 balo stiprumo.

Seismiškai aktyvus regionas

„Jau ruošiausi pradėti melstis, bet išgirdau žmonių šūksnius „Drebėjimas! Drebėjimas!“ ir baigiau“, – pasakojo Andi Temmaeli (Andis Temaelis) iš Vadžo į pietus nuo Palu.

Anot Lisos Sobos Palloan (Lisos Sobos Paljoan), gyvenančios Toradžių krašte, esančiame maždaug 175 km atstumu į pietus nuo Palu, vietos gyventojai penktadienį pajuto kelis žemės drebėjimus.

„Vėliausias buvo gana stiprus. Visi išbėgo iš savo namų, šaukdami iš baimės“, – pasakojo ji.

Panašaus stiprumo požeminiai smūgiai gali padaryti daug žalos silpnų konstrukcijų statiniams, versti kaminus, kolonas ir sienas, perspėjo USGS.

Indonezija, viena dažniausiai nuo stichinių nelaimių nukenčiančių valstybių, priklauso vadinamajam Ramiojo vandenyno ugnies žiedui – tektoninių plokščių susidūrimo zonai, pasižyminčių itin dideliu vulkaniniu ir seisminiu aktyvumu.

Šią vasarą per virtinę galingų Lomboką sukrėtusių žemės drebėjimų žuvo daugiau nei 550 žmonių, atostogavusių šioje turistų pamėgtoje saloje ir kaimyninėje Sumbavoje. Dar maždaug 1,5 tūkst. žmonių buvo sužeista, 400 tūkst. gyventojų neteko pastogės.

Indoneziją dažnai krečia pražūtingi žemės drebėjimai. 2004 metais vandenyno dugne netoli Sumatros krantų įvykusio 9,3 balo žemės drebėjimo sukeltas katastrofinis cunamis Indijos vandenyno regiono šalyse pražudė apie 220 tūkst. žmonių, tarp jų 168 tūkst. indoneziečių.

Kalėdų antrąją dieną įvykusi nelaimė buvo didžiausia nuo 1900 metų. Per drebėjimą vandenyno dugnas vietomis pakilo 15 metrų.

Labiausiai per 2004 metų drebėjimą nukentėjo Ačeho provincija, o jo sukeltas cunamis pasiekė net Afrikos krantus.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.