J. Prigožino ginčai su V. Putino generolais išryškėjo šiurpioje kampanijoje: demonstravo lavonus ir kaltino Kremlių

„Wagner“ grupuotės lyderis Jevgenijus Prigožinas įvykdė turbūt vieną keisčiausių viešųjų ryšių kampanijų. Šis pasinaudojo žuvusių samdinių lavonų krūva, siekdamas įtikinti atitinkamas valdžios institucijas dėl trūkstamos amunicijos. Taip jis vėl į dienos šviesą iškėlė savo atvirą nesantaiką su Rusijos karine vadovybe visiškos invazijos į Ukrainą metinių išvakarėse.

„Wagner“ grupuotės lyderis Jevgenijus Prigožinas įvykdė turbūt vieną keisčiausių viešųjų ryšių kampanijų.<br>lrytas.lt montažas.
„Wagner“ grupuotės lyderis Jevgenijus Prigožinas įvykdė turbūt vieną keisčiausių viešųjų ryšių kampanijų.<br>lrytas.lt montažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 28, 2023, 10:05 PM

Praėjusį trečiadienį J.Prigožinas „Telegram“ paskelbė nuotrauką, kurioje matyti kieme suverstų kelios dešimtys nukautų „Wagner“ samdinių kūnų. Kartu su šia sukrečiančia nuotrauka jis paskelbė oficialų „Wagner“ prašymą suteikti daugiau amunicijos, pirštu besdamas tiesiai į Rusijos gynybos ministeriją, kaltindamas ją dėl šių karių netekčių.

„Tai viena iš žuvusiųjų sutelkimo vietų, – sakė J.Prigožinas. – Tai vaikinai, kurie žuvo dėl vadinamojo „amunicijos bado“. Jų turėjo būti penkis kartus mažiau. Taigi motinos, žmonos ir vaikai atgaus jų kūnus.“

Matyt, ši žinia kažką pasiekė. Ketvirtadienį žinutėje ir balso pranešime J.Prigožinas teigė, kad dabar jo pajėgoms skirta amunicijos siunta jau pakeliui.

„Šiandien 6 val. ryto buvo pranešta, kad pradedama gabenti šaudmenų siunta, – kalbėjo jis. – Greičiausiai traukinys pradėjo judėti. Mums pranešė, kad pagrindiniai dokumentai jau pasirašyti.“

J.Prigožinas jau turi beširdžio ir žiauraus žmogaus reputaciją: praėjusių metų pabaigoje, per Naujųjų metų šventes, jis apsilankė morge, kuriame buvo sukrauti mirusių „Wagner“ kareivių kūnų maišai.

„Jų sutartys baigėsi, – tarė jis. Jie grįžta namo.“

Tačiau naujausias J.Prigožino triukas, atrodo, padidino oligarcho konfrontacijos su Rusijos gynybos institucijomis ir gynybos ministru Sergejumi Šoigu kartelę.

Prieš 2022 m. vasario 24 d. Rusijos invaziją į Ukrainą J.Prigožinas buvo šešėlinė figūra. Nors „Wagner“ veikla buvo gerai dokumentuojama, samdiniai pasirodė Sirijos ir Libijos mūšių laukuose, taip pat mokomosiose misijose Centrinės Afrikos Respublikoje, Rusijos vyriausybė daugiau ar mažiau neigė jos egzistavimą.

Viskas pasikeitė po to, kai Rusijos kariuomenė patyrė žeminančių nesėkmių mūšio lauke Ukrainoje. J.Prigožinas pradėjo atvirai prisiimti nuopelnus už „Wagner“ pastangas užtikrinti tam tikrus teritorinius laimėjimus, ypač mūšiuose, vykstančiuose aplink Bachmuto miestą Ukrainos rytuose.

Jis netgi pradėjo pripažinti savo vaidmenį Rusijos siekiuose kištis į 2016 m. JAV prezidento rinkimus, prisipažindamas, kad įkūrė Interneto tyrimų agentūrą – liūdnai pagarsėjusią Sankt Peterburgo trolių fermą, kuriai JAV vyriausybė taikė sankcijas už kišimąsi į Amerikos rinkimus.

Netikėtas jo iškilimas paskatino spekuliacijas apie galimą elito kovą Maskvoje, nes Rusijos karinė kampanija Ukrainoje strigo. Vienas iš pagrindinių J.Prigožino varžovų buvo S.Šoigu, kuris konfliktavo su verslininku dėl karinių sutarčių, suteiktų vienai iš oligarcho įmonių ir vėliau iš jos atimtų.

Viename naujausiame įraše J.Prigožinas piktinosi neįvardytais „funkcionieriais“. Pastaba neabejotinai buvo nutaikyta į S.Šoigu. „Pusryčiauja, pietauja ir vakarieniauja iš auksinių indų ir siunčia savo dukras, anūkes ir ką tik nori atostogauti Dubajuje, neturėdami jokios gėdos, tuo pat metu, kai Rusijos kariai žūsta fronte“, – piktinosi rusas.

Rusijos diktatorius V.Putinas, kuris po COVID-19 pandemijos tapo tolimu ir izoliuotu vadovu, neturi aiškaus įpėdinio, todėl kai kurie politikos apžvalgininkai spėliojo, kad koks nors oportunistas, pavyzdžiui, J.Prigožinas, gali pajusti potencialią galimybę ar šansą sukurti nuo V.Putino nepriklausomą valdžios pagrindą, rašo CNN.

Be abejo, tokie J.Prigožino išsišokimai būtų buvę neįsivaizduojami iki 2022 m. vasario 24 d., kai karinio rangovo atvira gynybos vadovybės kritika nebūtų buvusi toleruojama. Praėjusios savaitės pradžioje J.Prigožinas paaštrino ginčą su S.Šoigu ir Rusijos generalinio štabo viršininku generolu Valerijumi Gerasimovu, kaltindamas juos „išdavyste“ dėl tariamo nesugebėjimo remti ir aprūpinti „Wagner“ grupuotę Ukrainoje.

„Generalinio štabo viršininkas ir gynybos ministras dalina įsakymus į kairę ir į dešinę, kad „Wagner“ negautų amunicijos, taip pat nepadeda su oro transportu“, – teigė J.Prigožinas įraše, kurį jo spaudos tarnyba paskelbė „Telegram“.

„Tai galima prilyginti išdavystei, kai „Wagner“ šiuo metu kovoja Bachmute, kasdien prarasdami šimtus savo kovotojų“ , – pridūrė jis.

Tikrai ne viską, ką sako J.Prigožinas, galima priimti kaip tiesą. Tai žmogus, kuris padėjo finansuoti vieną iš labiausiai pagarsėjusių Rusijos dezinformacijos kampanijų. O skundai dėl šaudmenų bado palieka daugelį neatsakytų klausimų apie tai, kokie tiksliai yra „Wagner“ santykiai su Rusijos kariuomene, kaip jos formuotės aprūpinamos įranga ir kas galiausiai vadovauja jos pajėgoms bei jas kontroliuoja.

„Nepaisant to, kad „Wagner“ suvokiama kaip nepriklausoma sukarinta organizacija, „Wagner“ prekės ženklas, ryšiai ir operacijos yra glaudžiai susiję su Kremliumi, prezidentu Vladimiru Putinu, Putino sąjungininkais oligarchais ir Rusijos kariuomene“, – kalbėjo Vašingtone įsikūrusio analitinio centro „New America“ Ateities fronto linijų direktorė Candace Rondeaux.

Ir vienas iš neatsakytų klausimų yra tai, kaip konkrečiai J.Prigožinui pavyko veikti atvirai, kai samdinių veiklą techniškai draudžia Rusijos įstatymai.

„New America“ ataskaitoje teigiama, kad tokios grupuotės kaip „Wagner'“ yra kartelinės struktūros dalis, kuri susipynusi su Kremliumi, Rusijos jėgos ministerijomis, didelėmis valstybinėmis įmonėmis ir pačiu V.Putinu.

„Nors įstatymai draudžia Rusijos piliečiams būti samdiniais užsienio karuose, nedidelė dalis Rusijos sukarintų grupuočių veikia pagal įstatymus ir vykdomuosius dekretus, kurie leidžia joms pagal sutartis teikti paslaugas Rusijos valstybiniams konglomeratams, kurias Kremlius laiko strateginio pobūdžio paslaugomis, – rašė C.Rondeaux. – Tarp jų yra Rusijos valstybinis ginklų konglomeratas „Rostec“, taip pat energetikos pramonės milžinai „Gazprom“, „Tatneft“, „Rosneft“ ir „Stroytrangaz“.

„Visoms penkioms valstybinėms įmonėms vadovauja seniausi V.Putino draugai iš tų laikų, kai jis dar buvo KGB agentas. Iš esmės ši schema leidžia artimiausiam V.Putino ratui per tokius priedurnius kaip J.Prigožinas valdyti kartelinę struktūrą, kuri šiandien daugeliui suprantama kaip „Wagner“, – pridūrė ji.

Tad ar po tokios grubios viešos kritikos „Wagner“ vadovas išliks naudingas J.Putinui, dar neaišku. Jis tikrai nerodo jokių ženklų, kad ketintų sumažinti savo žiniasklaidos kampaniją.

Parengta pagal CNN inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.