Europos Parlamento lyderiai pasmerkė Vengrijos premjero „atvirai rasistinius“ pareiškimus

Europos Parlamento pagrindinių partijų lyderiai šeštadienį pasmerkė Vengrijos premjerą Viktorą Orbaną už „atvirai rasistinius“ komentarus apie „rasių maišymąsi“.

V. Orbanas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
V. Orbanas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 30, 2022, 4:01 PM, atnaujinta Jul 30, 2022, 6:48 PM

Praeitą savaitę V. Orbanas išprovokavo kritikos bangą, kai sakydamas kalbą Rumunijos Transilvanijos regione, kur gyvena didelė vengrų bendruomenė, kritikavo maišymąsi su „ne europiečiais“.

Vengrijos premjero perspėjimai nekurti „maišytos rasės tautų“ yra nepriimtini ir prieštarauja Europos Sąjungos sutartimis įtvirtintas vertybes, sakoma EP lyderių pranešime.

Europos Parlamento atstovė sakė, kad ši deklaracija buvo priimta penktadienį „labai didele“ balsų dauguma.

Šiam žingsniui nepritarė dešinioji Europos konservatorių ir reformistų frakcija (EKR), sakė šaltinis Parlamente.

V. Orbano nacionalistinės partijos „Fidesz“ europarlamentarai nepriklauso nė vienai didžiajai frakcijai, atsiskyrę nuo centro dešiniosios Europos liaudies partijos (ELP).

EP frakcijų lyderiai taip pat ragino Europos Komisiją ir ES Tarybą „kuo griežčiausiai“ pasmerkti V. Orbano pareiškimus. Europos Komisija Vengrijos premjero pasisakymų iki šiol nekomentavo.

Sureagavo tik EK pirmininkės pavaduotojas Fransas Timmermansas, trečiadienį per „Twitter“ pareiškęs, kad rasizmas yra „nuodingas politinis išradfimas“, kuriam ne vieta Europoje, bet V. Orbano nepaminėjo.

Vengrijos lyderio pasisakymai sulaukė plataus pasmerkimo. Tarptautinis Aušvico komitetas (IAC) paragino Europos Sąjungą ir konkrečiai Austrijos kanclerį atsiriboti nuo „Orbano rasistinių atspalvių“, o Jungtinės Valstijos Vengrijos premjero žodžius vadino „neatleistinais“ ir primenančiais nacizmo laikus.

ES jau aiškinasi dėl V. Orbano vyriausybės neseniai priimto įstatymo, laikomo varžančiu LGBTQ bendruomenės teises, taip pat dėl teismų nepriklausomybės ir žiniasklaidos laisvės varžymo, korupcijos bei viešųjų pirkimų Vengrijoje.

Briuselis užblokavo finansinės paramos paketą Vengrijos atsigavimui po COVID-19 pandemijos, kaltindamas Budapeštą nesilaikant teisinės valstybės principų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.