Užgesęs Singapūro milžinas – Rytų Europos autokratų idealas

Istorijos gigantas. Žmogus, kurio nuopelnus net sunku surašyti. Tokie epitetai dabar mėtomi ant pirmojo Singapūro premjero Lee Kuan Yew karsto – jų negaili nei JAV prezidentas Barackas Obama, nei Rusijos valdžios elitas ir propagandinė žiniasklaida. Bet velionio, kuriam buvo 91 metai, kultu naudojamasi siekiant reabilituoti tironiją, rašo „Politico“.

Pirmasis Singapūro premjeras Lee Kuan Yew niekino demokratiją, bet žavėjo V.Putiną ir M.Saakašvilį.<br>„Scanpix“ nuotr.
Pirmasis Singapūro premjeras Lee Kuan Yew niekino demokratiją, bet žavėjo V.Putiną ir M.Saakašvilį.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-03-25 16:24, atnaujinta 2018-01-08 07:15

Paskutiniais savo gyvenimo metais Lee Kuan Yew buvo daugiau nei žmogus. Jis buvo mitas, pasaulinė idėja – intelektualus kultas, sukurtas remiantis mintimi, kad blogi ne visi autokratai.

Kad pastarieji gali būti tarsi daug žinantys ir filosofuojantys karaliukai, savo šalis vedantys klestėjimo keliu ir nesirūpinantys tokia problemiška demokratija.

Šiandien pagrindinių Vakarų demokratijų vadovai be jokios ironijos stengiasi pranokti vienas kitą, kas sumaniau pašlovins užgesusį pirmąjį nepriklausomo Singapūro lyderį.

Įkvėpė tai, kad nereikia demokratijos

Barackas Obama pavadino Lee Kuan Yew „tikru istorijos milžinu, kurio patarimų prašė nemažai pasaulio lyderių“. Buvęs JAV prezidentas George'as W.Bushas padėkojo velioniui už „nepaprastą lyderystę“.

O Jungtinės Karalystės premjeras Davidas Cameronas prabilo „apie didžią sėkmės istoriją“ – juk Lee Kuan Yew Singapūrą – atsilikusią britų koloniją – pavertė spindinčia aukštųjų technologijų ekonomika.

Ir vis dėlto Lee Kuan Yew kultas jau gerus 15 metų turi skausmingų pasekmių demokratijai Rytų Europoje. Čia garsiojo Singapūro tirono pavyzdys įkvėpė ir legitimizavo autokratiją.

Antai bene didžiausias velionio gerbėjas – Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, singapūriečiui kartą įteikęs prestižinį Garbės ordiną.

Gruzijoje dabar jau buvęs šios šalies prezidentas Michailas Saakašvilis buvo tiesiog apžavėtas Lee Kuan Yew ir jo knygas aplinkiniams dalino tarsi Biblijas. O buvęs Viktoro Janukovyčiaus režimas Ukrainoje kleptokratiją slėpė po aiškinimais, kad ima pavyzdį iš Singapūro.

Problema – tai, kad Rusijoje, Gruzijoje ir Ukrainoje Lee Kuan Yew besižavintys lyderiai savo šalis privedė prie chaoso, ekonominio nuosmukio ir karo. Visa tai – viešai aiškinant, kad sekama Singapūro pavyzdžiu.

Be to, toks Lee Kuan Yew idealizavimas leido politiniam elitui Maskvoje, Kijeve ir Tbilisyje tvirtinti, kad kelią į ekonominę sėkmę galima atrasti ir be liberalios demokratijos principų.

„Pasitraukė didis tautos kūrėjas ir mano asmeninis idealas, – „Facebook“ pirmadienį rašė M.Saakašvilis. – Mes, Gruzijos reformuotojai, daug kartų vykome į Singapūrą, kur sėmėmės įkvėpimo“.

Rado kaip pateisinti pralaimėjimą

Kai galimybė įstoti į Europos Sąjungą pamažu ėmė jei ne blėsti, tai tolti, Rytų Europos šalių lyderiams Singapūro mitas sudarė iliuziją, kad spartus ekonomikos augimas ir tvirtos rankos valdžia yra puiki alternatyva demokratijai.

Tie gruzinai M.Saakašvilio Tbilisyje, kurie visai nenorėjo sudėtingų europietiškų reformų, pradėjo tikinti pasaulį, kad remiasi Singapūro pavyzdžiu. Gruzijos sostinės elitas Lee Kuan Yew knygas skaitė taip, kai ankstesnės kartos – komunistų manifestus.

Bet iš tiesų Singapūro mitas padarė didžiulę žalą jaunai reformistų vyriausybei. M.Saakašvilis palaimino pavojingą militarizmą, kuris iš dalies prisidėjo prie 2008 metais pralaimėto 5 dienų karo su Rusija. Prezidentas taip pat palaimino policijos susidorojimą su protestuotojais.

Klaidų ir autokratijos požymių buvo tiek daug, kad per rinkimus M.Saakašvilio komanda buvo nustumta nuo valdžios. Bet net tada jis naudojosi Lee Kuan Yew knygomis, kad įžvelgtų teigiamų savo pralaimėjimo rinkimuose pusių.

„Lee Kuan Yew rašė, kad žmonės pavargsta net nuo sėkmingiausių vyriausybų, kurios užtikrina stabilų augimą, – niekindamas demokratiją rašė M.Saakašvilis. – Tad per laisvus rinkimus žmonės balsuos prieš valdžią vien dėl to, kad nori permainų“.

Gruzijos prezidentas iš esmės pasakė tai, ką sako daugelis autokratų, – kad demokratija nėra vienintelė vertybė. Panašiai kalbėjo ir V.Janukovyčiaus aplinka Kijeve.

Velionis niekino V.Putino režimą

Vis dėlto labiausiai Lee Kuan Yew buvo susižavėjusi Rusija. Būtent pirmojo Singapūro premjero magija lemia vis stiprėjantį autokratizmą šioje šalyje.

Buvęs prezidentas, dabartinis premjeras Dmitrijus Medvedevas Singapūrą vadino modeliu, į kurį reikia lygiuotis Rusijai, o Kalugos regiono gubernatorius Anatolijus Artamonovas buvo pasišovęs pastatyti.

Singapūro mito dėka Kremliuje buvo įtikėta, kad yra trečiasis kelias tarp liberalios Vakarų demokratijos ir despotiškos autokratijos. Tiesa, per trečiąją V.Putino kadenciją tokia iliuzija buvo sutrupinta.

Prezidentui nuslydus į agresyvų nacionalizmą, tie patys patarėjai, kurie prieš kelerius metus liaupsino Singapūro modelį, dabar patyliukais murma apie šliaužiančią V.Putino diktatūrą.

Bet Lee Kuan Yew daugeliui išlieka didvyris. Ir ne tik tiems, kurie yra valdžioje – Singapūro kovą su korupciją tiesiog garbina pagrindinis V.Putino kritikas Aleksejus Navalnas.

Ironiškiausia, kad pats Lee Kuan Yew Rusija visiškai nesižavėjo ir V.Putino režimą netgi niekino. 2012 metais jis teigė: „Jų sistema neveikia, nes ji tiesiog sugedo. Jie nekontroliuoja ištisų regionų. Jie turi didžiulį branduolinį arsenalą. Bet ką daugiau?“

Lee Kuan Yew taip pat prognozavo, kad dėl V.Putino ir jo pirmtako Boriso Jelcino klaidų Sibiro kontrolę ilgainiui perims Kinija: „Vladivostoke ir Sibire – vis daugiau kinų“.

Parengė Gintaras Radauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.