Dronų ataka Maskvoje – karo ekspertas pažymėjo silpnąją Rusijos vietą

Rusijos sostinėje Maskvoje antradienio rytą buvo surengta reta bepiločių orlaivių ataka, miesto mero Sergejaus Sobianino teigimu, padariusi „nedidelę“ žalą pastatams ir nesunkiai sužeidusi du žmones. Atsargos pulkininkas Vaidotas Malinionis „Lietuvos ryto“ televizijos laidai „Nauja diena“ pakomentavo dronų smūgius, teigdamas, kad įvykis tik dar kartą įrodo, kad Maskvos oro gynybos skydas yra labai pažeidžiamas.

Dronų ataka Maskvoje.<br>Lrytas.lt koliažas.
Dronų ataka Maskvoje.<br>Lrytas.lt koliažas.
Drono atakos vieta Maskvoje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Drono atakos vieta Maskvoje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Drono atakos vieta Maskvoje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Drono atakos vieta Maskvoje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Drono atakos vieta Maskvoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Drono atakos vieta Maskvoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Drono atakos vieta Maskvoje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Drono atakos vieta Maskvoje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Drono atakos vieta Maskvoje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Drono atakos vieta Maskvoje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Drono atakos vieta Maskvoje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Drono atakos vieta Maskvoje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Drono atakos vieta Maskvoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Drono atakos vieta Maskvoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Drono atakos vieta Maskvoje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Drono atakos vieta Maskvoje.<br>EPA-ELTA nuotr.
JAV pareigūnai teigė, kad dronų ataką prie<br>Reuters/Scanpix nuotr.
JAV pareigūnai teigė, kad dronų ataką prie<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Vaidotas Malinionis.<br>T.Bauro nuotr.
Vaidotas Malinionis.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

May 30, 2023, 8:37 PM, atnaujinta May 31, 2023, 10:21 AM

Rusijos gynybos ministerijos praneša, kad iš viso esą panaudoti aštuoni dronai, iš kurių visi buvo sunaikinti. Trys jų buvo nukreipti nuo jų pradinės skrydžio trajektorijos, likusius penkis numušė rusų oro gynyba. Tačiau socialiniuose tinkluose buvo kalbama apie 25 bepiločius, skridusius Maskvos link. 

Atsargos pulkininkas Vaidotas Malinionis pažymi – bandymu parodyti, kad įvyko mažiau sprogimų nei iš tikrųjų, siekiama sumažinti atakos mastą. Vis dėlto įvykusių sprogimų okupantams nuslėpti nepavyks, vaizdo medžiaga, užfiksavusi ataką, greitai pasklido internete.

„Greičiausiai jų tikslas yra parodyti, kad situacija nėra tokia bloga ir baisi, kad priešlėktuvinės gynybos skydas nėra visiškai kiauras, – teigė karo ekspertas. – Faktas tas, kad Maskva tikrai neturi adekvataus skydo prieš tokias atakas. Jeigu karas tęsis, aš manau, kad tokių antskrydžių, kaip šis, kuris įvyko šiandien, gali tik daugėti.“

V.Malinionio teigimu, ši ataka tik dar kartą įrodo, kad Maskvos priešlėktuvinė oro gynyba nėra labai gerai funkcionuojanti, lyginant su Kijevo, kurios šiai dienai numušimo koeficientas yra labai aukštas.

Ukrainos gynybos ministerijos Vyriausiosios žvalgybos valdybos vadovas Kyrylas Budanovas pirmadienį, po Rusijos atakų Ukrainos civiliniams objektams, pareiškė, kad „mūsų atsakymo nereikės ilgai laukti“ ir pabrėžė, kad „netrukus visi viską pamatys“.

Kalbėdamas apie Ukrainos žvalgybos vadovo pareiškimą, atsargos pulkininkas neatmeta galimybės, kad smūgiai Maskvoje visgi galėtų būti ukrainiečių atsakas į Rusijos pastarosiomis dienomis vykdomas atakas, nukreiptas prieš Kijevą.

„Aišku, kad tai buvo gerai organizuota ataka ir greičiausiai tą padarė Ukrainos pusė. Iš kur paleisti buvo dronai, galima tik spėlioti, tačiau pilnai tikėtina, kad jie galėjo būti paleisti iš Ukrainos teritorijos – tai yra praskristi 500 km iki Maskvos, kas irgi turbūt įmanoma.

Kitas variantas, kuris gali būti irgi labai tikėtinas, jie buvo paleisti iš pačios Rusijos teritorijos. Iš kažkur, galbūt net visai netoli Maskvos, nes antiputiniškų jėgų yra ir mes tai jau žinome, kai prieš savaitę, kuomet buvo garsus įsiveržimas iš Ukrainos pusės į Belgorodą,“ – kalbėjo V.Malinionis. 

Dvi Rusijos savanorių grupuotės, kovojančios Ukrainos pusėje, prieš kelias dienas bendrai prisiėmė atsakomybę už prajėusią savaitę įvykdytą ginkluotą įsiveržimą į Rusijos Belgorodo sritį.

Anot karo eksperto, veiksmai Belgorode ir pastarasis įvykis parodė, kad Rusija nesugeba ne tik tinkamai apsaugoti savo sienų, bet ir neturi gerai veikiančios oro gynybos sistemos. Ekspertas tai aiškina tuo, kad Kremlius didžiąją dalį savo pajėgų metė į Donbasą.

Kontrpuolimo veiksmai

„Nereikia pamiršti, kad vis dėlto yra laukiama ukrainiečiai kontrpuolimo ir savanorių korpuso pasirodymas gali būti kaip vienas iš veiksmų, kuris yra skirtas, kad (Rusijos – red.past.) dėmesys, pastangos ir pajėgos, kurios šiuo metu yra sutelktos Donbaso regione, būtų atitrauktos, kadangi rusai būtų priversti gintis savo teritorijoje, ne tik veržtis į Ukrainos gilumą arba gintis nuo ukrainiečių kontrpuolimo.“

Karo ekspertas pridūrė, kad ukrainiečiai, kontrpuolimo metu bandydami išstumti Rusijos pajėgas iš visos okupuotos teritorijos, galimai susidurs su iššūkiais, nes Rusija įrengusi gynybines pozicijas, įtvirtinimus okupuotame Donbase ir Kryme. Tačiau, anot V.Malinionio, jei ukrainiečiai iki tol gaus F-16 naikintuvų, tai jiems palengvins ir padidins šansus įgyvendinti sėkmingą kontrpuolimo operaciją.

„Kada ji įvyks (kontrpuolimo operacija – red.past.) – vis dar klaustukas. Neskelbdami ir nedarydami tokių aiškių pareiškimų, jie laiko Rusijos pusę labai didelėje įtampoje, – teigė jis. – Ypatingai tie kariai, kurie laukia puolimo, patiria be galo didelę įtampą. Nežinomybė yra dar sunkesnė negu pats mūšis. Aš manau, kad ukrainiečiai labai gerai išnaudoja šį faktorių ir taip alina Rusiją.“

Vertindamas jau kelintą dieną vykdomas Rusijos atakas prieš civilius objektus Ukrainos sostinėje Kijeve, karo ekspertas akcentavo, kad tokiais veiksmai rusai eikvoja energiją, kuri galėtų būti nukreipta ukrainiečių pajėgoms, kurios ruošiasi kontrpuolimui.

„Aišku, blogai, kad civiliniai objektai ir gyvenamieji pastatai yra griaunami, bet geroji šios nelaimės pusė yra ta, kad ukrainiečių pajėgos, nėra liečiamos ir jos gali geriau ruoštis kontrpuolimui“, – teigė jis.

V.Malinionis pridūrė, kad toks neracionalus Rusijos karinės vadovybės veikimas – pasikartojantis. Rusija pasižymi nelanksčiais sprendimų priėmėjais dėl centralizuoto, autoritarinio sprendimo priėmimo modelio, kuris lemia, kad jiems yra gan sunku adaptuotis prie naujos situacijos.

Paklaustas apie galimą ukrainiečių pajėgų pasiruošimą kontrpuolimui, atsargos pulkininkas teigė, kad įtampos laikymas yra labai geras Rusijos klaidinimas.

„Jie deklaruoja, kad jie jau yra pasiruošę, greičiausiai taip ir yra, bet tai nebūtinai reiškia, kad jie rytoj arba šiandien tą pradės daryti, – sakė jis. – Aš manau, kad jie pasirinks patį tinkamiausią laiką kontrpuolimui, kuomet bus mažiausiai tikėtasi ir toje vietoje, kur irgi bus jų mažiausiai tikimasi.“

Pasak jo, tam tikri paruošiamieji veiksmai jau vyksta, nepaisant to, kad nėra aiškiai matomi dideli laimėjimai.

Skaldymas valdžios struktūrose

Karo ekspertas įvertino, kad dronų ataka Maskvoje yra stipri žinutė ne tik Kremliui, bet ir gyventojams apie Rusijos vykdomą karą Ukrainoje.

Kalbėdamas apie nesutarimus Rusijos aukščiausioje vadovybėje, ekspertas paminėjo J.Prigožino pareiškimą, kuriuo jis nurodė, kad ruošiasi išvesti „Wagner“ pajėgas iš Bachmuto.

Anot jo, mafijinėje valdžioje be J.Prigožino yra daugiau besipiktinančių priimamais sprendimais ir baksnojančių pirštais, kaip turėtų atrodyti „specialioji operacija“.

„Mes matome, kad „Wagner“ lyderis J.Prigožinas atvirai pasisako prieš valdžią, prieš V.Putino valdžią, prieš S.Šoigu, prieš V.Gerasimovą. Jis jau anksčiau apie tai šnekėjo, bet dabar jo retorika nukrypo net į patį Rusijos lyderį – V.Putiną, – sakė atsargos pulkininkas. – Tai parodo, kad Rusijoje yra tam tikros jėgos, kurios jį remia. Ir matomai jis turi įtakingų jėgų palaikymą, nes leidžia sau ir gali daryti tokius pareiškimus.“

„Tai yra gerai, kadangi tai yra skaldymas Rusijos valdžios struktūrose“, – pridūrė karo ekspertas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.