Apsisaugojo iki gyvenimo pabaigos: A. Lukašenka pasirašė sau sukurtą įstatymą

Baltarusijos diktatorius Aliaksandras Lukašenka pasirašė naują įstatymą, kuriuo jam suteikiamas imunitetas nuo baudžiamojo persekiojimo visam gyvenimui ir užkertamas kelias tremtyje gyvenantiems opozicijos lyderiams kandidatuoti būsimuose prezidento rinkimuose, praneša „The Guardian“.

A. Lukašenka.<br>Imago-images/Scanpix nuotr.
A. Lukašenka.<br>Imago-images/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-01-05 14:16, atnaujinta 2024-01-05 14:17

Įstatymas teoriškai taikomas visiems buvusiems prezidentams ir jų šeimos nariams, tačiau realiai jis galioja tik 69 metų A.Lukašenkai, kuris geležine ranka valdė Baltarusiją beveik 30 metų.

Panašu, kad naująja priemone siekiama dar labiau sustiprinti A.Lukašenkos valdžią ir pašalinti galimus varžovus per kitus šalies prezidento rinkimus, kurie turėtų įvykti 2025 m.

Įstatymu taip pat gerokai sugriežtinami reikalavimai kandidatams į prezidento postą ir neleidžiama rinkti opozicijos lyderių, kurie pastaraisiais metais pabėgo į kaimynines šalis. Kandidatuoti gali tik tie Baltarusijos piliečiai, kurie nuolat gyvena šalyje ne mažiau kaip 20 metų ir niekada neturėjo leidimo gyventi kitoje šalyje.

Baltarusiją sukrėtė masiniai protestai per prieštaringai vertinamą A.Lukašenkos perrinkimą 2020 m. rugpjūčio mėn. šeštajai kadencijai, kurį opozicija ir Vakarai pasmerkė kaip nesąžiningą. Tuo metu Baltarusijos valdžios institucijos sulaikė daugiau kaip 35 tūkst. žmonių, kurių daugelis buvo kankinami sulaikymo metu arba išvyko iš šalies.

A.Lukašenka taip pat buvo kaltinamas prisidėjęs prie neteisėto vaikų perkėlimo iš Rusijos okupuotų Ukrainos miestų į Baltarusiją.

Pagal naujojo įstatymo tekstą, jei A.Lukašenka pasitrauktų iš valdžios, jis „negalėtų būti traukiamas atsakomybėn už veiksmus, padarytus vykdant prezidento įgaliojimus“.

Įstatyme taip pat teigiama, kad prezidentui ir jo šeimos nariams visą gyvenimą bus teikiama valstybės apsauga, medicininė priežiūra, gyvybės ir sveikatos draudimas. Atsistatydinęs prezidentas taip pat taps nuolatiniu, visą gyvenimą trunkančiu aukštųjų parlamento rūmų nariu.

Opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja, kuri 2020 m. pabėgo į Lietuvą, teigė, kad naujasis įstatymas yra A.Lukašenkos atsakas į „neišvengiamos ateities baimę“, leisdama suprasti, kad A.Lukašenka turi būti susirūpinęs dėl to, kas su juo nutiks, kai jis paliks valdžią.

„A.Lukašenka, sugriovęs tūkstančių baltarusių likimus, bus nubaustas pagal tarptautinę teisę, ir joks imunitetas jo nuo to neapsaugos, tai tik laiko klausimas“, – sakė S.Cichanouskaja.

Šalies politinė opozicija siekia, kad būtų atliktas tyrimas dėl opozicijos politikų dingimo ir ukrainiečių vaikų išvežimo iš Ukrainos.

„Užtikrinsime, kad diktatorius būtų patrauktas atsakomybėn“, – sakė S.Cichanouskaya, pabrėždama, kad Baltarusijoje už grotų tebėra apie 1 500 politinių kalinių, įskaitant Nobelio taikos premijos laureatą Alesį Beliackį.

Parengta pagal „The Guardian“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.