Šiurpus turistų nuotykis Čikagos dangoraižio 103 aukšte

Nors praėjo lygiai metai nuo to laiko, kai stovėdamas Čikagos dangoraižio „Willis Tower“ 103-ame aukšte žvelgiau tik į storo stiklo saugomą bedugnę sau po kojomis, šiandien aš puikiai suprantu, ką išgyveno penktadienį visos JAV žiniasklaidos žvaigžde tapęs 23 metų banko tarnautojas iš Kalifornijos Alejandro Garibay. Trečiadienio vakarą stiklas, skyręs jį ir dar tris žmones nuo 412 metrų bedugnės, netikėtai pradėjo eižėti.

Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Vaitkevičius

May 30, 2014, 3:59 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 8:50 AM

Kai manęs draugai klausdavo, ką verta aplankyti lankantis Čikagoje, tarp kitų turistų traukos objektų visada minėdavau ir virš miesto iškilusį „Willis Tower“. Šiuo metu tai yra antras pagal dydį JAV dangoraižis. Jo aukštis – 442 m. Pastatas yra 108 aukštų.

Tuo metu, kai jis buvo buvo pradėtas eksploatuoti 1973 m., tai buvo aukščiausias pasaulio pastatas. Šiuo titulu dangoraižis didžiavosi bene 25 metus. Dabar, tiesa, pasaulyje jis nustumtas į aštuntą vietą. Tačiau Čikagoje pastatas tebėra miesto pasididžiavimas.

Pramoga kelia milžinišką baimę, bet smalsumas nugali

„Gal galite nufotografuoti mano draugą taip, kad gerai būtų matomas aukštis? Aš pati ir per tris žingsnius artyn bijau prieiti“,– sakė daili juodaodė moteris, kuris baltaodis draugas jau įsitaisė virš bedugnės.

Abu tarpusavyje kalba prancūziškai, tad spėju, kad į Čikagą atvyko iš Kanados. Prancūzų turistai taip tobulai „American english“ tikrai nebūtų įvaldę. Antra vertus, koks skirtumas, iš kur jie atvykę. Imu nedidelę kamerą ir fotografuoju besišypsantį vyriškį.

„Willis Tower“ turistus traukia ne tik fantastiškais miesto ir apylinkių vaizdais iš 412 metrų aukščio, bet šiurpuliuką keliančia pramoga – galimybe 103-ame dangoraižio aukšte išeiti iš pastato ir atsistoti tiesiai virš judrios gatvės. Pakilti į viršų suaugusiam lankytojui kainuoja 19 dolerių.

Iš tokio aukščio žmonių įžiūrėti praktiškai neįmanoma. O Čikagos gatvėmis judantis nenutrūkstantis automobilių srautas ar upe plaukiantys laivai ir Mičigano ežere bures iškėlusios jachtos atrodo tarsi žaisliniai.

Dangoraižio lankytojai, norintys atsidurti virš beveik pusės kilometro gylio bedugnės, turi žengti ant storo skaidraus stiklo. Toks pats stiklas turistus saugo ir šonų ir viršaus. Ši konstrukcija čia vadinama tiesiog „dėžute“. 103-ame aukšte sumontuotos keturios tokios dėžutės.

Stebint iš šono neįmanoma nepastebėti, kad daugumai turistų šį pramoga kelia milžinišką baimę. Tačiau smalsumas beveik visada nugali. Ne visi išdrįsta ant stiklo žengti stati. Kai kurie tiesiog ropoja keturiomis. Arba atsisėdę atbuli šliaužia į dėžutės vidurį.

Eižėjantis stiklas mirtinai išgąsdino

Suprasti, ką išgyvena šie žmonės, beveik neįmanoma, kol pats neatsiduri dėžutės centre. Matant, kad po kojomis nieko nėra, o pats beveik kabi iškilęs virš kitų dangoraižių, apima keistas nerimas. Nugara laksto šiurpuliukai, nors protas sako, jog ši pramoga turėtų būti saugi. Juk ant šio stiklo stovėjo tūkstančiai žmonių ir iki šiol dar neteko girdėti, kad kas nors būtų nukentėjęs.

Tačiau, matyt, „visada būna pirmas kartas“. Ar apie tai trečiadienio vakarą turėjo laiko pagalvoti ir A.Garibay, nežinia. Jis pats sako, kad beveik puolė į paniką: „Labai bijojau“.

Tuo metu, kai iš Kalifornijos atvykęs vaikinas dėžutėje fotografavosi su dar trimis žmonėmis, pasigirdo lūžtančio ledo garsas ir stiklas po jų kojomis pradėjo eižėti.

„Viskas, ką tuo metu supratau buvo tik tai: po manimi stiklas ir 103 aukštai iki žemės. Stiklas lūžta, o aš jau po kelių sekundžių „pasveikinsiu“ šaligatvio plyteles apačioje“,– praėjus vos dienai po incidento visa JAV žiniasklaida cituoja jauno banko tarnautojo įspūdžius.

Turisto pusbrolis Antonio Saldana dienraščiui „Chicago Tribune“ sakė, kad tai buvo klaikiausios akimirkos jo gyvenime. Iki tol vaikinas dangoraižio viršuje lankėsi net penkis kartus.

„Pasakiau kitiems, kad ir jie būtinai turi ten apsilankyti. O paskui jau galvojau, kad tai yra viskas ir aš krentu žemyn“,– mirtinai išgąsdinusias akimirkas prisiminė A.Saldana.

Tuo tarpu „Willis Tower“ atstovai tvirtina, kad trečiadienio incidentas realaus pavojaus niekam nekėlė. Esą suskilo tik tik šešių milimetrų storio apsauginė danga. Tuo tarpu beveik 9 cm storio stiklas, galintis išlaikyti 5 tonų svorį, liko nepažeistas.

Plona apsauginė danga, pasak dangoraižio atstovų, tam ir skirta, kad nuo subraižymo ar skylimo būtų apsaugotas stiklas. Apsauginis sluoksnis atnaujinamas gana dažnai – kas šešis ar devynis mėnesius.

Panašių incidentų,kaip šį kartą, nėra buvę daug – vos trys per penkerius metus. Specialistai teigia, kad apsauginis sluoksnis sueižėti galėjo dėl to, kad kažkas ant jo nukrito.

Ketvirtadienį visos keturios dėžutės buvo uždarytos ir turistai čia nebuvo įleidžiami. Po patikrinimo, trys vėl buvo atidarytos. Tuo tarpu ketvirtąją, taip išgąsdinusią keturis turistus, buvo planuojama žmonių pramogai vėl paruošti iki penktadienio.

„Ją atidarysime, kai tik bus pakeistas apsauginis sluoksnis. Tai nuostabi pramoga, žmonėms leidžianti išbandyti save – ar sugebėsi žengti tuos du žingsnius iš pastato?“,– teigė bokšto atstovai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.