Lyderiai surado bendrą paniekos objektą – Ukrainą

Kai Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas spalio pabaigoje lankėsi Budapešte, Vengrijos vadovas Viktoras Orbanas jau buvo įteikęs jam savotišką dovaną.

V.Orbanas susitiko su Rusijos prezidentu V.Putinu.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
V.Orbanas susitiko su Rusijos prezidentu V.Putinu.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 V.Orbanas ir D.Trumpas.<br>Scanpix nuotr.
 V.Orbanas ir D.Trumpas.<br>Scanpix nuotr.
 V.Orbanas ir D.Trumpas.<br>Scanpix nuotr.
 V.Orbanas ir D.Trumpas.<br>Scanpix nuotr.
 G.Sorosas.<br>Scanpix nuotr.
 G.Sorosas.<br>Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Nov 14, 2019, 2:11 PM

Vengrija prieš vykstant dviejų vadovų oficialiai spaudos konferencijai, vetavo NATO ambasadorių deklaraciją dėl Ukrainos tautinių mažumų teisių.

Šis veto dar labiau komplikavo Ukrainos galimybes sukurti glaudesnį ryšį su aljansu. Vengrijos vyriausybė teigia, kad tokiu veiksmu nori atkreipti ir apsaugoti etninių vengrų padėtį Ukrainoje.

„Žodis veto šioje situacijoje yra per grubus“, – tikino Vengrijos vyriausybės atstovas Zoltanas Kovačas.

„Sakykime, kad pasiūlėme toliau diskutuoti šiais klausimais. Pagrindinis mūsų siekis buvo aptarti situaciją Ukrainoje, kur vengrų etninės mažumos kenčia nuo diskriminacijos“, – sakė Z. Kovačas.

Vengrijos ministras pirmininkas V. Orbanas labai dažnai skundžiasi vengrų mažumų padėtimi vakarų Ukrainoje. Jis taip pat suformavo gana draugiškus ryšius su V. Putinu ir dažnai komplikuoja Ukrainos santykius su vakarais.

Prieš penkerius metus, V. Orbanas teigė, kad etniniai vengrai turėtų gauti dvigubą pilietybę ir autonomiją Ukrainoje.

„Ukraina negali būti stabili ir demokratiška, jei ji nesuteikia mažumoms teisių“, – tuomet kalbėjo Vengrijos ministras pirmininkas V. Orbanas.

Tokie pareiškimai yra muzika V. Putino ausims. Rusijos prezidentas dažnai užstodavo rytų Ukrainoj e kariaujančius separatistus ir ieškodavo paralelių su Vengrija, sakydamas, kad Luhansko ir Donecko regionų gyventojai turėtų gauti Rusijos pasus, kaip ir vengrai, gyvenantys kitose valstybėse.

V. Orbano skundai neprasprūdo ir pro JAV diplomatų radarus. Buvęs specialusis įgaliotinis Ukrainoje Kurtas Volkeris, Budapešte lankėsi gegužę.

Tuomet jis kalbėdamas su vengrų žiniasklaida teigė, kad vengrų mažumos turi teisę kalbėti savo kalba, o Vengrijos ir Ukrainos vadovai turėtų ieškoti bendro kompromiso.

Nors JAV prezidentas Donaldas Trumpas dažnai kritikuoja Europos šalių lyderius, jam patinka Vengrijos ministro pirmininko V. Orbano pozicijos.

JAV vadovas gyrė jo imigracijos politiką ir vadino Vengriją „labai gera NATO nare“.

„Jis labai gerbiamas visoje Europoje. Galbūt kaip ir aš, jis yra šiek tiek kontraversiška asmenybė, bet viskas gerai. V. Orbanas daro gerus darbus, norėdamas sustabdyti imigraciją“, – Vengrijos vadovu žavėjosi D. Trumpas.

Pasak „Washington Post“, spalio mėnesį Rusijos ir Vengrijos vadovai bandė įtikinti JAV prezidentą D. Trumpą kritiškiau vertinti Ukrainą.

Neaišku, ką V.Orbanas ir D.Trumpas kalbėjo apie pačią Ukrainą, susitikimo Baltuosiuose Rūmuose metu, tačiau aišku, kad Rusijos, Vengrijos ir JAV lyderiai turi suformavę neigiamą požiūrį į šią šalį, dėl ganėtinai panašių priežasčių.

Vengrijos vadovo V. Orbano organizuota antikampanija prieš liberalių pažiūrų milijardierių Georgą Sorošą. JAV prezidentas Donaldas Trumpas ir jo bendražygiai šį verslininką vertiną kaip priešiškai nusiteikusį Ukrainos „burmistrą“.

Rudy Giuliani, JAV prezidento asmeninis advokatas, apkaltino ambasadorę Ukrainoje Marie Yovanovitch, rengiant samokslą prieš prezidentą D. Trumpą, besinaudojant G. Sorošo finansine parama.

Rusijos vyriausybė jau ilgą laiką į G. Sorošą žiūri kaip į „blogietį“, o į jo finansinę paramą buvusiose komunistinio režimo valstybėse – kaip į tam tikrą bandymą paskatinti politinio režimo pokyčius.

Politikos apžvalgininkai nuolat skambina pavojaus signalais, kalbėdami apie D. Trumpo ir V. Orbano ryšius. Dar didesnis nerimas kyla dėl Vengrijos ministro pirmininko santykių su V. Putinu ir Rusijos Tarptautinio investicijų banko štabo perkėlimo į Budapeštą.

Vakarų saugumo tarnybos teigia, kad Vengrijos sostinė tapo ir Rusijos šnipų centrine būstine Rytų Europoje.

Vengrija taip pat atmetė JAV ekstradicijos prašymą dėl dviejų Rusijos piliečių išdavimo, kurie buvo kaltinami ginklų ir narkotikų prekyba. JAV teisingumo departamentas tokius Vengrijos teisėsaugos veiksmus sukritikavo.

Nors V. Orbanas kritiškai vertina Ukrainą, tačiau pastebi ir supranta jos geografinę svarbą.

„Mes turime remti Ukrainą, nes ji yra pagrindinis tiltas tarp mūsų ir Rusijos. Tačiau tuo pačiu metu, mes negalime provokuoti V. Putino, todėl aš prieštarauju Europos Sąjungos numatytoms sankcijoms“, – apie situaciją kalbėjo Vengrijos ministras pirmininkas V. Orbanas.

Parengta pagal CNN informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.