Lenkija sukruto: ėmė ruoštis galimai Rusijos agresijai

Apie Rusijos keliamą nerimą kalba ne tik Baltijos valstybės, bet ir Lenkija. Šalis dabar stiprina savo ginkluotąsias pajėgas, nes nori „būti pasiruošusi“ tam, kas šiomis dienomis apibūdinama didžiausia grėsme nuo Šaltojo karo laikų, rašo „The Independent“.

Lenkija didina savo gynybinius pajėgumus.<br>AFP nuotr.
Lenkija didina savo gynybinius pajėgumus.<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 5, 2015, 1:53 PM, atnaujinta Nov 24, 2017, 5:14 AM

Lenkija, esanti NATO narė, savo gynybos biudžetą padidino 18 proc. Šalis turi sieną su Rusijai priklausančiu Kaliningradu ir sieną su prorusiška Baltarusija, todėl teigia, kad jaučiasi nesaugiai.

Štai todėl Lenkijos gynybos ministras Tomaszas Siemoniakas teigė, kad jo šalis turi būti pasiruošusi, jei Rusija sumanytų plėstis Rytų Europoje.

„Mes matome, kad Rusija mėgina atgauti savo įtaką, kurią turėjo Sovietų Sąjungos laikais, kalbėjo T.Siemoniakas. – Jei taip yra iš tiesų, tai viskas nesibaigs vien Krymu ir persikels į kitų valstybių teritorijas. Jos arba patirs agresiją, arba kitas priemones, kurių imsis Rusijos federacija. Taigi, turime būti pasirengę“.

Tokie T.Siemoniako komentarai pasirodė Rusijai išleidus naują „juodąjį sąrašą“. Maskvos sudarytame sąraše, kuriame esantiems asmenims draudžiama atvykti į Rusiją, yra žymiausi Europos politikai.

Tokį sąrašą Kremlius sudarė atsakydamas į Europos Sąjungos (ES) sankcijas.

„Įvestos atsakomosios sankcijos buvo pritaikytos pareigūnams, kurie buvo patys aktyviausi remiant valstybės sukilimą, kuris pradėjo rusų mažumų diskriminaciją ir persekiojimą Ukrainoje, – kalbėjo Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.- ES įvedus suvaržymus 150 rusų, manau, kad mes pasielgėme taip pat, tačiau tik su daug mažiau ES piliečių“.

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas aiškino, kad „jam yra sunkiai suprantama“ neigiama ES reakcija į neseniai Rusijos išleistą „juodąjį sąrašą“.

Rusija neigia Vakarų kaltinimus dėl tiesioginio karinio įsitraukimo Rytų Ukrainoje ir kaltina Vakarus vadovavus protestams Kijeve, kurie lėmė Ukrainos prezidento Viktoro Janukovyčiaus nuvertimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.